ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σημαντική μείωση της φορολογίας για χιλιάδες συνεταιρισμένους αγρότες φέρνει τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της οποίας εισηγητής στη Βουλή είναι ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης. Η συγκεκριμένη τροπολογία τροποποιεί το άρθρο 29 παρ. 3 του ν. 4384/2016.

Με την εισηγούμενη διάταξη προβλέπεται ότι τα πλεονάσματα που διανέμονται στα μέλη φυσικά πρόσωπα του συνεταιρισμού που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και τηρούν την υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (ήτοι, παράδοση του 80% της παραγωγής τους στον ΑΣ) φορολογούνται ως εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με την παρούσα διάταξη δίνεται κίνητρο, προκειμένου οι αγρότες να επιστρέψουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς το εισόδημα που προέρχεται από τη διανομή του πλεονάσματος δεν θα χαρακτηρίζεται πλέον ως εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα, φορολογούμενο με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, αλλά θα χαρακτηρίζεται ως εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα ο αγρότης να τυγχάνει της έκπτωσης φόρου του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. που άρχεται από τα 1.900 ευρώ χωρίς εξαρτώμενα μέλη και φτάνει τα 2.100 ευρώ για τρία εξαρτώμενα μέλη και άνω χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το αφορολόγητο όριο που φτάνει ως τα 9.200 ευρώ κλιμακούμενο. Επίσης, επιτυγχάνεται η επί ίσοις όροις φορολογική αντιμετώπιση εισοδημάτων προερχόμενων από την ίδια πηγή.

Η ισχύς της διάταξης άρχεται από την 01.01.2018.

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε πως «η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει σημαντικές φοροελαφρύνσεις στους αγρότες που επιλέγουν τη συνεργατικότητα και αποδεικνύει έμπρακτα την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση ενός ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα μέσα από το υγιές συνεταιρίζεσθαι. Συνεχίζουμε το έργο μας με πράξεις, δίνοντας στους χιλιάδες εργαζόμενους στην αγροτική οικονομία, όλα εκείνα τα εφόδια, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τον θεμέλιο λίθο της οικονομίας μας, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία και να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη και την ευημερία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ