Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΈΓΙΝΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα για τη διασύνδεση της Θεσσαλικής τυροκομίας και γαλακτοκομίας με τις διεθνείς αγορές έγινε την Τετάρτη στη Λάρισα, στο πλαίσιο επιχειρηματικής συνάντησης εξαγωγικών εταιρειών του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στη χώρα μας, με αγοραστές από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού «Enterprise Greece» και το Εμπορικού Επιμελητηρίου της Λάρισας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 18 τυροκομικές επιχειρήσεις  από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, οι οποίες ήρθαν σε άμεση επαφή και συζήτησαν για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ξένους αγοραστές από τη Βόρεια Αμερική, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Αραβικό κόσμο, την Κίνα και την Κορέα.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης είπε μεταξύ άλλων πως «η σημερινή ημέρα αποτελεί απτή απόδειξη των διαρκών προσπαθειών μας ως κυβέρνηση, να ενισχύσουμε όλο αυτό το διάστημα την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.

Η απουσία επαρκούς διασύνδεσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας με τις διεθνείς αγορές είναι κατά την άποψή μας ο αδύναμος κρίκος στο παραγωγικό μοντέλο του αγροτοδιατροφικού τομέα και γι’ αυτό υιοθετούμε όλες τις ορθές πρακτικές από την εμπειρία χωρών που οδηγούν τις εξελίξεις σ’ αυτό το πλαίσιο και παράγουμε άμεσα αποτελέσματα.

Δεδομένου πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τοπικών μας προϊόντων είναι πανθομολογουμένως ασύγκριτης ποιότητας, είμαι βέβαιος πως αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει άμεσα καρπούς με μετρήσιμα οφέλη για την τοπική οικονομία, την κοινωνία αλλά και την αύξηση της παραγωγής εθνικού πλούτου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος σημείωσε πως «η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα εδώ είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε συνδιοργανώσει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον «Enterprise Greece». Θέλουμε να φέρουμε τους αγοραστές προϊόντων στη Λάρισα. Δεν υποκαθιστούμε εκθέσεις, γιατί κι αυτές έχουν το σημαντικό τους ρόλο. Θα πρέπει όμως να έρθουν κι εδώ για να δουν τις επιχειρήσεις. Για εμάς είναι σημαντικό είναι οι μεγάλοι αγοραστές να έρθουν στην έδρα των επιχειρήσεων. Θέλουμε να δώσουμε την ποιότητα του δικού μας προϊόντος. Είναι σημαντική προσπάθεια και γι’ αυτό ευχαριστούμε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη και το «Enterprise Greece».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού «Enterprise Greece» κ. Γρηγόρης Στεργιούλης υποστήριξε στις δηλώσεις του πως «το πρόγραμμα εξωστρέφειας που έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί το «Enterprise Greece» αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα, αγκαλιάζει όλα τα προϊόντα, σε όλο τον κόσμο κυριολεκτικά, είτε είναι προώθηση εξαγωγών, είτε προσέλκυση επενδύσεων.

Προσπαθούμε μάλιστα να εντάξουμε στις εξαγωγές και τις επενδύσεις γιατί όπως καταλαβαίνετε και η παραγωγή μας πλέον δεν επαρκεί για τους εξαγωγικούς στόχους που έχουμε, αλλά πρέπει να κάνουμε κοινοπραξίες, να βρούμε κάθε είδους συνέργειες για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις επιχειρήσεις μας. Να τις μεγαλώσουμε, να τις εξυγιάνουμε οικονομικά ει δυνατόν, με στόχο να μπορέσουμε να κερδίσουμε ένα κομμάτι της πίτας των διεθνών αγορών από πολύ σκληρό ανταγωνισμό όπως είναι οι γειτονικές μας χώρες που ξέρετε τι μέσα, τι παράδοση και τι χρόνο διαθέτουν».

Σημειώνεται τέλος ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων για το κλάδο των τυροκομικών προϊόντων στη Λάρισα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ