ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

ΓΡΑΦΕΙ Η Χαρίκλεια Σουρλαντζή-Ζαχαράκη, υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Στις αρχές του μήνα  υπογράφηκε η τροπολογία για την ένταξη όλων των καθαριστριών του κλάδου  ανεξάρτητα αιθουσών, στο βαρύ και ανθυγιεινό ένσημο. Ο Αλέξης  Τσίπρας  μερίμνησε  προσωπικά για την επίλυση πολλών  προβλημάτων των 9.500 περίπου εργαζομένων που απασχολούνται κάτω από, τουλάχιστον, αντίξοες συνθήκες.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η αύξηση κατά 10% στο μισθό τους από τον Μάιο. Ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Τυρνάβου  υπέγραψα πρόσφατα  την   συμπληρωματική σύμβαση με την αύξηση. Ακόμη  ένα  αίτημα,  πήρε τον δρόμο της δικαίωσης. Να μην ξεχνάμε ότι τα πέντε  τελευταία χρόνια οι καθαρίστριες πληρώνονται μέσω της ΕΑΠ (Ενιαίας Αρχής Πληρωμών)  και καταργήθηκε το ανεξέλεγκτο μπλοκάκι .

Για πρώτη φορά χορηγήθηκαν  σε  όλες τις καθαρίστριες, μέσα ατομικής προστασίας  και το καθημερινό γάλα. Επίσης από την σχολική χρονιά 2017-2018 είχε προηγηθεί και άλλη  αύξηση στο μισθό τους γιατί πληρώθηκαν και για τους κοινόχρηστους χώρους των σχολείων.

Αξίζει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά το  Σεπτέμβρη του 2018, υπέγραψαν διετή σύμβαση, ενώ μέχρι τότε οι συμβάσεις είχαν διάρκεια  μόνο εννέα μήνες.

Να τονίσω ότι,  με δικιά μου παρέμβαση  στο υπουργείο Παιδείας (τότε ήταν υπουργός ο κ. Φίλης) και στο ΕΝΙΔΕΒΙΜ, το 2014-2015 η περικοπή στη μισθοδοσία των καθαριστριών που έγινε (ως μνημονιακή υποχρέωση), καλύφτηκε από το ταμείο του Δήμου πρώτα στον Τύρναβο και μετά γενικεύτηκε σ΄ όλους τους Δήμους της χώρας.

Η στόχευση βέβαια είναι  η πλήρης αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, χωρίς τις δεσμεύσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ , καθώς και την απεξάρτηση από το ΕΣΠΑ.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ