ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ 5ο Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την Παρασκευή 17-5-2019 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το 5ο Δημοτικό σχολείο Τυρνάβου η κινητικότητα C3 στην Ελλάδα του προγράμματος ERASMUS+KA2 με τίτλο «Attractive schools-Happy students-Better life». Δύο εκπαιδευτικοί και τέσσερις μαθητές από την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βόρεια Μακεδονία

συμμετείχαν στο πρόγραμμα υπό την άρτια καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του 5ου Δ.Σ. Τυρνάβου κ.κ. Καλλιόπης Μπάκου, Δήμητρας Υφαντή, Χριστίνας Μάτσια, Αικατερίνης Βελεσιώτου, Στυλιανού Γαλάνη και Ανθής Θεοχαρίδη καθώς και με τη συμμετοχή καθοδηγητών μαθητών του σχολείου.

Τη Δευτέρα 13-5-2019 εκπαιδευτικοί και μαθητές του 5ου Δ. Σ. Τυρνάβου υποδέχτηκαν τους Ευρωπαίους εταίρους στο χώρο του σχολείου, ενώ η μουσική μπάντα του Δήμου Τυρνάβου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Θέμη Σαμαντζή έδινε έναν γιορταστικό τόνο στην υποδοχή. Οι Ευρωπαίοι εταίροι  στη συνέχεια παρακολούθησαν την έξοχη θεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» στην οποία πήραν μέρος οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου σε σκηνοθεσία της θεατρολόγου κ. Δέσποινας Μπουνίτση και συμμετείχαν σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως τραγούδια, παραδοσιακοί χοροί, παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα. Στις δραστηριότητες καθοδήγησε τους μαθητές ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Βασίλης Κεχαγιάς με στόχο την γνωριμία και την εξοικείωση μεταξύ τους.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τις επόμενες μέρες, κάτω από τον δευτερεύοντα τίτλο του προγράμματος «Let”s talk about accommodation» είχαν ως στόχο τη γνωριμία με τα τουριστικά καταλύματα στην περιοχή της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. ‘Ετσι επισκέφτηκαν τα ξενοδοχεία: Elena(2 αστέρων), Dionysos (3 αστέρων), Park (4 αστέρων) και Imperial (5 αστέρων) στη Λάρισα. Πραγματοποίησαν ξεναγήσεις στους χώρους των ξενοδοχείων και συνεντεύξεις με τους υπευθύνους. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν επίσης το Camping «Vrachos Kastraki» στην Καλαμπάκα και τις υπέροχες εξοχικές κατοικίες «Κεραμαριό» στο Μουζάκι Καρδίτσας, όπου περιηγήθηκαν και γνώρισαν από κοντά τους χώρους και τη λειτουργία και αυτού του είδους των καταλυμάτων. Ακόμη επισκέφτηκαν το μοναστήρι «Μεγάλο Μετέωρο» στην Καλαμπάκα και ενημερώθηκαν για την ιδιαιτερότητα των οικουμενικών καταλυμάτων.

Οι εργασίες συνεχίζονταν σε καθημερινή βάση στο σχολικό χώρο, όπου οι μαθητές των πέντε συνεργαζόμενων κρατών χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες  με τη χρήση των υπολογιστών, δημιούργησαν ψηφιακά: α) παρουσιάσεις κάθε τύπου ξενοδοχείου και άλλου καταλύματος που επισκέφτηκαν, με φωτογραφίες και με όλες τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν από τις συνεντεύξεις τους, β)ηλεκτρονικό ευρετήριο με τις ηλεκτρονικές  διευθύνσεις όλων των καταλυμάτων, γ)φύλλα  excel με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κάθε καταλύματος, δ) ηλεκτρονικό περιοδικό με τις επισκέψεις τους και με καταγραφή των εντυπώσεων  τους, ε) φωτογραφικά άλμπουμ με τα καταλύματα, στ) ζωγραφιές μοναστηριακών καταλυμάτων και κελιών μοναχών. Οι διαπιστώσεις τόσο των μαθητών όσο και των  συνοδών εκπαιδευτικών, μετά το πέρας των συγκεκριμένων εργασιών, ήταν άκρως κολακευτικές για τις εγκαταστάσεις, την ποιότητα και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την καθαριότητα, την εξυπηρέτηση και τις καλές τιμές των ελληνικών καταλυμάτων.

Παράλληλα όμως με το κύριο θέμα του προγράμματος που αφορούσε τα τουριστικά καταλύματα, οι Έλληνες και οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων πραγματοποίησαν και άλλες δράσεις που απέδειξαν ότι τα σχολεία μπορούν να παρέχουν γνώση με ελκυστικό τρόπο. Έτσι επισκέφτηκαν το Αγγειοπλαστείο της κ. Σιμούλη Ζωής στην περιοχή του Τυρνάβου, όπου μυήθηκαν στην τέχνη της αγγειοπλαστικής φτιάχνοντας τα δικά τους κεραμικά, ενώ αργότερα στο χώρο του σχολείου, γνώρισαν μέσα από την προβολή βίντεο τους δύο ρυθμούς των αρχαίων ελληνικών αγγείων, τον ερυθρόμορφο και τον μελανόμορφο και ζωγράφισαν με τον ίδιο τρόπο με την τεχνική στένσιλ  τα δικά τους αγγεία. Ακόμη επισκέφτηκαν εργαστήρι αγιογραφίας στα Τρίκαλα όπου ενημερώθηκαν και είδαν από κοντά όλα τα στάδια δημιουργίας μιας εκκλησιαστικής εικόνας, από την επεξεργασία του ξύλου, τη δημιουργία του ειδικού καμβά, μέχρι τα χρώματα, τα εργαλεία και την τεχνική και συνέχισαν φτιάχνοντας τις δικές τους αγιογραφίες. Δημιούργησαν επίσης το δικό τους ομαδικό  ψηφιδωτό με την εικόνα του Χριστού.

Τέλος επισκέφτηκαν τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, ξεναγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και την παραγωγή των εκλεκτών τυρναβίτικων κρασιών. Τέλος ζωγράφισαν μπουκάλια κρασιών με τις ετικέτες τους.

Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην περιοχή της Μακρινίτσας στο Πήλιο και στο Βόλο, όπου δόθηκαν τα  Certificates σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί και μαθητές μας αποχαιρέτησαν κατενθουσιασμένοι  από τις δράσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν, συγκινημένοι από τη ζεστή φιλοξενία.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ