ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΚΑΙ Η  ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Τσακνάκης, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την εργασία που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις  είχαν στον πυρήνα τους την υποβάθμιση της εργασίας,  τη μείωση των μισθών, την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε να αλλάξει τις πολιτικές αυτές και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, που θα βασίζεται σε αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και καταπολέμηση κάθε μορφής μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται μια σειρά μέτρα σε όφελος των εργαζομένων, όπως:

η επαναφορά  των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας  με την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών ΣΣΕ και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης

η αύξηση του κατώτατου μισθού  – κατάργηση του υποκατώτατου, που επέφεραν αυξήσεις σε 24 επιδόματα

η  προστασία των εργαζομένων από αυθαίρετες απολύσεις, ο έλεγχος των υπερωριών και των αδειών και οι αυστηρές ποινές σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ

η επέκταση των δικαιωμάτων προστασίας της μητρότητας

η μείωση ανεργίας κατά 8% με 380.000 νέες θέσεις εργασίας

η ελεύθερη πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και μη, στη δημόσια υγεία

μια σειρά θετικών ρυθμίσεων για τις εργατικές κατοικίες και η ολοκλήρωση της κατασκευής 6 οικισμών εργατικών κατοικιών

η στήριξη των ανέργων με την αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων ανέργων κατά 25% και κατά 60% των ανέργων εποχικών επαγγελμάτων που παίρνουν ειδικό εποχικό βοήθημα, τη μείωση των απαιτούμενων ημερομισθίων για την τακτική επιδότηση ανεργίας των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, τη διατήρηση της ιδιότητας του ανέργου, για τους άνεργους που δουλεύουν μέχρι 70 ημέρες το 12μηνο

η αύξηση αριθμού ωφελούμενων παιδιών στο πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις από 11.000 το 2014 σε 57.000 το 2019.

η αύξηση αριθμού ωφελούμενων στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, από 67.000 το 2014-2015 σε 141.000 το 2018-2019.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2019 – 2023

Στο τέλος της τετραετίας σχεδιάζουμε να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν την κρίση, με τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ποσοστό ανεργίας αντίστοιχο του ευρωπαικού μέσου όρου, μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10 %, κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.

Δεν θέλουμε να υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.

Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και συγκεκριμένα: 7,5 % το 2020 και 7,5 % το 2021. Παράλληλα θα επαναφέρουμε την αρμοδιότητα καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους το 2022.

Θα προχωρήσουμε στην αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές, αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.

Στις ερχόμενες εκλογές οι εργαζόμενοι αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα κάνουμε πολλά βήματα πίσω.

 

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com