ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επίσκεψη του χολείου σε μονές στο Άγιον Όρος

Στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα: «Αγιορείτικη διατροφή και ομάδες τροφίμων» 40 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου με τους υπεύθυνους για το πρόγραμμα καθηγητές τους επισκέφθηκε το Άγιον Όρος στο διάστημα 17 έως 19 Απριλίου του 2019.

Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις υγιεινής διατροφής και συγχρόνως να γνωρίσουν το περιβάλλον του Αγίου Όρους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (όπως προέβλεπε το πρόγραμμα) αποτελούμενες από είκοσι άτομα η κάθε μία με τέσσερεις (4) συνοδούς καθηγητές (δύο σε κάθε ομάδα). Η πρώτη ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές κ. Καρυώτη Σπύρο και κ. Σάκκα Ιωάννη επισκέφθηκε κατά την πρώτη ημέρα παραμονής στο Άγιο Όρος τη μονή Διονυσίου και τη δεύτερη ημέρα τη μονή Κουτλουμουσίου.

Η δεύτερη ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές κ. Μακρυγιάννη Παντελή και κ. Τσιουραντάνη Βασίλη  επισκέφθηκε τις μονές του Αγίου Παύλου και του Αποστόλου Ανδρέα. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους των μονών, ενημερώθηκαν για τη διατροφή των μοναχών από τους ηγουμένους των μοναστηριών (και μάλιστα σε περίοδο αυστηρής νηστείας κατά την οποία διατροφή περιλάμβανε στο κυρίως γεύμα φασόλια, ελιές, λαχανικά, ψωμί και φρούτο (κυρίως μήλο) και στο δείπνο μαρμελάδα, ελιές και ψωμί). Όλα σχεδόν τα προϊόντα καλλιεργούνται στους κήπους των μοναστηριών. Τα παιδιά παρακολούθησαν τις λειτουργίες και δοκίμασαν τα φαγητά.

Κατά τη δεύτερη μέρα επίσκεψης και τα δύο τμήματα, πριν πάνε στα μοναστήρια που προβλεπόταν από το πρόγραμμα, συναντήθηκαν στις Καρυές (την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους) και παρακολούθησαν λειτουργία στο Πρωτάτο. Έπειτα ξεναγήθηκαν στην Ιερά επιστασία και στην Αθωνιάδα Σχολή. Την τελευταία ημέρα η δεύτερη ομάδα επισκέφθηκε και τη μονή  Σταυρονικήτα.

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους, μέσω περιπάτων που πραγματοποιήθηκαν. Αυτό που τους εντυπωσίασε ήταν ο λιτός τρόπος ζωής των μοναχών, η πίστη και αφοσίωση στο θεό που διαπιστώθηκε από την παρακολούθηση όλων των λειτουργιών που συμμετείχαν οι μοναχοί με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια. Επίσης τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ακούσουν τις προσωπικές μαρτυρίες των μοναχών για την μοναστική τους ζωή και τις αξίες της ζωής (φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης) – ως ένα είδος συνέντευξης. Όταν ολοκληρώθηκε η επίσκεψη όλοι  οι μαθητές επέστρεψαν στην Ουρανούπολη και μετά με λεωφορείο στη Λάρισα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com