ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ιωάννης Καριπίδης, οφθαλμίατρος, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ν. Λάρισας, υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Λάρισας

Με την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, άρχισε μια κοινοβουλευτική πορεία ψήφισης μέτρων, που στόχο είχαν την στήριξη των πολλών και την επαναφορά του κλίματος ‘’ κανονικότητας ‘’ στην κοινωνία και την οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στοιχημάτισαν για την πλήρη νομοθέτησή τους και συνεπώς για την άμεση εφαρμογή τους από το 2019. Μιλάμε για μέτρα που στοχεύουν στην κάλυψη απωλειών εισοδήματος για τους ασθενέστερους , λόγω των μνημονίων.

Δεν πρόκειται για παροχολογία, αλλά για δίκαιη ενίσχυση προς αυτούς που’ τράβηξαν το κάρο’ της προσαρμογής τα τελευταία 8 χρόνια και  πρέπει  να δουν το κοινωνικό κράτος αρωγό, πλέον, στις προσπάθειές τους.

Σήμερα ο ελληνικός λαός διαπιστώνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν γίνεται μόνο τυπικά τον Αύγουστο του 2018, αλλά και ουσιαστικά λαμβάνει χώρα με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και την κοινωνία όρθια.

Για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με βαθιές αριστερές προοδευτικές αντιλήψεις δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Η διατήρηση του κοινωνικού ιστού είναι προαπαιτούμενο για την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Θεωρώ απαραίτητο να αναφέρω, έστω επιγραμματικά, αυτά τα μέτρα που ψηφίστηκαν με ταχύτατους ρυθμούς.

  1. Κατάργηση διατάξεων περί μειώσεων στις παλιές συντάξεις όσον αφορά την προσωπική διαφορά. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου δίδεται αύξηση  σε 620.000 συντάξεις λόγω επανυπολογισμού τους.
  1. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες από 20%του καθαρού τους εισοδήματος σε 13,3%. Σημειώνουμε ότι το 85%του συνόλου των επαγγελματιών πληρώνουν σήμερα 185ευρώ το μήνα, από 440ευρώ που πλήρωναν στο ΤΕΒΕ πρίν το 2017. Ανάλογη μείωση γίνεται και στους αγρότες.
  1. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών σε βάθος διετίας.
  1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή των εταιρειών από 29% σε 25% , με κλιμάκωση 1% το έτος, για τα επόμενα 4 χρόνια.
  1. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 1/1/2021.
  1. Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 400.00 οικογένειες από 70ευρώ τον μήνα εως 200 ευρώ, με εισοδηματικά κριτήρια.
  1. Κοινωνικό μέρισμα ύψους 760.000.000 ευρώ σε 1,5 εκατ δικαιούχους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  1. Μείωση του ΕΜΦΙΑ κατά 30% με τριετή ορίζοντα, σε αυτούς που έχουν αξία περιουσίας μέχρι 150.000ευρώ.
  1. Καταβολή αναδρομικών σε ένστολους , γιατρούς ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς (ειδικά μισθολόγια), περίπου 1 δις ευρώ.
  1. Πρόσληψη 3.200 ατόμων, στο πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο σπίτι’’ , με ειδικότητα την ειδική αγωγή.
  1. Προγραμματισμός για 15.000 προσλήψεις σε βάθος τριετίας για εκπαιδευτικούς σε Α/θμια και Β/θμια Παιδεία.
  1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ από 586 ευρώ.
  1. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που αφορά νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
  1. Χορήγηση 13ης σύνταξης ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια. Νομοθετήθηκε η ετήσια χορήγησή της, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις.
  1. Κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ποσού των μισθωτών και των αγροτών, που είχε ψηφιστεί το 2017 κάτω από την πίεση του Δ.Ν.Τ.
  1. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%
  1. Μετάταξη όλων των τροφίμων από ΦΠΑ 24% σε 13%
  1. Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% σε 6%
  1. Αύξηση συντελεστή απόσβεσης στο 150% από 100% από το 2020
  1. Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% σε 11% από 2020
  1. Μείωση φόρου συνεταιρισμών αγροτών στο 10%

Όλα αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί και δεν αποτελούν εξαγγελίες αλλά είναι το προοδευτικό οπλοστάσιο για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Στην πρόσφατη παρουσίαση  του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προτείνονται για το άμεσο μέλλον, με ορίζοντα 4 ετίας και τα εξής:

  • 500.00 νέες θέσεις εργασίας
  • Αύξηση του βασικού μισθού από τα 650ευρω 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021.
  • Διπλασιασμός των Άμεσων ξένων επενδύσεων. Να σημειώσουμε ότι το 2018 ήταν 3,6δις ενώ το 2014 2,0δις
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από 22% σε 20% (όφελος 870εκατ ευρώ)
  • Τίθεται ως στόχος, οι εξαγωγές μας να φτάσουν το 50% του ΑΕΠ εώς το 2025

Ο λαός μας, τα 8 χρόνια του μνημονίου, υπέστη βάναυση επίθεση στο βιοτικό του επίπεδο, αλλά και στις δημοκρατικές του κατακτήσεις. Τα τελευταία 30 χρόνια πριν τη κρίση, φορτώθηκε με χρέη, σαν αποτέλεσμα κακών κυβερνητικών επιλογών της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ.

Η διαφθορά, ο νεποτισμός, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός και η αναξιοκρατία σε κάθε τομέα του Δημοσίου βίου, βύθισε την χώρα μας,  που τελικά χρεωκόπησε στα χέρια της ΝΔ το 2009.

Πρωτοφανή ελλείμματα της τάξεως του 15%, υψηλότατο δημόσιο χρέος, δημιουργική λογιστική για παραπλάνηση των ευπαθών πολιτών, ήταν το αποτέλεσμα δεκαετιών κακοδιαχείρισης. Επιπρόσθετα υπήρξε αδυναμία στιβαρής απάντησης στην κρίση, όταν έπρεπε να γίνει αυτό, από την κυβέρνηση της ΝΔ, που δυστυχώς για όλους μας ήταν σε φάση αποσύνθεσης , το 2008 και το 2009.

Όλα αυτά έφεραν την αλληλουχία των μνημονίων, που όλοι γνωρίζουμε. Λέξεις  όπως : μίζες, δομημένα ομόλογα, υπερτιμολογήσεις, Novartis,συνεχής δανεισμός, ρουσφέτια, υποβρύχια που γέρνουν, αμυντικές προμήθειες, έχουν γραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο σαν συνώνυμα της χρεοκοπίας.

Είναι πράγματι τραγικό κάποιοι σήμερα να εγκαλούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για το προπατορικό αμάρτημα και να μην αναφέρονται καθόλου στο ότι συνέβη  το 2009, τι έπρεπε να γίνει και τι ΔΕΝ έκανε η Ν.Δ.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει ένα δύσκολο έργο που ανέλαβε το 2015. Να οδηγήσει την πατρίδα μας, μέσα από τις δυσκολίες της οικονομικής προσαρμογής σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα που δεν είναι η καλύτερη.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αυτή τη στιγμή έχει στα Δημόσια ταμεία 34δις ευρώ. (Δημοσιονομικό μαξιλάρι). Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά μετά βίας είχε καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις ενός μήνα.

Ο Τσίπρας παρουσίασε  πρόγραμμα τετραετίας ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Η ΝΔ εκτός από το γενικό λόγο ‘’ μείωση φόρων ‘’ έχει και ειδικότερα να μας πει και φυσικά να δεσμεύεται για αυτό; Υπάρχει κρυφή αντζέντα;

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, ο λαός μας θα πρέπει να απαντήσει με την ψήφο του στο ερώτημα:     Θέλει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα με ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, αλληλεγγύη και αρραγή τον κοινωνικό ιστό ή θα αποδεχθεί μοιραία την ‘’ανάπτυξη’’ τύπου ΣΕΒ με προτεραιότητα στα συμφέροντα των κάθε είδους ‘’επενδυτών’’ , τον πιθανό βιασμό του περιβάλλοντος, και όλων αυτών που γνωρίζουμε τα προηγούμενα 40 χρόνια και δυστυχώς στοιχειώνουν ακόμη το μέλλον μας;

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ