Χρ. Τσιόπας: Πανέτοιμος ο δήμος Τυρνάβου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας ΚΥΑ
Βαριά είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους δήμους που διαχειρίζονται πλημμελώς τα ανακυκλώσιμα υλικά σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από τις 7 Ιουνίου και θα φτάνουν ανάλογα με την παράβαση και την κατηγορία του δήμου ακόμη και στις 100.000 €.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι δήμοι θα πρέπει να τηρούν όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. Για να δείτε τί προβλέπει η συγκεκριμένη ΚΥΑ πατήστε ΕΔΩ
ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Σε σχέση με την παραπάνω ΚΥΑ o αντιδήμαρχος κ, Τσιόπας Χρήστος δήλωσε:
Ο Δήμος Τυρνάβου είναι έτοιμος να ανταποκριθεί και να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες στα πλαίσια της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος ενεργεί σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο και όπως περιγράφεται και στην συγκεκριμένη ΚΥΑ έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εργασιών χωριστής συλλογής που ενισχύουν και προωθούν την ανακύκλωση. Θα αναφέρω μερικές από αυτές τις ενέργειες.
- Ολοκληρώθηκε η μελέτη και στο επόμενο χρονικό διάστημα δημοπρατείται το έργο Μεγάλο Πράσινο Σημείο στο Δήμο Τυρνάβου. Πρόκειται για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στη θέση παλιά λατομεία στη περιοχή Κρητήρι Τυρνάβου. Δημιουργείται χώρος υποδοχής και χωριστής συλλογής απορριμμάτων όπως:
Ογκώδη (έπιπλα, στρώματα κ.λ.π.), πράσινα (κλαδιά,γκαζόν κ.λ.π.),μικρές ποσότητες δομικών υλικών (γυψοσανίδες,μπαζα κ.λ.) και γενικά ότι δεν πρέπει να τοποθετείται στους πράσινους και μπλέ κάδους.
- Ο Δήμος αφού έκλεισε όλους τους χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων προχώρησε σε συμβάσεις με δύο Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης των υπολειμμάτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων (μπάζα). Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επαγγελματίες δόμησης ώστε τα λεγόμενα μπάζα να οδηγούνται σε σημεία που γίνεται επεξεργασία και ανακύκλωσή τους. Να σημειώσω πως η ανεξέλεγκτη απόθεσή τους αποτελεί παράβαση και τιμωρείται με μεγάλα πρόστιμα.
- Στο Δήμο λειτουργεί ξεχωριστό ρεύμα συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών όπως και λαμπτήρων. Η διαχείριση γίνεται σε συνεννόηση του Δημότη με το αμαξοστάσιο του Δήμου.
- Δημιουργήσαμε χωριστό ρεύμα συλλογής ρουχισμού με την τοποθέτηση κάδων συλλογής ρούχων και παπουτσιών τα οποία οδηγούνται για επανάχρηση και ανακύκλωση.
- Ενισχύσαμε το ρεύμα συλλογής υλικών συσκευασιών (μπλέ κάδος) πυκνώνοντας το δίκτυο κάδων και τα δρομολόγια αποκομιδής.
- Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα ανακύκλωσης και χωριστών ρευμάτων, τοποθετήσαμε μικρά πράσινα σημεία στου οικισμούς και κάδους συλλογής καθαρού χαρτιού στα σχολεία του Δήμου, ενώ παράλληλα, πραγματοποιήσαμε πολλές εκδηλώσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων.
- Εισάγαμε τη λογική διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα στο σπίτι με τη χορήγηση ατομικών κάδων στις οικογένειες. Έτσι τα οικιακά απορρίμματα κυρίως οργανικά υπολείμματα, βγαίνουν από τα σπίτια μέσα σε κάδους και μόνο την ημέρα και ώρα αποκομιδής. Γίνεται μεγάλη προσπάθειες ώστε να μην υπάρχουν άλλες σακούλες απορριμμάτων κρεμασμένες στα κάγκελα και σε στύλους της ΔΕΗ. Η ενέργεια αυτή αποτελεί και το πρώτο βήμα δημιουργίας διαλογής στη πηγή όπου, κάθε σπίτι θα τοποθετεί σε χωριστούς κάδους τα απορρίμματα τα οποία θα συλλέγονται χωριστά από τα δίκτυα αποκομιδής του Δήμου.
- Η σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και η σύνταξη νέου κανονισμού καθαριότητας ήταν οι πρώτες ενέργειες που κάναμε ώστε να υποστηρίζονται οι δράσεις που προβλέπει η νέα νομοθεσία.
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ζητούμενο για κάθε κοινωνία. Χρειάζονται να γίνουν πολλά και γρήγορα. Πρέπει όλα και όλοι να αλλάξουμε, από τους εργαζόμενους στη καθαριότητα μέχρι τους δημότες. Πιστεύω πως ο Δήμος θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα ώστε να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις ενίσχυσης της ανακύκλωσης στο μέλλον.