ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ …

Του Απόστολου Τσένη *

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν είναι ζήτημα εντυπώσεων.
Για τη Νέα Δημοκρατία είναι καθοριστικής σημασίας η συνεργασία με περιφερειάρχες που συμμερίζονται το σχέδιό της για ισχυρή ανάπτυξη που θα προέλθει από τις νέες επενδύσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Οι περιφέρειες είναι ένας από τους κεντρικούς μοχλούς εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδίου, της ΝΔ, για την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες νέες δουλειές.

Η νίκη της Ν.Δ. με 9,5% στις Ευρωεκλογές, της περασμένης Κυριακής, είναι στρατηγικής σημασίας.

Είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχει πετύχει κόμμα σε Ευρωεκλογές σε όλη τη Μεταπολίτευση.

Η νίκη αυτή έχει στρατηγική σημασία, για την ΝΔ, για τρεις λόγους:

–   Είναι η πρώτη φορά που μια κάλπη προκαλεί άμεσες πολιτικές εξελίξεις, αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Ποτέ στο παρελθόν αυτοδιοικητικές εκλογές ή ευρωεκλογές δεν είχαν εξαναγκάσει μια κυβέρνηση να προκηρύξει την ίδια μέρα εθνικές εκλογές.

–   Δημιουργεί ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες για τη Ν.Δ. η οποία εισέρχεται στη μάχη των βουλευτικών εκλογών με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά από τον πρώτο γύρο γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει και άλλη μια ηχηρή ήττα, στον αυριανό δεύτερο γύρο και τέλος,

–   Επιβεβαίωσε την ορθότητα της στρατηγικής της ΝΔ να αποφύγει την πόλωση που επιδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζοντας ότι μπορούσε έτσι να πετύχει συσπείρωση των προδομένων ψηφοφόρων του.

Η νίκη πιστώνεται χωρίς αμφιβολία προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς η προεκλογική καμπάνια των δύο κομμάτων προσέλαβε τελικά προσωποπαγή χαρακτηριστικά με τους δύο αρχηγούς να αναλαμβάνουν προσωπικά το βάρος, αλλά και το ρίσκο της κρίσιμης αναμέτρησης.

Με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, έχουν ανατραπεί τα σχέδια που είχε ο κ. Τσίπρας.

Ο οποίος, μέχρι και την τελευταία στιγμή, διεμήνυε σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει εθνικές εκλογές στο τέλος της 4ετίας, τον Οκτώβριο.

Η απόφασή του να αφήσει τις ευρωεκλογές να προηγηθούν, όχι μόνο δεν τον δικαίωσε, αλλά αντιθέτως τον εξανάγκασε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, καθώς το αποτέλεσμα αποδείχθηκε πολιτικά μη-διαχειρίσιμο για τον ίδιο.

Κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο.

Έτσι, τα δύο κόμματα μπαίνουν στην προεκλογική μάχη, με την Ν.Δ. να έχει μια αδιαμφισβήτητη πολιτική δυναμική και τον ΣΥΡΙΖΑ να τελεί σε πλήρη στρατηγική σύγχυση και σε ηττοπαθή εσωστρέφεια.

* Ο Απόστολος Τσένης, είναι Αξκός Ιπτάμενος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκει στο Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης (Μητρώο Πολιτικών Στελεχών), της Νέα Δημοκρατία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ