Εισήγηση του Φ. Σαχινίδη σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Εισήγηση στους φοιτητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος Διοίκηση Έργων και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησε ο Φίλιππος Σαχινίδης, υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής.
Στην εισήγηση του ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις στην αναδιάρθρωση της οικονομίας.
«Το εύλογο ερώτημα, δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, είναι αν μέσω των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών προχωρήσαμε στην πραγματική αναδιάρθρωση της οικονομίας μας έτσι ώστε να μπούμε σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.
Αν δηλαδή αποκτήσαμε επιχειρήσεις πιο ανθεκτικές σε κρίσεις που έρχονται από το εξωτερικό, πιο ανταγωνιστικές καινοτόμες και εξωστρεφείς. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στην Έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ είναι και ναι και όχι.
Με λίγα λόγια η προσαρμογή άρχισε, όχι όμως με την απαιτούμενη ένταση. Στο ερώτημα τι φταίει για αυτές τις καθυστερήσεις υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Ας δούμε αρχικά το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Η ελληνική οικονομία είναι δεσμευμένη μέχρι το 2022 στη δημιουργία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ακόμη χειρότερα η κυβέρνηση δημιουργεί υπερπλεονάσματα τα οποία επιτυγχάνονται με αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και με συνεχή περικοπή του ΠΔΕ. Σε αυτά προσθέστε και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Όλα αυτά καθηλώνουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Πέρα όμως από το προβληματικό μακροοικονομικό περιβάλλον υπάρχουν και άλλα εμπόδια που δυσκολεύουν την προσαρμογή και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Στα εμπόδια υψηλή θέση έχει η δυσκολία πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση. Είναι λοιπόν σημαντική η αξιοποίηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η ανάπτυξη πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης πέρα από το τραπεζικό σύστημα το οποίο για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα δυσκολευτεί να στηρίξει την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι κατά βάση μια χώρα μικρών μονάδων, τουλάχιστον όσον αφορά την απασχόληση. Όταν αναπτύσσονται αυτές θα αναπτύσσεται και η χώρα.
Η κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εφαρμόζεται δεν στηρίζει την άποψη για μια παραγωγική οικονομία με ραχοκοκαλιά τους μικρομεσαίους που αναπτύσσεται και αποδίδει δίκαιους και λογικούς φόρους στο κράτος.
Στην πράξη η υπερφορολόγηση του μικρομεσαίου είναι μια πορεία προς την καταστροφή της μικρής επιχείρησης που ταυτόχρονα “κλείνει το μάτι” στους φοροφυγάδες και ωθεί ολοένα και περισσοτέρους τίμιους επιχειρηματίες στην επιλογή είτε να κλείσουν, είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε να φορο και εισφοροδιαφύγουν.
Μια τάξη αφανίζεται λόγω της ιδεολογικής αγκύλωσης της κυβέρνησης.
Είναι κρίσιμο ότι στη χώρα μας η μικρομεσαία τάξη δεν αφορά αποκλειστικά “επιχειρηματίες”, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με μικροιδιοκτησίες, ιδιοκατοίκηση, κλπ. που θυσιάζονται, επενδύουν και αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους.
Για να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας η οικονομική πολιτική πρέπει να επιτρέπει και να ενθαρρύνει τις μικρές μονάδες να λειτουργούν αναπτυξιακά, εισάγοντας μικρότερες ή μεγαλύτερες καινοτομίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα, σχεδιάζοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, συνεργώντας μεταξύ τους και μεγαλώνοντας τις εγκαταστάσεις, το μέγεθος και την απασχόληση.»
Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του μαθήματος, Ειδικά Θέματα στη Διαχείριση Έργων με πρωτοβουλία του Αν. Καθηγητή κ. Κλ. Συρακούλη και είχε θέμα: “Ελληνική οικονομία από την ύφεση στην ανάπτυξη και ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρ. Κόλλιας συμμετείχε και ο Ερευνητικός Εταίρος του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Καθηγητής κ. Γιακούλας ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης που εκπόνησε το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ.