Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ: ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΟ ΤΟΠΟ

Για οργασμό έργων στο δήμο Τυρνάβου έκανε λόγο ο δήμαρχος μιλώντας σε ένα πυκνό ακροατήριο προεξοφλώντας μεγάλη νίκη της Συν Πολιτεία την Κυριακή

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος του δήμου Τυρνάβου θα εκτιμήσει το πλούσιο έργο της σημερινής δημοτικής αρχής και θα δώσει με την ψήφο τη μεγάλη στη Συν Πολιτεία την Κυριακή. ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, παρουσίασε σήμερα σε μία μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου το έργο της

δημοτικής αρχής.

Στην ομιλία του ο κ. Σαρχώσης μιλώντας για το τί έγινε μέχρι σήμερα στο δήμο την τελευταία πενταετία ανέφερε:

“Απέναντι σε Δημοτικές Αρχές του παρελθόντος, που βολεύτηκαν στον περιθωριακό ρόλο της αυτοδιοίκησης, και αρκέστηκαν σε μια «ουδέτερη» και αναιμική πολιτική, εμείς εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα και αποδείξαμε ότι μπορούμε. Αποδείξαμε ότι είμαστε πολιτικά αποτελεσματικοί και εξωστρεφείς, με αγώνες και αγωνίες, με σχεδιασμό και πολιτικό λόγο, με επιμονή. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να ορίσουμε το παρών και το μέλλον. Απέναντι σε «παράδοξες» και αυταρχικές πολιτικές, εμείς προβάλλουμε το πρότυπο ενός νέου «κοινοτισμού», μιας νέας συνΠολιτείας και

αναδεικνύουμε το ρόλο που μπορεί να παίξει η αυτοδιοίκηση, στην προώθηση και επίλυση ζωτικών προβλημάτων.

Απέναντι στην αδράνεια και στις πολιτικές απορρύθμισης της κοινωνίας, αποδείξαμε ότι μπορούμε να πραγματώσουμε έναν «αξιο-βίωτο» τόπο, που σέβεται τον άνθρωπο, το φυσικό περιβάλλον την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για έναν τόπο, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε αντιθέσεις του παρελθόντος, να νικήσουμε την καχυποψία, να εδραιώσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και κοινωνική ισονομία, γιατί είναι το χρέος μας απέναντι στο κοινό μας μέλλον.

Φίλες και φίλοι ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ μου

Είμαι ο δήμαρχος σας, που πέντε χρόνια τώρα δουλεύω ασταμάτητα για το συμφέρον όλων μας, για τους συλλόγους και τις συλλογικότητες, για τους αγρότες και τους επιχειρηματίες για τον καθένα σας, οι πόρτες του γραφείου μου ήταν πάντα ανοικτές στα αιτήματα και στα παραπόνα σας, μοιράστηκα τις αγωνίες σας ακόμα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, προσπαθήσαμε και λύσαμε προβλήματα. Σήμερα μπορώ να στέκομαι μπροστά σας αισιόδοξος, γιατί ξέρω πως πήγαμε τα πράγματα παραπέρα και παρά το γεγονός ότι ο δρόμος είναι μακρύς, πιστεύω ότι με αισιοδοξία, με οργάνωση και δράση συλλογική μπορούμε να τα καταφέρουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας, σε αυτή την πορεία σας θέλω δίπλα μου όπως σας είχα μέχρι τώρα.

Σας χρειάζομαι διότι μόνο με ομαδικό πνεύμα, με συλλογική δουλεία, με ανοιχτό μυαλό με διάθεση για προσφορά στην κοινωνία μπορούμε να προχωρήσουμε. Πήγαμε τα πράγματα παραπέρα γιατί είχα και έχω συνεργάτες, που μπορώ να εμπιστεύομαι, ανθρώπους με πολιτικό ήθος μια ομάδα που εργάζεται με μεθοδικότητα, που καταλαβαίνει τα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών

Ως δημοτική αρχή μπροστά στην ένταση των κοινωνικών αλλαγών, συγκροτήσαμε και προτείνουμε ένα σχέδιο για την οργάνωση της ζωής μας, για την κοινωνική μας πραγματικότητα. Έχουμε και Υπηρετούμε ένα όραμα για τον τόπο, ένα στρατηγικό σχέδιο με στόχους και συγκεκριμένες πολιτικές.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες

Εδώ και καιρό πρώτοι απ΄ όλους δημοσιοποιήσαμε και μοιράσαμε το πρόγραμμα μας, σπίτι – σπίτι σε κάθε πολίτη του δήμου μας, για να μάθει και να  γνωρίσει ποια έργα υλοποιήσαμε στην πενταετία που υπηρετήσαμε τον δήμο, ποια έργα είναι υπό  κατασκευή και τι σχεδιάζουμε να γίνει. Το πρόγραμμα της συνΠολιτείας είναι για μας το συμβόλαιο με τον δημότη, γι΄ αυτό είναι λεπτομερές, με στόχους, με συγκεκριμένα έργα, με προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα. Γιατί για μας το πρόγραμμα είναι δέσμευση και κάθε πολίτης μπορεί να μας κρίνει για αυτά που σχεδιάζουμε και αυτά που υλοποιούμε. Έτσι ήταν και το πρόγραμμα του 2014, δέσμευση και συμβόλαιο αξιοπιστίας.

Το πρόγραμμα μας αποτέλεσε το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, οι αντίπαλοι μας, προσπάθησαν να το αντιγράψουν, να αντιπαρατεθούν στα έργα, με νέες υποσχέσεις, να ξορκίσουν το λόγο και το σχέδιο με ψέματα και διαστρεβλώσεις, ας είναι και μόνο η οπτική αντιπαράθεση του προγράμματος μας με τα φυλλάδια τους δείχνει το μέγεθος της διαφοράς.

Συνδημότισσες και συνδημότες

Η περίοδος που περάσαμε ήταν μια περίοδος δύσκολη και οι δυσκολίες παραμένουν, μπορεί να βγήκαμε από την εντατική αλλά και η αποκατάσταση δεν είναι εύκολη, ο δήμος στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τη ζωή μας. Φροντίσαμε με παρεμβάσεις τα σχολικά κτήρια που πηγαίνουν τα παιδιά μας, τα δημοτικά κτήρια όπως το Εμμανουήλειο και την Πολιτιστική Λέσχη, τα χρόνια αυτά δαπανήθηκαν πάνω από 500.000 € για τις κτηριακές υποδομές. Κατασκευάσαμε και συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε παιδικές χαρές, ο Τύρναβος διαθέτει ήδη πέντε και ο Αμπελώνας έως το τέλος Σεπτεμβρίου τρεις και κάθε οικισμός επίσης από μία πιστοποιημένη παιδική χαρά. Κατασκευάσαμε και συντηρήσαμε ηλεκτρικά δίκτυα στο κέντρο του Τυρνάβου και του Αμπελώνα, Δαπανήσαμε για την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και την επίλυση ζητημάτων άρδευσης πάνω από 450.000 €.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, λειτούργησε βάση του ΕΚΑΒ μετά από δεκαπέντε χρόνια,  λειτουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σχεδόν δύο φορές κάθε μήνα προσφέρουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Λειτουργήσαμε επίσης το Κέντρο Κοινότητας και το παράρτημα Ρομά, με σκοπό την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, παρά τις νομοθετικές αλλαγές και τις αναδιατάξεις λειτουργούν και δεν έμεινε κανένα παιδί έξω από παιδικό σταθμό.

Συνδημότισσες και συνδημότες

Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις που έχουμε όλοι στην καθαριότητα και τη συντήρηση του πρασίνου. Δίνουμε καθημερινά μια σκληρή μάχη, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και ένα εργασιακά ασταθές περιβάλλον. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ορθολογικό το σύστημα αποκομιδής  και εγκαταστήσαμε χιλιόμετρα υπόγειων σωληνώσεων άρδευσης πρασίνου. Έφθασε όμως η εποχή και αποκτούμε νέο εξοπλισμό, με νέα συστήματα κάδων υπόγειων και ατομικών, με την μηχανοργάνωση που προωθήσαμε, με την δημιουργία πράσινων σημείων και την αύξηση της απόδοσης της ανακύκλωσης, Γίνεται πραγματικότητα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχουμε εκπονήσει.

Φροντίσαμε όμως και τα κοιμητήρια με νέες επεκτάσεις στον Αμπελώνα και το Δαμάσι, ενώ στον Τύρναβο με τμηματικές παρεμβάσεις κάθε χρόνο προσπαθούμε να δημιουργούμε νέο χώρο και μια νέα πραγματικότητα ώστε στα επόμενα χρόνια να έχουμε μια εικόνα που να μας τιμά. Στηρίξαμε τη ζωή μας και τις υποδομές μας μπροστά στα πλημμυρικά φαινόμενα και τις σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετούς. Χρειάστηκε να κρατήσουμε ένα μεγάλο αγροτικό δίκτυο ανοιχτό για να μην κινδυνεύσει το ζωικό κεφάλαιο και η παραγωγή, χρειάστηκε να μελετήσουμε και να κατασκευάσουμε νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κύρια στους ημιορεινούς οικισμούς μας το Δαμάσι, το Αργυροπούλι, τη Ροδιά. Χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την οριοθέτηση του ρέματος «Καναρά» στο Αργυροπούλι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση έργων επέμβασης.

Φίλες και φίλοι

Μέριμνα επίσης της καθημερινής ζωής είναι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Στον αθλητισμό έγιναν συντηρήσεις σχεδόν στο σύνολο των εγκαταστάσεων, για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας τους και να αδειοδοτηθούν. Στηρίξαμε έμπρακτα το έργο αθλητικών συλλόγων και με την συνδρομή της περιφέρειας υλοποιείται ένα έργο για το οποίο δαπανούνται συνολικά πάνω από 350.000 €.  Στις πολιτιστικές δράσεις και ιδικά στο «Καρναβάλι – Μπουρανί» προτείναμε νέες οργανωτικές και αισθητικές φόρμες, στην προσπάθεια μας να συγκινήσουμε τους επισκέπτες και να αναβαθμίσουμε την εικόνα μας. Η «Γιορτή Κρασιού» αναδιοργανώθηκε πλήρως, με την συμμετοχή των συλλόγων του Αμπελώνα και την παρουσία των οινοποιών που δίνουν μια νέα διάσταση και προοπτική.

Παράλληλα με την συνέργεια και συνεργασία πολιτιστικών συλλόγων νέες γιορτές εδραιώθηκαν και έγιναν θεσμοί, όπως η Γιορτή κτηνοτροφίας και η Γιορτή Αχλαδιού, αλλά και η Γιορτή Ανθοκομίας. Μεγάλο έργο σημασία έγινε στα Δένδρα με την ανέγερση του κτηρίου ΚΑΠΗ και Αίθουσας Αναψυχής. Ήταν ανάγκη των κατοίκων, ήταν η πρόθεση μας να δημιουργήσουμε ένα κτήριο σημείο αναφοράς για τον οικισμό και έγινε πραγματικότητα.

Φίλες και φίλοι

Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι

Η καθημερινότητα χρειάζεται την προσοχή μας και τη μέριμνα μας, πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε και την ανάγκη να προχωρήσουμε στο μέλλον με την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων, που θα βελτιώσουν καθοριστικά τη ίδια μας τη ζωή, αναδεικνύοντας ένα τόπο αξιοβίωτο.

Και τέτοια έργα είναι η περιμετρική Τυρνάβου. Η υλοποίηση του έργου λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα της ανάπτυξης της πόλης του Τυρνάβου και της υποβάθμισης της καθημερινής ζωής. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 7.480.000 € και αρχίζει η κατασκευή του από τον κόμβο πάνω στην Νέα Εθνική Οδό τον άλλο μήνα. Δύο νέα σημαντικά έργα με τον ίδιο στόχο, είναι τα έργα των αστικών αναπλάσεων στο κέντρο των πόλεων του Τυρνάβου και Αμπελώνα. Για τον Τύρναβο οι αναπλάσεις αφορούν την πλατεία Αγοράς, τους δρόμους Δημοκρατίας, Ανεξαρτησίας, Χατζηκώστα, την είσοδο της πόλης στην οδό Λαρίσης και τέλος την Λαϊκή Αγορά. Είναι μια μεγάλη παρέμβαση μετά από 25 χρόνια για όσους θυμούνται τις τελευταίες παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης το μακρινό 1993-1994. Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2.400.000 € και έχουν σαν στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και την αρμονική ανάδειξη του χαρακτήρα των πόλεων.

Δύο έργα που συμπληρώνουν τις αστικές αναπλάσεις είναι τα έργα αποπεράτωσης του Κολυμβητηρίου Τυρνάβου και το Αθλητικό Κέντρο Αμπελώνα. Το κολυμβητήριο Τυρνάβου ως γνωστό είναι ένα ημιτελές κτήριο που δεσμεύει το χώρο του πάρκου της Τούμπας και έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα πάνω από 1.500.000 €. Στην νέα πρόταση εξετάστηκε η βιωσιμότητα της λειτουργίας και έτσι προτείνεται η μετατροπή του σε κέντρο Κολύμβησης Άθλησης και Φυσιοθεραπείας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.600.000 €

Είναι φανερό πως όλα τα έργα που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας μας και των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα στα όρια του δήμου μας. Είναι έργα που αλλάζουν τις πόλεις μας και θα προσδιορίσουν αυτό που προανήγγελλα.

Έναν αξιοβίωτο τόπο και ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Φίλες και Φίλοι

Μια από της σημαντικότερες προτάσεις που το 2014 προτείναμε για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν η ενεργή παρέμβαση του Δήμου στην τοπική ανάπτυξη και η εκπόνηση της ενεργειακής πολιτικής. Το φυσικό αέριο είναι γεγονός στη πόλη του Τυρνάβου και πολύ σύντομα στην πόλη του Αμπελώνα. Σπάσαμε την ενεργειακή απομόνωση, αλλάζοντας την ενεργειακή αγορά προσφέροντας φθηνή και καθαρή ενέργεια. Την Τρίτη που πέρασε υπέγραψα την προγραμματική σύμβαση με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. την γνωστή κρατική εταιρεία μελετών, για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού και του φωτισμού κοινοχρήστων χώρων με λαμπτήρες και φωτιστικά νέας τεχνολογίας LED. Η επιδιωκόμενη από την σύμβαση μείωση της κατανάλωσης είναι 73%, ενώ παράλληλα με την αντικατάσταση ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να συντηρεί το σύστημα και να επιδιορθώνει τις βλάβες και τους λαμπτήρες για δώδεκα χρόνια. Το σύστημα θα ελέγχεται με τηλεχειρισμό από κέντρο που θα βρίσκεται στο δημαρχείο και το αναμενόμενο ετήσιο όφελος για τον δήμο μας θα ανέρχεται πλέον των 200.000 €. Ακόμα στο περιφερειακό πρόγραμμα της περιόδου 2014 – 2020 έχει ενταχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του 3ου Δημοτικού Σχολείου προϋπολογισμού 320.000€ και η ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΠΑΛ Τυρνάβου προϋπολογισμού 705.000€. Παράλληλα έχουμε υποβάλει στο ΥΠΑΠΕΝ πρόταση που βρίσκεται σε αξιολόγηση για την χρηματοδότηση του Δήμου για την εκπόνηση μελετών για ενεργειακή αναβάθμιση άλλων δώδεκα διδακτηρίων του δήμου, καθώς και των κτηρίων του Δημαρχείου.

Ολοκληρώνοντας την ενεργειακή πολιτική αυτής της περιόδου, βρισκόμαστε σε διαδικασία ίδρυσης θέλω να αναφερθώ στο φωτοβολταϊκο πάρκο που θα πραγματοποίηση η ΔΕΥΑΤ για να καλύψει το 40% των ενεργειακών της αναγκών. Η επιδίωξη όλου αυτού του προγράμματος αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και την εξοικονόμηση πόρων για να επενδύσουμε  στην καθημερινότητα , τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Φίλες και φίλοι

Η εμπλοκή μας με την ανάπτυξη του τόπου και του τρόπου προσέγγισης από την πλευρά μας βρίσκει την ιδανική της έκφραση στο έργο για το Βοτανοχώρι. Μελετήσαμε και ολοκληρώσαμε τις αδειοδοτήσεις προκειμένου να πάμε νερό, να κατασκευασθούν δεξαμενές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και να κατασκευασθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες άντλησης του νερού. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης του οροπεδίου και της κτηνοτροφίας με επιδίωξη την μελλοντική δημιουργία προϊόντων κτηνοτροφίας με μεγάλη υπεραξία για να γίνει το Βοτανοχώρι το brandname της κτηνοτροφίας μας. Η πρόταση έτυχε της προσοχής και της αναγνωρισμένης σκοπιμότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι μια από τις οχτώ προτάσεις του για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφέρθηκα για την μεταφορά νερού στο Βοτανοχώρι και δεν μπορώ παρά να συνεχίσω, για την σημασία της ύπαρξης νερού στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχή μας και το ρόλο της ΔΕΥΑ Τυρνάβου. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης είναι ο μακροπρόθεσμος εγγυητής στη διαχείριση του νερού, με στόχο την αειφορία, με ενεργειακή επάρκεια για μια καλύτερη ζωή για όλους μας. Έχουμε την τύχη να διοικούμε μια εταιρεία νοικοκυρεμένη, που στηρίζει έμπρακτα με την τιμολογιακή της πολιτική τα νοικοκυριά του δήμου και βρίσκεται μπροστά στο κατώφλι μιας νέας εποχής που καλείται να υλοποιήσει πολύ σημαντικά έργα:

την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Αμπελώνα και τον βιολογικό Αμπελώνα

το αποχετευτικό δίκτυο Δαμασίου και τον βιολογικό Δαμασίου

έργα αντικατάστασης παλαιών αγωγών ύδρευσης στον Τύρναβο τον Αμπελώνα και στους οικισμούς Δένδρων και Πλατανουλίων

σύστημα γεννητριών στον Αμπελώνα για την αντιμετώπιση των διακοπών της ΔΕΗ

σύστημα τηλεμετρίας για την αντιμετώπιση βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά και την κατάρτιση του ισοζυγίου νερού δηλαδή να ξέρουμε πόσο νερό αντλούμε για ύδρευση και που το καταναλώνουμε

αντιπλημμυρικά έργα σε διάφορες περιοχές του Δήμου για την θωράκιση της περιοχής από πλημμύρες

εκπόνηση σχεδίων ασφάλειας νερού στο δήμο με στόχο την επάρκεια, ποιότητα και αειφορία των υδατικών πόρων της περιοχής”

ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαρχώσης απηύθυνε κάλεσμα μαζικής στήριξης του συνδυασμού του λέγοντας:

“Όλοι αυτή την ώρα που είχα την προσοχή σας και σας ευχαριστώ πραγματικά, δεν υποσχέθηκα τίποτα που δεν υλοποιείται, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω ούτε μια φορά το ΘΑ. Γιατί αυτή τη φορά βρίσκομε μπροστά σας, για να μιλήσω για έργα που αλλάζουν τη ζωή μας και υλοποιούνται, είμαι εδώ μπροστά σας για να πω πως τα επόμενα χρόνια, ο Δήμος Τυρνάβου θα εκτελέσει έργα ύψους 17.600.000 €και η ΔΕΥΑ Τυρνάβου θα υλοποιήσει έργα ύψους 26.567.200 €, είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές της περιοχής.

Για λόγους που ανέφερα δικαιούμαι να ζητώ να συνεχίσω, να συνεχίσουμε μαζί με τη εμπιστοσύνη που μας περιβάλλεται, με τη στήριξη που μας δίνεται με την εντολή που θα μας δώσουν οι πολίτες του δήμου μας 26 Μαϊου, ζητώ μια καθαρή εντολή να συνεχίσω! ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Η νίκη του συνδυασμού μας την Κυριακή είναι νίκη για έναν ελπιδοφόρο και λαμπερό τόπο, για ένα καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ