ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ  ΣΕ  ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ! ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ!

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στο νομό Λάρισας Ελένη Αξιόγλου με την παρέμβασή της χαρακτηρίζει δίκαια τα αιτήματα για ενίσχυση των παραγωγών και ζητά απαντήσεις από τον Β. Κόκκαλη 

Πρόσφατα πριν 4-5 μέρες είδα με λύπη μου δημοσίευμα των αγροτικών Συλλόγων Δήμου Τυρνάβου  και εικόνα οι ροδακινοπαραγωγοί στο Αργυροπούλι  να  διαμαρτύρονται ότι τα ροδάκινα παραμένουν αδιάθετα στα ψυγεία και άλλα σαπίζουν στα δένδρα ,παραπονούμενοι για την οικονομική τους ζημία από τη συνέχιση του ρωσικού εμπάργκο

στην εξαγωγή αυτών των προιόντων τους στη Ρωσία σε συνέχεια /αντίποινα της επιβληθείσας στη Ρωσία ποινής από Ε.Ε. για τη στάση της στην Ουκρανία.

Εχουν περάσει χρόνια από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε απάντηση των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση σε βάρος της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Από το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατείνει ανά εξάμηνο τις κυρώσεις και η Ρωσία απαντά με τον ίδιο τρόπο.

Τα ρωσικά αντίμετρα δε στρέφονται μόνο κατά της Ευρώπης, αλλά και κατά των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Όπως φαίνεται, όμως, η Ε.Ε. είναι αυτή που έχει υποφέρει περισσότερο από την απαγόρευση στα αγροτικά προϊόντα.

Ειδικώτερα, αυτό συχνά έχει ως συνέπεια τη πτώση της τιμής του ροδάκινου κάτω από το κόστος παραγωγής και την ζημία των ροδακινοπαραγωγών και να οδηγούνται έτσι  σε συνθήκες «φτώχειας».

Όμως, ήδη ο Προέδρος Ν.Δ έχει δεσμευτεί ότι η πολιτική Ν.Δ. στόχο έχει την  αντιμετώπιση της “σχετικής φτώχειας”, ανακούφιση από την “ακραία φτώχεια”, χτύπημα του κοινωνικού αποκλεισμού.  Η ερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021.

Μάλιστα έχει δεσμευτεί για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που  θα καθιερωθεί  από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για 800.000 συμπολίτες μας με στόχο μας  το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το ΕΕΕ θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία.

Με βάση τα παραπάνω  ακούγεται δίκαιο για ικανοποίηση το αίτημα των ροδακινοπαραγωγών για ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματός τους, με

1/αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών με στρεμματική ενίσχυση
2/διασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να μένει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό.

ΑΛΛΑ ΠΩΣ,ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

Είναι γεγονός ότι και πριν δύο έτη έχουν ληφθεί μέτρα για περιορισμό της ζημίας των ροδακινοπαραγωγών από την Ευρωπαική Επιτροπή με τον τριπλασιασμό των ποσοτήτων που πρόκειται να αποζημιωθούν λόγω απόσυρσης για τα ελληνικά και τα ισπανικά ροδάκινα και νεκταρίνια, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από το ρωσικό εμπάργκο και τη μείωση των εξαγωγών προς τη Λευκορωσία.

Εχει επισημανθεί στο σχέδιο απόφασής ότι αυτή έχει ληφθεί με παντελή απουσία της χώρας μας και του ελληνικού υπουργείου αλλά ύστερα από ενέργειες του Ισπανικού υπουργείου Γεωργίας,  της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Παραγωγών οπωροκηπευτικών (AREFLH) και Ελλήνων και Ισπανών ευρωβουλευτών.

Εχει καταγραφεί ότι « οι Ισπανοί «κερδίζουν» γιατί πρώτον έχουν δημιουργήσει ένα σωστό μηχανισμό «απόσυρσης» των προϊόντων .Επίσης γράφτηκε ότι «σε ποσοστιαία βάση» δεν έκαναν τις εξαγωγές που έκανε η χώρα μας στη Ρωσία πριν την επιβολή του εμπάργκο. Καταφέρνουν όμως με τη διαδικασία αυτή να λύνουν το πρόβλημα της υπερπαραγωγής τους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με το ρώσικο εμπάργκο έχασε το 25% των εξαγωγών της (που κατευθυνόταν προς τη ρώσικη αγορά), ενώ αντίστοιχα η Ιταλία έχασε το 3% των εξαγωγών της και η Ισπανία το 8%.

Δηλαδή η Κομισιόν πήρε την απόφαση με βάση την εθνική παραγωγή της κάθε χώρας και όχι τις εξαγωγές που έκανε προς Ρ Ρωσία

Οδηγείσαι στη διαπίστωση ότι οι Ισπανοί έχουν και σωστή καταγραφή των τιμών παραγωγού, που τις ζητά η Κομισιόν για να προχωρήσει σε αποδοχή τέτοιων αιτημάτων. Αντιθέτως το ΥπΑΑΤ, επειδή δεν έχει σωστό μηχανισμό καταγραφής των τιμών, στέλνει στοιχεία στις Βρυξέλλες, όπου αναφέρει τιμές παραγωγού ανώτερες από αυτές των Ισπανών και συνήθως «εξωπραγματικές».»

ΕΡΩΤΑΤΑΙ κάθε αρμόδιος : Εχουν οι κατά τόπους υπηρεσίες  το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την τεχνογνωσία για να κάνουν την καταγραφή τιμών ανά κάθε προϊόν; Το άνοιγμα της αγοράς, πως κατευθύνεται και τι αποτέλεσμα έχει;  Πως θα κρατήσουν ισορροπία στη τσέπη τους οι ροδακινοπαραγωγοί από τη ζημία αυτή, που είναι προιόν πολιτικής και όχι απλά καιρικών συνθηκών;

Αυτό είναι debate αγαπητέ Βασίλη Κόκκαλη, τι έχετε να μας πληροφορήσετε ως αρμόδιος χειριστής αυτών των θεμάτων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΎΜΕ στο ευχολόγιο να αρθεί το εμπάργκο τέλος 2019;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ