Α.Σ. ΔΑΜΑΣΙΟΥ: ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΗ

Το χαλάζι σε κάποιες περιοχές δεν έχει λιώσει ούτε σήμερα!!!

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Δαμασίου που είδαν μετά και τη χθεσινή χαλαζόπτωση τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και να έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές που θα έχουν επιπτώσεις και την επόμενη χρονιά.

Οπως αναφέρουν ήταν τέτοια η μανία των φαινομένων και τέτοιος ο όγκος οτυ χαλαζιού που σε κάποιες περιοχές ακόμη και σήμερα δεν έχει λιώσει.

Ο αγροτικός σύλλογος Δαμασίου όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρός του Γιάννης Γκανάς καλεί τον ΕΛΓΑ για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, ενώ ζητά να κηρυχτεί η περιοχή ως χαλαζόπληκτη.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

“SOS εκπέμπουν οι αγρότες του Δαμασίου που το μεσημέρι της Κυριακής 2 Ιουνίου 2019 είδαν για 3η φορά μέσα σε δύο μήνες το χαλάζι να καταστρέφει σοδειές και όνειρα.

Εκεί που όλοι έλεγαν πώς φέτος θα ήταν μια καλή χρονιά για τις σοδειές τους, ένα καταστροφικό μπουρίνι μιας ώρας σε συνδυασμό με το χαλάζι που έπεσε κατέστρεψε καλλιέργειες μερικών χιλιάδων στρεμμάτων στο Δαμάσι και πιο συγκεκριμένα κυρίως στον Κάτω Κάμπο από τις Βαριές μέχρι και το Καλαμάκι.

Σε απόγνωση είναι πλέον οι αγρότες που εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή, έχουν 4 χρόνια να αποκομίσουν ολοκληρωμένη παραγωγή. Σε επιτόπια αυτοψία με τους προέδρους του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου κ. Γιάννη Γκανά και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου κ. Εμμανουήλ Λούτσο, αλλά και παραγωγούς, διαπιστώσαμε πώς στο Δαμασούλι και κυρίως στις περιοχές όπως Μικρέζι, Λουτόμι, Ομαδικός Αμπελώνας, Σκαλωσάρα, Γρομονή, Κλαδιά, Συκιές και Καλαμάκι ήταν το επίκεντρο του χαλαζιού.

Η συγκεκριμένη χαλαζόπτωση ήταν η σφοδρότερη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου. Μάλιστα 20 ώρες μετά το χαλάζι δεν είχε λιώσει σε αρκετά σημεία στις πληγείσες περιοχές.

Το μέγεθος της ζημιάς είναι σε ποσοστό 100%, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή αμπελώνων και περιβολιών που βρίσκονται στις προαναφερθείσες περιοχές.

Οι εξαγγελίες περί εναέριας προστασίας του ΕΛΓΑ αποδείχτηκαν κενές αφού έμειναν μόνο στα λόγια μιας και οι εικόνες της καταστροφής μιλούν από μόνες τους. Οι αγρότες του Δαμασίου πλέον, αμφισβητούμε την αποτελεσμαστικότητα των εναέριων μέσων αντιχαλαζικής προστασίας μετά και τη νέα θεομηνία.

Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να παραμείνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις και τμηματικές δόσεις ( π.χ 70% + 15%+15% που ισχύουν τώρα και καταβάλλονται μέσα σε 12- 15 μήνες ). Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας.

Εξαιτίας του αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος καθυστερεί να εκτιμήσει και να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, απαιτούμε άμεσα να δοθεί κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες των ευρύτερων περιοχών μας μιας και τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους, διότι χωρίς εισόδημα δεν θα μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής.

Ως Αγροτικός Σύλλογος Δαμασίου, απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να κηρύξουν την ευρύτερη περιοχή μας, ως χαλαζόπληκτη. Το Δαμάσι είναι κυρίως αμπελοοινικό χωριό και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες έντονες χαλαζόπτωσεις, εκτός από τη φετινή παραγωγή, δημιούργησαν πρόβλημα και στην επόμενη χρονιά, αφού οι τρυφεροί βλαστοί υπέστησαν μεγάλη καταστροφή”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ