ΣΤΟ GDANSK ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+KA2 ΤΟ 5ο Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 1-6-2019 με επιτυχία, μία ακόμη μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου στο μεγαλύτερο λιμάνι της Βαλτικής θάλασσας, στο Gdansk της Πολωνίας. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ2

με τον τίτλο «Don’t forget what really matters». Στη μετακίνηση συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί: οι κ.κ. Μπάκου Καλλιόπη, Υφαντή Δήμητρα, Γκαντρής Στάμος και τρεις μαθητές, τριες: οι Γκανάτσιος Νικόλαος (ΣΤ΄τάξη), Μουστάκας Πολυχρόνης (ΣΤ΄τάξη), Τσιτσιρίγγου Δήμητρα (Ε΄τάξη).

Επίσης στην ίδια  μετακίνηση συμμετείχαν τέσσερις εκπαιδευτικοί με οχτώ μαθητές από την Ισπανία και δύο εκπαιδευτικοί με τέσσερις μαθητές από τη Λετονία.

Στόχοι της επίσκεψης που πραγματώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο ήταν η οικοδόμηση μιας στάσης αποδοχής μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και κατ’ επέκταση, η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των μικρών μαθητών, η ανάπτυξη των γλωσσικών τους δεξιοτήτων καθώς και η ανάπτυξη της φιλοπεριβαλλοντικής στάσης τους, μέσα από την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του τρόπου επηρεασμού της φύσης.

Η ελληνική ομάδα μαζί με τις ομάδες των άλλων συνεργαζόμενων χωρών ξεκίνησαν τις εργασίες τους τη Δευτέρα 27-5-19, με την άφιξή τους στο πολωνικό σχολείο. Συναντήθηκαν με τη σχολική κοινότητα και την ίδια μέρα επισκέφτηκαν το ναυτικό σταθμό HEL του πανεπιστημίου του Gdansk, που ανάμεσα στις άλλες δράσεις του φιλοξενεί και προστατεύει φώκιες. Παρακολούθησαν εργαστήρια μέσα από τα οποία διαπίστωσαν τη σημασία της ύπαρξης της βιοποικιλότητας για το περιβάλλον, την επιρροή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε αυτό καθώς και τους τρόπους προστασίας του.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες και περιλάμβαναν:

α) Επίσκεψη στο μουσείο του μεγαλύτερου  μεσαιωνικού κάστρου της Πολωνίας, στο Malbrok, όπου οι μαθητές με τον σταυροφόρο ιππότη ξεναγό τους, όχι μόνο ξεναγήθηκαν στους χώρους του, αλλά έπαιξαν  και παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού μαθαίνοντας έτσι με παιχνιώδη τρόπο την ιστορία, τις παραδόσεις και τις συνήθειες των ανθρώπων σε παλιότερες εποχές.

β) Έφτιαξαν τα δικά τους μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά.

γ) Επισκέφτηκαν στην Gdynia το υπέροχο EXPERYMENT CENTER, μια τεράστια διαδραστική έκθεση για έρευνα σχετική  με όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα και πραγματοποίησαν εκπληκτικές δραστηριότητες.

δ) Επισκέφτηκαν το πανέμορφο τουριστικό θέρετρο της Βαλτικής, το Sopot και περπάτησαν στη μεγαλύτερη ξύλινη προβλήτα της Ευρώπης που βρίσκεται εκεί.

ε) Πήραν μέρος σε φιλανθρωπική εκδήλωση που πραγματοποίησε το πολωνικό σχολείο προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθήσει πάσχοντα μαθητή τους. Η εκδήλωση περιλάμβανε talent show, μάθημα εθνικού χορού και τραγουδιού από κάθε συμμετέχουσα χώρα, παρουσίαση της ιστορίας της Πολωνίας από τους Πολωνούς μαθητές, παιχνίδια στη σχολική πισίνα, καθώς και εργαστήρια με ipads και  δημιουργία blog Sam Labs.

στ) Ακόμη παρακολούθησαν την συγκινητική μουσική παράσταση «Don’t forget what really matters», που αναφερόταν στις διακρίσεις στην καθημερινή σχολική ζωή των μαθητών και προωθούσε την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της κριτικής τους σκέψης απέναντι σε ανάλογα φαινόμενα. Οι μαθητές μέσα από την παράσταση συνειδητοποίησαν για ακόμη μια φορά ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι ανεξάρτητα από ποια χώρα ή κοινωνικό στρώμα προέρχονται.

ζ) Τέλος περιηγήθηκαν  στο πανέμορφο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης και στο λιμάνι του Gdansk.

H ελληνική ομάδα του 5ου Δ.Σ Τυρνάβου επέστρεψε στην Ελλάδα ενθουσιασμένη  από το ταξίδι της και έφερε  μαζί της έναν πλούτο από νέες εικόνες, αλλά και πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ