ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κιλελέρ στη Νίκαια με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όλοι οι καλλιεργητές σιτηρών καθώς και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Κιλελέρ μετά τον αλωνισμό να προβούν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

στα αγροτεμάχιά τους και στα ποιμνιοστάσιά τους. Ιδιαίτερα όσων τα κτήματα βρίσκονται πλησίον των οικισμών, των χέρσων ορεινών εκτάσεων και των αλσυλίων του Δήμου  για την προστασία τους από τις πυρκαγιές που θα εκδηλωθούν.

Στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος ΔΕ Πλατυκάμπου και προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας του Δήμου Κιλελέρ Γιάννης Κουκούτσης, αφού αναφέρθηκε στην άψογή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη χρονιά, μεταξύ των άλλων κατέγραψε  ότι « …είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία των δημοτών του Δήμου Κιλελέρ με τους προέδρους των κοινοτήτων έτσι ώστε να υπάρχει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση φωτιάς. Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Κιλελέρ για την πυροπροστασία θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το δασαρχείο για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέση τους.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων πρέπει να συνεργαστούν με την Πυροσβεστική, να ελέγξουν τη σωστή λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών καθώς επίσης και να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις άντλησης νερού από ιδιωτικές πομόνες εάν και εφόσον χρειαστεί. Οι πρόεδροι επίσης πρέπει να μεριμνήσουν να υπάρχουν ομάδες εθελοντών και διαθέσιμα τρακτέρ στα χωριά τους τα οποία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην κατάσβεση πιθανής φωτιάς.  Η υπευθυνότητα όλων μας και του καθενός ξεχωριστά, κατέληξε ο δήμαρχος,  θα μειώσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού».

Από την πλευρά του διοικητής των ΠΥ Λάρισας Ζ. Μπρούζας αναφέρθηκε σε θέματα πυροπροστασίας που έχουν να κάνουν με την καύση σιτοκαλαμιών τόσο ατομικά όσο και ομαδικά,  κατόπιν άδειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κάτω από την επίβλεψη και τη βοήθεια των αγροτών και των αγροτικών τους μηχανημάτων. Κατέγραψε επίσης ζητήματα που αφορούν στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός των οικισμών τα οποία κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς και δήλωσε ότι  οχήματα της υπηρεσίας θα περιπολούν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλή επιστασία καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο. Ο κ. διοικητής ενημέρωσε επίσης τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι η πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να δηλώνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ αγροτεμάχια τα οποία έχουν καεί χωρίς άδεια καύσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες.

Στο τέλος της σύσκεψης οι πρόεδροι των κοινοτήτων και οι επικεφαλής της Πυροσβεστική αντάλλαξαν τα τηλέφωνά τους για να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός σε περίπτωση φωτιάς.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο διοικητής του Α.Τ. Κιλελέρ Αστ. Μπαρακόπουλος,  ο δασάρχης Λάρισας Ασ. Γκάτσικος, ο υπεύθυνος Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Χ. Καραμπούζης, οι αντιδήμαρχοι Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ Χ. Χατζούλης και Αχ. Χατζούλης,  εκπρόσωποι και μέλη τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων του Δήμου Κιλελέρ.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ