ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης Κουγιώνης πρώην δήμαρχος Τυρνάβου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

Η απλή αναλογική, ως το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές  εκλογές, θα είναι καθοριστική για τον νέο τρόπο λειτουργίας των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Όπως γίνεται κατανοητό οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν, θα είναι υποχρεωμένοι, πλέον, να αλλάξουν το μέχρι σήμερα γνωστό τρόπο λειτουργίας των αντιστοίχων συμβουλίων, όπου οι της πλειοψηφίας υποχρεωτικά λένε ΝΑΙ στις προτάσεις των επικεφαλής αυτών και οι της αντιπολίτευσης υποχρεωτικά λένε ΟΧΙ.

Από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, κάθε θέμα που θα εισάγεται στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο υποχρεωτικά θα πρέπει να ψηφίζεται από συμβούλους, περισσότερων της μιας παρατάξεως, εφόσον δεν υπάρξει εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία διότι οι πάντες θα κρίνονται όχι από τη συμπολιτευτική ή αντιπολιτευτική διάθεση τους αλλά από την επιλογή που θα έχουν στα θέματα που κάθε φορά θα συζητούνται στο αντίστοιχο  συμβούλιο.

Το γεγονός υποχρεωτικά πρέπει   να προβληματίσει και το σύνολο των συμμετεχόντων ατόμων ή μηχανισμών σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ξεκινώνατας από τους κομματικούς μηχανισμούς που κάνουν τις επιλογές τους στη στήριξη προσώπων, τους μηχανισμούς των παρατάξεων που παίρνουν  μέρος στις εκλογές αλλά και τους πολίτες που ως τελικοί κριτές καλούνται να αναδείξουν τους άξιους κατ΄ αυτούς συμβούλους, από την πρώτη Κυριακή, διότι την δεύτερη θα έχουν να εκλέξουν μόνο το Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη.

Θα επικρατήσει άραγε ή λογική και η σύνεση στην εκλογή  των κατάλληλων ανθρώπων ;

Είναι ένα  ζητούμενο που αναμένεται να φανεί στο κοντινό μέλλον……

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ