ΓΡΑΦΕΙ Ο Κ. Μπαργιώτας, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ, υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος
Είναι παράδοξο, αλλά αληθινό. Η Ελλάδα δεν διαθέτει σύστημα ΠΦΥ, ενώ έχει τους περισσότερους γιατρούς από κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ -ακόμα και μετά το brain drain-, τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα και ιατρικά εργαστήρια.
Ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος αλλά και η αυτοδιοίκηση έχουν αναπτύξει αξιόλογες υποδομές, δυστυχώς όμως όλα αναπτύσσονται χαοτικά. Και παρόλο που η χρηματοδότηση όλων προέρχεται κυρίως από τον ΕΟΠΠΥ, η διασύνδεση και ο επιχειρησιακός συντονισμός ήταν και παραμένει πρακτικά ανύπαρκτος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις πολυδιαφημισμένες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) δημιούργησε ένα παράλληλο σύστημα. Σπατάλησε πολύτιμους πόρους για ακόμα περισσότερα ιατρεία, κατά προτεραιότητα μάλιστα σε αστικές περιοχές με υπερσυγκέντρωση ιατρικών υπηρεσιών. Επιχείρησε ουσιαστικά να στήσει ένα κρατικό δίκτυο υπό τον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου, αγνοώντας την πραγματικότητα και τις σύγχρονες ανάγκες. Και σε μια επίδειξη άκαμπτου κρατισμού απέκλεισε από την πρωτοβάθμια όχι μόνο τους ιδιώτες, αλλά και την αυτοδιοίκηση.
Οι γιατροί όμως «γύρισαν την πλάτη» στις ΤοΜΥ και τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ, καθώς οι όροι προϋπέθεταν την πλήρη αναστολή οποιασδήποτε άλλης ιατρικής δραστηριότητας, και μάλιστα με πενιχρή αντιμισθία. Μετά το Βατερλώ των προκηρύξεων και παρά τους εκβιασμούς και τις παράνομες, αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας σε ΤοΜΥ, σήμερα για 11 εκατομμύρια πολίτες υπάρχαν μόνο περίπου 950 οικογενειακοί γιατροί. Κατά δήλωση του υπουργού υγείας η αναγκαστική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό μετατέθηκε χρονικά. Στην πράξη, παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Η ολοκλήρωση ενός σχεδίου για την ΠΦΥ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία του ΕΣΥ. Η ένταξη σε ενιαίο δίκτυο όλων των υποδομών της πρωτοβάθμιας -κρατικών, αυτοδιοικητικών, ιδιωτικών- υπό τον έλεγχο του ΕΟΠΠΥ είναι η μόνη εφικτή λύση. Ένα δημόσιο, καθολικό σύστημα ΠΦΥ μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους χρηματοδότησης, όλους τους γιατρούς και όλες τις υπηρεσίες. Η χώρα έχει αρκετούς γιατρούς και εργαστήρια για να καταργήσει τις λίστες και τις ατελείωτες αναμονές. Παρά τη δημοσιονομική στενότητα, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει, καθώς αξιοποιεί όλες τις δυνατές πηγές χρηματοδότησης και προσελκύει επενδύσεις από παντού. Αυτή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση: η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ με όλους τους γιατρούς, για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.