ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΚΛΟΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ

Αρχίζουν στις 18 Ιουνίου τα διαπολιτισμικά εργαστήρια Θεάτρου Φόρουμ και Κλόουν  με εμψυχωτή τον Jean Pierre Besnard, πρόεδρο του μορφωτικού συλλόγου (θιάσου) Caravan Theatre  από την Τουλούζη της Γαλλίας.

Το πρώτο εργαστήριο και οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, στις 18/6/2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Ειδικού Σχολείου στη Νεάπολη. Οι συμμετέχοντες είναι Έλληνες και Γάλλοι καλλιτέχνες, εμψυχωτές, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Πολλοί συμμετέχοντες έχουν προεγγραφεί. Υπάρχουν ακόμη ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις (τηλ.6979737959) και το εργαστήριο γίνεται δωρεάν με την υποστήριξη του Δήμου Λάρισας και του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το ημερήσιο πρόγραμμα του εργαστηρίου είναι τετράωρο και οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν βιωματικά το θέατρο εικόνων, θέατρο φόρουμ, θέατρο φόρουμ με παρέμβαση  κλόουν, κλόουν θέατρο φόρουμ, από κοινού αυτοσχεδιασμό, εξόρμηση κλόουν κλπ.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Από τις 20/6 έως τις 22/6/2019, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Πηνειού θα παρουσιάζονται σε ορισμένη θέση του Φεστιβάλ (βόρεια είσοδος δίπλα στους μοντελιστές) και για ορισμένη ώρα (8-9μμ) τα παραγόμενα θεάματα του εργαστηρίου με θεατές κάποιους από τους επισκέπτες του φεστιβάλ. Στις 22/6/2019 το εργαστήριο θα είναι ανοιχτό και θα πραγματοποιηθεί στο Φεστιβάλ Πηνειού στις 6-10μμ.

Το Caravan Theatre (https://www.caravane-theatre.com/)  μέσω του προγράμματός του “ParcouRires Le monde” ασχολείται ακτιβιστικά με την ενεργοποίηση ομάδων ανά τον κόσμο να προτείνουν λύσεις και να παλέψουν ειρηνικά για τα τοπικά κοινωνικά, πολιτικά αλλά και ατομικά προβλήματα με τη βοήθεια των διαδραστικών μορφών θεάτρου φόρουμ και κλόουν.

Κατά το θέατρο φόρουμ το πρόβλημα που παρουσιάζεται αναδεικνύει κάποιον καταπιεσμένο και κάποιον καταπιεστή που του στερεί συγκεκριμένα ατομικά δικαιώματα. Ξαναπαίζοντας το σενάριο από την αρχή οι θεατές καλούνται να αντικαταστήσουν τους ηθοποιούς και να προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν το σενάριο προς όφελος του καταπιεσμένου. Δεν επιδιώκεται να βρεθεί μια λύση, αλλά πολλές λύσεις που ανακαλύπτουν οι θεατές.

Κατά το θέαμα κλόουν το εσωτερικό παιδί του καθένα μας, ο κλόουν, ελεύθερος και “εξωγήινος”, χωρίς να επηρεάζεται από τυχόν κατεστημένα ή προκαταλήψεις, αντιδρά στα κακώς κείμενα με το δικό του ποιητικό, υπερβατικό, ευγενικό και διασκεδαστικό τρόπο. Επιτρέπει  στο θεατή να αποστασιοποιηθεί από το πρόβλημα, να το αντιμετωπίσει με λιγότερο άγχος και περισσότερο θάρρος.

Ο κ. Besnard  ήρθε προσκεκλημένος από τον Δήμο Λαρισαίων (Αντιδημαρχία Πολιτισμού) και το Γαλλικό Ινστιτούτο, για να συμβάλει με τις δράσεις του στο Φεστιβάλ Πηνειού. Η πρόταση διοργάνωσης των εργαστηρίων έγινε από την κ. Χρύσα Βελησσαρίου, αιρετή στην 1η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων, καθηγήτρια Φυσικό και Ποιήτρια, αντιπρόσωπο του Caravan Theatre  στην Ελλάδα και μεταφράστρια δυο σχετικών εκπαιδευτικών  εγχειριδίων του κ. Besnard.

Η κ. Βελησσαρίου συντονίζει και μεταφράζει επίσης κατά την διάρκεια των εργαστηρίων, ώστε να επιτευχθεί η διαπολιτισμικότητα. Έχει επίσης την παιδαγωγική επιμέλειά τους. Χρησιμοποιεί τα δυο αυτά είδη θεάτρου στην εκπαίδευση -και όχι μόνο- για την κοινωνικοποίηση των μαθητών, αλλά ακόμη και για εποικοδομητική προσέγγιση στις Φυσικές Επιστήμες. Χάρη στη χρήση της μεθόδου, πρότεινε και πέτυχε τα τελευταία χρόνια αρκετά προγράμματα Erasmus που πιστοποιούν ως καλές τις εν λόγω διδακτικές πρακτικές.

Ο κ. Jean Pierre Besnard έρχεται για τρίτη φορά στη Λάρισα. Το 2017 είχε πραγματοποιήσει δυο διαπολιτισμικά Σχολεία Φόρουμ και Κλόουν υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων (Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής) και του Δήμου Τεμπών. Είχε αλληλεπιδράσει με Έλληνες μαθητές, εκπαιδευτικούς, κατασκηνώσεις πόλης, αλλά και με τους πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Το 2018 ήρθε το Μάιο προσκεκλημένος για εργαστήριο φόρουμ από τη θεατρική ομάδα των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, με τη μεσολάβηση της κ. Βελησσαρίου πάντα υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων (Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής- Πόλη που Μαθαίνει). Συμμετείχε επίσης τότε σε οικολογική δράση των μαθητών του 6ου ΓΕΛ Λάρισας με θέατρο φόρουμ και κλόουν στην Οικογιορτή Λάρισας και στη γιορτή των παραδοσιακών σπόρων στην Τσαριτσάνη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ