ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

«Θέλουμε τη Λάρισα Μπροστά. Μπροστά από το ρεύμα πολιτικής αλλαγής που σάρωσε όλη την Ελλάδα. Την περασμένη Κυριακή κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα. Αυτή την Κυριακή θα τους κερδίσουμε», τόνισε ανοίγοντας την ομιλία της το βράδυ της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας η υποψήφια δήμαρχος

Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου.

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» απευθυνόμενη σε πυκνό ακροατήριο κάλεσε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το ποια παράταξη προτίμησαν στον α’ γύρο, να προσέλθουν στις κάλπες την προσεχή Κυριακή και να επιλέξουν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης –πρώτα και πάνω απ’ όλα.

«Πάμε δυνατά, πάμε μπροστά, πάμε για τη Νίκη. Προχωράμε Δυνατά Μπροστά, με Νέα Δήμαρχο, Νέα Δημοτική Αρχή, Νέο σχέδιο για την πόλη μας. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο πιο κρίσιμο, στο πιο καθοριστικό ερώτημα: με ποια ή ποιον Δήμαρχο ο Δήμος θα πάει μπροστά την επόμενη τετραετία; Με ποια ή ποιόν Δήμαρχο η πόλη μας έχει το σχέδιο για να κερδίσει περισσότερους πόρους και έργα από την Περιφέρεια και τη νέα Κυβέρνηση;  Με ποια ή ποιόν Δήμαρχο ο Δήμος θα γίνει πόλη της ανάπτυξης, της ανθρωπιάς και της καινοτομίας;», ανέφερε η κ. Καραλαριώτου, ενώ συνεχίζοντας έθεσε σειρά ερωτημάτων που αφορούν σε ευπαθείς ομάδες και νέους ανθρώπους.

«Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας; Πώς θα τα κρατήσουμε στην πόλη μας; Πώς θα δώσουμε την ευκαιρία στους ανέργους και τους φτωχούς να διεκδικήσουν ένα καλύτερο και αξιοπρεπές μέλλον; Με τα φιλοδωρήματα; Με την μερική απασχόληση; Με μερικές θέσεις κακοπληρωμένων συμβασιούχων; Με την ανασφάλιστη εργασία; Αυτό το μέλλον δεν αξίζει στα νέα παιδιά της πόλης μας. Πρέπει, μπορούμε, θα δώσουμε και τη ψυχή μας για να το αλλάξουμε», υπογράμμισε.

Είχε χρόνο και ευκαιρίες

Στρέφοντας τα πυρά της εναντίον του αντιπάλου της Απ. Καλογιάννη η Ρ. Καραλαριώτου επανέλαβε τα περί «απουσίας σχεδίου» για το μέλλον της πόλης, σημειώνοντας με νόημα πως «ο απερχόμενος δήμαρχος δεν κέρδισε τίποτα για την πόλη από την κυβέρνηση Τσίπρα».

«Ο απερχόμενος Δήμαρχος έδωσε τα πάντα στην κυβέρνηση και εισέπραξε μόνον υποσχέσεις. Υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξεις. Του υποσχέθηκαν το εμπορευματικό κέντρο και δεν έγινε τίποτα. Του υποσχέθηκαν την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ και δεν έγινε τίποτα. Του υποσχέθηκαν τα στρατόπεδα και δεν έγινε τίποτα. Χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία από την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ. Του έδωσαν μόνο τα χρήματα για να κάνει τις απαλλοτριώσεις γύρω από το Αρχαίο Θέατρο και πέντε χρόνια μετά δεν έχει καταφέρει να κάνει ούτε αυτό!

Ο απερχόμενος Δήμαρχος είχε πέντε χρόνια θητεία. Είχε το χρόνο. Είχε τις ευκαιρίες. Είχε μια φιλική κυβέρνηση. Είχε την Περιφέρεια να του εγκρίνει τις μελέτες που κατέθετε, με αξιοκρατικά και όχι με κομματικά κριτήρια. Και όμως απέτυχε. Την περασμένη Κυριακή η πλειοψηφία των συμπολιτών μας καταψήφισε την απερχόμενη Διοίκηση. Ο κ. Καλογιάννης έχασε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι πολίτες καταψήφισαν τα πεπραγμένα του. Καταψήφισαν την αλαζονεία του. Καταψήφισαν την αδυναμία του να παρουσιάσει σχέδιο για το μέλλον.

Το χειρότερο όμως δεν είναι ότι έχασε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ότι, αντί να κάνει την αυτοκριτική του, να ζητήσει ένα συγγνώμη, να δηλώσει τουλάχιστον ότι πήρε το μήνυμα των εκλογών και ότι θα προσπαθήσει περισσότερο, συνεχίζει απτόητος με πλεόνασμα αλαζονείας και αυταρέσκειας. Ως εδώ. Τελειώνουμε με το παλαιό.

Αυτό που λέμε είναι ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν κέρδισε τίποτα για την πόλη από την κυβέρνηση Τσίπρα και ότι, σε αντίθεση με αυτόν, έχουμε το σχέδιο, έχουμε την ικανότητα να κερδίσουμε περισσότερα έργα και πόρους για την πόλη από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πολίτες το ξέρουν. Οι πολίτες το καταλαβαίνουν. Ξέρουν ποιο είναι το συμφέρον της πόλης, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ψηφίζουν. Και θα ψηφίσουν όχι κόμματα, αλλά για το συμφέρον της Πόλης. Πρώτα και πάνω από όλα».

Η πόλη χρειάζεται σύνθεση και ενότητα

Περιγράφοντας «ανάγκη για ενότητα» η υποψήφια δήμαρχος τόνισε πως «στο νέο δημοτικό συμβούλιο κανείς δεν έχει την πλειοψηφία. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε με τους περισσότερους για να διοικηθεί η Πόλη. Γι΄ αυτό και πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, ζήτησα ειλικρινή, προγραμματικό και τηλεοπτικό διάλογο με όλους τους συνυποψηφίους μου. Με τον κ. Καλογιάννη, με τον κ. Κρίκη, με τον κ. Γούλα, με τον κ. Γαμβρούλα, με τον κ. Βαϊούλη. Όλοι τους, και είναι προς τιμήν τους, δέχτηκαν. Όλοι εκτός από έναν, τον κ. Καλογιάννη. Αρνήθηκε το διάλογο. Αρνήθηκε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με όλους τους συνυποψηφίους του.

Και σας ρωτώ. Πώς μπορεί ο κ. Καλογιάννης να συνεργαστεί με όλους αυτούς που αγνόησε και πρόσβαλε με τη στάση και τη συμπεριφορά του πριν τις εκλογές; Πώς μπορεί να ενώσει την Πόλη; Πώς μπορεί να συνθέσει; Πώς μπορεί να διοικήσει την πόλη;  Δεν μπορεί. Γιατί απλά περίσσεψε η αλαζονεία. Περίσσεψε η αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Πίστεψε ότι είναι ο αυτοκράτορας της πόλης. Αυτοκράτορας της πόλης είναι μόνον η πλειοψηφία των πολιτών. Πρωταγωνιστής είναι μόνον ο πολίτης. Και όχι τα συμφέροντα. Η πόλη χρειάζεται συναίνεση, συνεργασία, σύνθεση, ενότητα, σεβασμό του ενός προς τον άλλον. Ο κ. Καλογιάννης απέδειξε με τη συμπεριφορά του ότι τίποτα δεν διαθέτει από αυτά».

Για ποια συμφέροντα μιλάτε;

Ο κ. Καλογιάννης ενοχλείται όταν μιλώ για συμφέροντα. Του απαντώ. Θυμίζω σε όλη την πόλη τί έλεγε στις εκλογές του 2014: «Ο Δήμος δεν πρέπει να κάνει -έλεγε και μας κουνούσε το δάκτυλο για αυτό- απευθείας αναθέσεις. Γιατί οι απευθείας αναθέσεις υποκρύπτουν συναλλαγή. Δεσμεύομαι –έλεγε- ότι αν εκλεγώ Δήμαρχος δεν θα κάνω καμία απευθείας ανάθεση». Αυτά έλεγε ο κ. Καλογιάννης, αυτές τις δεσμεύσεις ανέλαβε πριν πέντε χρόνια. Αποκάλυψα με στοιχεία από τη Διαύγεια ότι μόνον το 2018, μόνον από την Τεχνική Υπηρεσία, έκανε 1,5 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις. Αυτά είναι τα συμφέροντα που σας στηρίζουν με νύχια και με δόντια, κ. Καλογιάννη. Ολόκληρη βιομηχανία απευθείας αναθέσεων έχει στηθεί στο Δήμο. Όχι για έργα, αλλά για μελέτες. Όλα θα βγουν στο φως.

Και ένα τελευταίο. Είχε το θράσος ένας στενός συνεργάτης του απερχόμενου Δημάρχου να μιλήσει δημόσια για συμφέροντα στο χώρο των σκουπιδιών. Γενικά και αόριστα. Εμένα δεν μου αρέσουν τα γενικά και αόριστα, αλλά τα συγκεκριμένα. Δώσατε, κύριοι της απερχόμενης Διοίκησης, μία βδομάδα μόλις πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας την αξιοποίηση του βιοαερίου από το ΧΥΤΑ σε Ιδιώτη; Ναι ή όχι; Για αυτά τα συμφέροντα μιλάτε; Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί.

Έργα, επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόγραμμα της «Λάρισας Μπροστά» για έργα και αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου αλλά και του Πηνειού η κ. Καραλαριώτου ανέφερε τα εξής:

«Θέλουμε να βάλουμε στην άκρη όλα εκείνα τα εμπόδια που κρατούν την πόλη πίσω στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην καινοτομία, στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Είμαστε από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που έχουμε αρχαίο θέατρο στο κέντρο της Πόλης. Και όμως δεν έχουμε καταφέρει να το καταστήσουμε  λειτουργικό, να μπορούν να γίνονται μοναδικές παραστάσεις και να το επισκέπτονται, μόνο για αυτό το λόγο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είμαστε από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που τη διασχίζει ποτάμι. Και όμως δεν έχουμε καταφέρει να εντάξουμε το ποτάμι μας στη ζωή της πόλης. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες αξιοποίησης, καταρτίστηκαν αξιόλογες μελέτες, οι οποίες μάλιστα εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μπορούμε να επικαιροποιήσουμε την εγκεκριμένη μελέτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, να δημιουργήσουμε θεματικούς χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης για να προσελκύσουμε γύρω από τον Πηνειό, τουρισμό και σημαντικές επενδύσεις.

Η πόλη δεν διαθέτει ένα μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο, που μπορεί λόγω της γεωγραφική θέσης της Λάρισας, να οδηγήσει όλη την πόλη στην μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά του συνεδριακού τουρισμού. Η Λάρισα έχει εξαιρετικές νοσοκομειακές υποδομές και επιστημονικό δυναμικό. Έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μπει δυναμικά στο χώρο του Ιατρικού Τουρισμού. Έχουμε κρυμμένους θησαυρούς τους οποίους, με γνώση, σχέδιο, όραμα και συνεργασία μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να κάνουμε την Λάρισα πόλη της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Θέλω μια Λάρισα της ενότητας και της διεκδίκησης των μεγάλων έργων για το Αρχαίο Θέατρο, τον Πηνειό, το Συνεδριακό Κέντρο, την αξιοποίηση της Έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ, τις γραμμές του ΟΣΕ, το Εμπορευματικό Κέντρο, την παραχώρηση των στρατοπέδων. Στις μεγάλες διεκδικήσεις για την Πόλη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Φορείς και πολίτες. Μια γροθιά. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

Ελάτε να ψηφίσετε

Καταχειροκροτούμενη η κ. Καραλαριώτου απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους ψηφοφόρους να σπεύσουν στις κάλπες στηρίζοντας το συνδυασμό της, κοιτάζοντας μπροστά και επενδύοντας στο μέλλον και το συμφέρον της Λάρισας.

«Την Κυριακή οι πολίτες αποφασίζουν. Οι πολίτες συγκρίνουν και αξιολογούν τη στάση και τη συμπεριφορά μας. Επιλέγουν Δήμαρχο για όλους ή Δήμαρχο για τα συμφέροντα. Επιλέγουν να χαθούν άλλα τέσσερα χρόνια ή να πάμε μπροστά με σχέδιο και έργο. Ο πολίτης αποφασίζει. Ο πολίτης είναι το αφεντικό σε αυτή την πόλη. Και όχι τα συμφέροντα.

Θέλω να απευθυνθώ σε όλες και όλους που δεν μας ψήφισαν την πρώτη Κυριακή. Στους ψηφοφόρους του κ. Κρίκη, του κ. Γούλα, του κ. Γαμβρούλα, του κ. Βαιούλη και στους ιδίους προσωπικά. Απευθύνομαι ακόμα και στους ψηφοφόρους που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή το συνδυασμό του κ. Καλογιάννη. Να δουν μπροστά. Να δουν το συμφέρον την πόλης. Να αξιολογήσουν τα προγράμματα και να αποφασίσουν, πάνω από κόμματα και διαχωριστές γραμμές. Η πόλη μας είναι το κόμμα που μας ενώνει. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».

Δίνουμε όρκο τιμής

«4 στους 10 συμπολίτες μας με εμπιστεύτηκαν. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιά μου και τους βεβαιώνω ότι δεν θα τους προδώσω ποτέ. Τώρα είναι ώρα, στις εκλογές της Κυριακής, να πείσουμε να μας επιλέξουν οι 6  στους 10 συμπολίτες μας. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η δυναμική μας. Σήμερα το βράδυ, δίνουμε όρκο τιμής, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά: Θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε το Δήμο. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Γιατί δεν πρέπει να χάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια.

Γιατί μπορούμε να φέρουμε περισσότερους πόρους και έργα για την πόλη.

Γιατί μπορούμε να κάνουμε πράξη τις καινοτόμες προτάσεις μας.

Να κάνουμε τη διαφορά, στην πράξη και όχι στα λόγια», κατέληξε η υποψήφια δήμαρχος.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ