ΣΥΣΤΗΜΑ  PET/CT ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Υπογράφηκε από την Αναπληρώτρια Διοικήτρια  του Πανεπιστημιακού  Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ,την  πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Υγείας,.  και εκπροσώπου  του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος , η σύμβαση για την  δωρεάν προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού PET/CT (Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων)

καθώς και η  δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων  (Κύκλοτρον) αξίας  5.000.000,00 ευρώ  στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ..

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (τεχνολογία PET, PET/CT) αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στο πεδίο της μοριακής απεικόνισης (molecular imaging). Πρόκειται για ένα υβριδικό απεικονιστικό σύστημα που παρέχει μοναδικές δυνατότητες λειτουργικής απεικόνισης του ανθρώπινου οργανισμού, με καθοριστική συμβολή στη διαγνωστική προσπέλαση και παρακολούθηση κυρίως των καρκινοπαθών, αλλά και ασθενών που πάσχουν από καρδιολογικές, νευρολογικές και άλλες παθήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της PET/CT, τροποποιείται η θεραπευτική αγωγή στο 1/3 των ογκολογικών ασθενών.

Η προσθήκη της τεχνολογίας PET, PET/CT, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση κυκλοτρονίου παραγωγής των αναγκαίων ραδιοϊσοτόπων-ραδιοφαρμάκων, στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝ Λάρισας, ανοίγει ένα ευρύτατο πεδίο διαγνωστικών εφαρμογών που θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή ολοκληρωμένου «πακέτου» υπηρεσιών υγείας, μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, τόσο για τη διάγνωση και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών, όσο και για τη διερεύνηση άλλων νοσημάτων.

Μείζονος σημασίας είναι οι ερευνητικές δυνατότητες που παρέχει η νέα τεχνολογία, καθιστώντας το ΠΓΝ Λάρισας ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.

Με τη δωρεά αυτή, καλύπτονται οι ανάγκες ποζιτρονιακής απεικόνισης (PET/CT) των νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών της 5ης ΥΠΕ, που σήμερα αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία ή και σε ιδιωτικά εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταβάλλοντας υψηλό κόστος. Παράλληλα, αναβαθμίζονται σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς της περιφέρειάς μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ