ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αριστοτέλης Ανδρέου, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Η προσέλκυση επενδύσεων και η αλματώδης αύξηση των ελληνικών εξαγωγών εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την τετραετία 2019 – 2023. Είναι εκ των πραγμάτων μια ευνοϊκή περίοδος για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, καθώς έχει ρυθμιστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος, δημιουργώντας

έναν καθαρό διάδρομο τουλάχιστο 15 ετών. Οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι δεν υπάρχουν οι κίνδυνοι του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα μειώνονται συνεχώς, ενώ υπάρχει το «μαξιλάρι» των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Βασικοί πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων επαγγελματιών και της καινοτομίας, καθώς και ο θεσμικός εκσυγχρονισμός για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τα γνωστά κέντρα, η πραγματικότητα είναι ότι την πενταετία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας έβαλαν λουκέτο 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ χάθηκαν συνολικά 700.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια περίοδο υπήρξαν διαφθορά και γραφειοκρατία, καθώς και πάγωμα των κονδυλίων για τους αναπτυξιακούς νόμους λόγω φαινομένων κακοδιαχείρισης.

Σήμερα, η εικόνα έχει αναστραφεί. Ειδικότερα, το 2017 υπήρξε χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ισορροπία ανάμεσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανοίγουν και σε αυτές που κλείνουν. Το 2018 υπήρξε χρονιά εκτόξευσης, με 32.000 επιχειρήσεις να καταγράφονται στα μητρώα των τοπικών επιμελητηρίων και 18.000 να κλείνουν. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να λειτουργούν σήμερα 40.000 περισσότερες επιχειρήσεις από το 2015.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι βασικές προτάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα εξής:

– Τον διπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων έως το 2025

– Την αύξηση των εξαγωγών στο 50 % του ΑΕΠ έως το 2025.

– Τη δέσμευση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για νέους επιστήμονες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία εντός της τετραετίας.

– Την ολοκλήρωση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων: Κτηματολόγιο έως το 2021, νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη «Δίκη χωρίς χαρτί» έως το 2021 για επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης.

– Σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή προβλέπεται το 2030 το 32% της παραγωγής να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να έχει επιτευχθεί 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας.

– Εντάσσεται η γεωργία στην ψηφιακή εποχή, με στόχο το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων να καλύπτεται από ψηφιακές τεχνολογίες (2020).

Εμείς βαδίζουμε προς την ανάπτυξη με συγκεκριμένο οδικό χάρτη σίγουρων αποτελεσμάτων και όχι με λαϊκισμούς τύπου «η ανάπτυξη έρχεται μόνο με τη μείωση των συντελεστών της φορολογίας».

Το διακύβευμα των εθνικών  εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι ποιοι θα κυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια και με ποιο πρόγραμμα, αν θα είναι μια πορεία συνεχούς ελάφρυνσης των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο και συνέχιση της εξόδου από την κρίση ή αν θα είναι επιστροφή στη λιτότητα και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ