ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Ο Χρ. Κέλλας μίλησε σε ημερίδα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Δεν είμαστε αντίθετοι στις συγχωνεύσεις τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά θα πρέπει να γίνονται με σχέδιο, οργάνωση και προοπτική, σε σύνδεση με τις ανάγκες της εποχής και την αγορά εργασίας. Στηρίζουμε την πανεπιστημιακή τεχνολογική εκπαίδευση.»

Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας ως εκπρόσωπος του Προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ημερίδα για «το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», παρουσία του απερχόμενου Υπουργού Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου, προσθέτοντας:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι “όλα είναι θέμα Παιδείας” και θα ξεκινήσουμε από μία ισχυρή εκπαίδευση, ώστε να πετύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία του “ξηλώματος”. Αρκετά ταλαιπωρήθηκαν μαθητές, φοιτητές και γονείς. Φτάνει πια με την αβεβαιότητα!».

Ο Λαρισαίος πολιτικός άσκησε έντονη κριτική στον Υπουργό και την Κυβέρνηση, σε σχέση με τις διαδικασίες της απορρόφησης του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζοντας:

«Πρώτον, δεν υπήρξε συναίνεση, αφού τόσο η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στ. Ελλάδας, όσο και οι τοπικές αρχές αντετίθεντο στο εγχείρημα.

Δεύτερον, δεν προηγήθηκε αξιολόγηση και μελέτη βιωσιμότητας.

Η ΑΔΙΠ ήταν εντελώς αρνητική, χαρακτηρίζοντας συνολικά το σχέδιο της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη ως “ακατάλληλο και χωρίς αξιολόγηση”. Ωστόσο, η αντίδραση του Υπουργού ήταν να τοποθετήσει ως Πρόεδρό της έναν εκ των στενών συνεργατών του.

Το σχέδιο δεν ήταν κοστολογημένο. Το ΓΛΚ πρόβλεψε τα έξοδα της μισθοδοσίας του προσωπικού, ενώ οι δαπάνες για τις νέες δομές ήταν ανυπολόγιστες.

Πριν ένα χρόνο, ο κ. Γαβρόγλου επισκέφτηκε το ΤΕΙ και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας του. Σήμερα, μόνο απογοήτευση και θλίψη προκαλεί η κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις, ενώ η Λάρισα, που είναι η καρδιά της χώρας, μένει χωρίς έδρα πανεπιστημίου.

Αβέβαιη είναι η επιλεξιμότητα των νέων Τμημάτων και η επιβίωσή τους στο μέλλον, δεδομένου ότι υφίστανται θεματικές αλληλεπικαλύψεις και το Υπουργείο αύξησε τον αριθμό των εισακτέων.

Τρίτον, δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για την ισοτίμηση των πτυχίων των ΤΕΙ, ενώ υιοθετήθηκε μία συμπλεκτική διαδικασία κατάταξης των διδασκόντων στα νέα Τμήματα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ σημείωσε:

«Ο νόμος για το άσυλο δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται. Θα διασφαλίσουμε την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική διεθνώς, αντιστρέφοντας το “Brain Drain”. Κάθε βήμα μας θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ΑΔΙΠ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ