ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, καλούμαστε να συμμετάσχουμε στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας και στη συνέχεια στην ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων μας για το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Σ’ αυτό θα συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου και θα εκλεγεί το νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την επόμενη διετία. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, ώστε μέσα από γόνιμο προβληματισμό και διάλογο να προταθούν λύσεις προς όφελος των συναδέλφων και των μαθητών μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τον περασμένο Μάρτιο και ΣΥΡΙΖΑ-ΔΙΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ στη συνέχεια, πανηγυρίζει την έξοδο από τα μνημόνια και τη  δημιουργία υπερπλεονάσματος την ίδια στιγμή που οι «θεσμοί», πηγαινοέρχονται στην Αθήνα για «συζήτηση» και η αύξηση των φόρων έχει στραγγαλίσει τη μεσαία τάξη. Ο δημόσιος πλούτος έχει υποθηκευθεί για εκατό (100) χρόνια – τα τρία (3) ήδη πέρασαν- και οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη από τον Αύγουστο του 2017 ακόμα περιμένουν τη πλήρη σύνταξή τους και ζουν δύο (2) χρόνια τώρα με τα 650€ το μήνα. Η χώρα καταδικάστηκε σε λιτότητα μέχρι το 2060 και φορτώθηκε με επιπλέον χρέος 100 δις.

Η κυβέρνηση δέσμια των ιδεοληψιών της και στο χώρο της εκπαίδευσης προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σχολείο της «ήσσονος προσπάθειας», να στοχοποιήσει την αριστεία και να χτυπήσει την ορθοδοξία. Μετά τους κ.κ. Μπαλτά και Φίλη, ο κ. Γαβρόγλου έδωσε το τελικό χτύπημα. Με στοχευμένες κινήσεις κατόρθωσε να υποβαθμίσει αρκετά μαθήματα στο Γυμνάσιο και στην ουσία να καταργήσει την Γ’ Λυκείου μετατρέποντάς την σε προπαρασκευαστικό έτος των Πανεπιστημίων. Τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία στη λογική « η αριστεία είναι ρετσινιά» υποβαθμίστηκαν ή καταργήθηκαν. Οι νόμοι για την επιλογή στελεχών της Εκπ/σης άλλαζαν όπως και οι Υπουργοί και οι μεταθέσεις γίνονται με το σταγονόμετρο παρά την ύπαρξη οργανικών κενών.

Την τελευταία οκταετία οι εκπαιδευτικοί υπέστησαν σοβαρότατες οικονομικές απώλειες στους μισθούς τους, ενώ είδαν να καταργούνται στο Δημόσιο τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας. Οι εκπαιδευτικοί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Με τον νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν απαράδεκτες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Είναι προφανές ότι καμία μέριμνα δεν ελήφθη για τους εκπαιδευτικούς, ούτε αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού επαγγέλματος. Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης  του ΣΥΡΙΖΑ 65χρονοι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν τα εγγόνια τους.

Δεν υπάρχει ικανοποιητική ιατρική περίθαλψη, παρά τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουμε μηνιαίως. Οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται  να πληρώνουν τους ιατρούς που επισκέπτονται. Ταυτόχρονα τα φάρμακα έχουν ακριβύνει και η συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί.

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε τριετές πάγωμα των μόνιμων διορισμών. Στο διάστημα αυτό ακούσαμε εξαγγελίες για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς από τους τέως Υπουργούς Παιδείας κυρίους Μπαλτά και Φίλη, εξαγγελίες που απεδείχθησαν κενές περιεχομένου. Ο νυν Υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, ανακοίνωσε πρόσφατα 15.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών εντός τριετίας (έως το 2021), ενώ ο κοινοβουλευτικός βίος της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019!!! Είναι προφανές ότι πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα, αφού εγγυάται μόνο 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2019.  Κανένας διορισμός δεν πρόκειται να γίνει στη Γενική Εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2019. Τα τελευταία οχτώ χρόνια οι διορισμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι μηδενικοί. Μοναδικές εξαιρέσεις:

 • Ο μόνιμος διορισμός των διοριστέων του ΑΣΕΠ του 2008 ύστερα από δικαστική απόφαση.
 • Η πρόσληψη συναδέλφων που δικαιώθηκαν στη δικαστική διένεξη τους με το Υπουργείο Παιδείας.

Η πολιτική μηδενικών διορισμών, που ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, οδήγησε στην κάλυψη των αυξανόμενων κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, λόγω και της αθρόας συνταξιοδότησης των μονίμων. Το σχολικό έτος 2017-18, 7.500 αναπληρωτές υπηρέτησαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ 1.000 κενά εκπαιδευτικών δεν καλύφτηκαν ποτέ. Το σχολικό έτος 2018-19 οι αναπληρωτές ξεπερνούν τις 9.500.

Παρά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών παρέμεινε ανενεργή. Θεωρούμε απαραίτητη την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα διδακτικά μας καθήκοντα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες.

Η Κυβέρνηση, πιστή στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, αφού έπληξε το Γυμνάσιο με την κατηγοριοποίηση μαθημάτων και την κατάργηση των εξετάσεων στα μαθήματα που αυτή θεώρησε ως δευτερεύοντα, αποφάσισε να «εκσυγχρονίσει» και το Λύκειο. Με το νόμο που ψηφίστηκε:

 • Καταργείται η Γενική Παιδεία και φροντιστηριοποιείται η Γ΄ Λυκείου.
 • Υποβαθμίζονται σειρά μαθημάτων.
 • Πλήττεται το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων με την προσμέτρηση του βαθμού του απολυτηρίου και τη θεσμοθέτηση εξετάσεων σε επίπεδο ομάδας σχολείων.
 • Παραδίδονται οι εκπαιδευτικοί βορά στις διαθέσεις της τοπικής κοινωνίας, αφού θεοποιείται η βαθμοθηρία.
 • Περιορίζονται οι επιλογές των μαθητών για τα ΑΕΙ.

Η Αριστερά ιδεοληπτικά είναι εναντίον της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ονειρεύεται ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο στο οποίο θα διδάσκονται αποσπασματικά τεχνικές γνώσεις, ενώ η κύρια Τεχνική Εκπαίδευση θα μετατεθεί σε μεταλυκειακό επίπεδο. Οι παρατάξεις της Αριστεράς οφείλουν να πουν την αλήθεια στους εκπαιδευτικούς και να μην κρύβονται πίσω από ιδεολογήματα και υπεκφυγές.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πιστή στις αρχές του εθνομηδενισμού, προχώρησε στην αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας για τους Σκοπιανούς και αναγνώρισε το γειτονικό κρατίδιο ως «Βόρεια Μακεδονία». Παράλληλα, αδιαφορεί για τις συνθήκες διαβίωσης των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία και ανέχεται τις ενέργειες της γείτονος χώρας, που παραπέμπουν σε άτυπη εθνοκάθαρση των Ελλήνων.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών καταγγέλλει την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης στο μακεδονικό και τη στοχοποίηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που δεν αποδέχεται τις αριστερές ιδεοληψίες στα εθνικά ζητήματα. 

Διεκδικούμε – Απαιτούμε – Προτείνουμε

 • Αύξηση στους βασικούς μισθούς με πρώτο βήμα το ξεπάγωμα του μισθολογίου για τη διετία 2016-17.
 • Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας.
 • Εκπαιδευτικό Μισθολόγιο.
 • Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του εκπαιδευτικού επαγγέλματος.
 • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας και το 60ο έτος της ηλικίας.
 • Αξιοπρεπείς συντάξεις για τους εκπαιδευτικούς.
 • Πλήρη ιατρική, φαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη.
 • Νέο σύστημα διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προϋπηρεσία των αναπληρωτών.
 • Εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.
 • Να μη μετακινούνται οι εκπαιδευτικοί σε περισσότερα από δύο σχολεία.
 • Να σταματήσει η διαρκής και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση αλλαγή στις αναθέσεις των μαθημάτων.
 • Να υπάρχει ακώλυτη οικονομική αποζημίωση των μετακινούμενων εκπαιδευτικών.
 • Γραμματειακή κάλυψη των σχολείων.
 • Ίδρυση Σχολής Στελεχών της Εκπαίδευσης. Η είσοδος θα πραγματοποιείται κατόπιν εξετάσεων και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
 • Ίδρυση Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλέγονται, θα απαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
 • Ένα Γενικό Λύκειο που θα προάγει τη Γενική Παιδεία, την κριτική σκέψη και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.
 • Ένα αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 • Σε μία αναβαθμισμένη Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, μέσα στη Λυκειακή Βαθμίδα.
 • Σε ένα Τεχνικό Λύκειο, ισότιμο του Γενικού.
 • Σε ένα Τεχνικό Σχολείο που θα δίνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους.
 • Στην καθιέρωση της μαθητείας σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες και για όλους τους μαθητές που το επιθυμούν.

Η Δ.Α.Κ.Ε.  καθηγητών  ν. Λάρισας  χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο, με συνέπεια λόγων και έργων προσπαθεί να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους συναδέλφους. Δηλώνουμε πάντα «παρόντες» στους αγώνες για τα συμφέροντα του καθηγητή και ΜΟΝΟ. Ορθώνουμε διαχρονικά το συνδικαλιστικό μας ανάστημα σε όποιον αντιτίθεται στην ενότητα και τη συσπείρωση του κλάδου.  Αγωνιζόμαστε χωρίς κομματικές παρωπίδες. Διεκδικούμε μια Παιδεία με Αρχές, Αξίες και Ιδανικά.

Μαζί συνεχίζουμε…

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε

Βαρσαμής Γεώργιος                         ΠΕ01                          ΓΕΛ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Γεωργιτζίκη Γεωργία                                    ΠΕ87                          7Ο  ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γιακοβής Δημήτριος                          ΠΕ86                          ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΡΑΝΕΑΣ           

Γκαδρής Αθανάσιος                          ΠΕ80                          ΓΕΛ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Γκάνα Ευγενία                                     ΠΕ06                          15Ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γκαραγκούνη Αργυρώ                     ΠΕ02                          14Ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γραββάνης Στέφανος                       ΠΕ86                          9Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εξάρχου Βασιλική                              ΠΕ86                          3Ο  ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διβάνη Ελένη                                       ΠΕ02                          12Ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δουκάκης Αντώνης                           ΠΕ06                          ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Ζέρβας Νικόλαος                               ΠΕ03                          6Ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Καρκαλής Νικόλαος                          ΠΕ82                          ΕΠΑΛ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Κασσίδα Ασπασία                              ΠΕ05                          14Ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κατσιαβριάς Πέτρος                          ΠΕ04                          1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Κατσούρας Χρήστος                          ΠΕ01                          ΓΕΛ ΦΑΛΑΝΗΣ

Κοντσιώτης Κων/νος                         ΠΕ04                          ΓΕΛ ΦΑΛΑΝΗΣ

Κουκούλης Γεώργιος                                    ΠΕ11                          ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

Κουλουράς Γεώργιος                        ΠΕ02                          8Ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μακρυγιάννης Παντελής                ΠΕ02                          5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μαλάκος Σταμάτης                           ΠΕ04                          ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μίζιος Αθανάσιος                              ΠΕ11                          ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Μότσιος Θεόδωρος                          ΠΕ86                          ΓΕΛ ΦΑΛΑΝΗΣ

Μπασαγιάννης Χρήστος                 ΠΕ88                          2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Μπούτος Νικόλαος                           ΠΕ04                          ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νάνης Δημήτριος                               ΠΕ86                          7Ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νιτσοτόλης Βασίλειος                      ΠΕ03                          ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νταφούλης Γεώργιος                       ΠΕ04                          2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Παναγιώτου Νικόλαος                     ΠΕ86                          ΓΥΜΝΑΣΙΟ – Λ.Τ. ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

Παπαϊωάννου Δημήτριος               ΠΕ03                          ΓΥΜΝΑΣΙΟ – Λ.Τ. ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

Πατσή Κωνσταντινιά                         ΠΕ02                          ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σταθάκη Φωτεινή                              ΠΕ88                          ΕΚ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Τζέκας Θωμάς                                     ΠΕ03                          ΓΕΛ ΓΟΝΝΩΝ

Τζηκούλης Δημήτριος                       ΤΕ02                           ΕΝΕΕΓΥΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τζιατζιάς Μιχαήλ                               ΠΕ11                          6Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τσιούρβα Παρασκευή                      ΠΕ03                          13Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Χαλκιάς Ευθύμιος                              ΠΕ03                          ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Φούντας Αθανάσιος                         ΠΕ11                          7Ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com