ΣΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ Η ΕΛΕΝΗ ΑΞΙΟΓΛΟΥ

Στο  35ο Αντάμωμα Βλάχων που φέτος πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το τριήμερο 21 -23 Ιουνίου παρέστη η υποψήφια βουλευτής νομού Λάρισας της ΝΔ Ελένη Αξιόγλου, η οποία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αλλά και με στελέχη

της ομοσπονδίας που είχε την ευθύνη διοργάνωσης του ανταμώματος.

Παράλληλα η κ. Αξιόγλου συναντήθηκε με το νέο δήμαρχο Τεμπών Γ. Μανώλη  εκπροσώπους της περιφέρειας και του συλλόγου πολυτέκνων ενώ παρακολούθησε και το αρχιερατικό συλλείτουργο του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου που εκπροσώπησε το πατριαρχείου και του μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών.

Ο σεβασμώτατος κ. Βαρθολομαίος, ευλόγησε τον προεκλογικό της αγώνα ως έχουσας οικογενειακή καταγωγή από Σμύρνη γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα την κ. Αξιόγλου, που τόνισε και την αναγκαιότητα λόγω της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενίσχυσης και στήριξης του οικουμενικού Πατριαρχείου

ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Το φετινό αντάμωμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με τη συμμετοχή συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα και εκπροσώπων τοπικών αρχών και συλλόγων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή το βράδυ (21 Ιουνίου) από το υπαίθριο δημοτικό θέατρο Τρικάλων, με παραδοσιακά έθιμα των Βλάχων. Συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου με χορό και ζωγραφική από παιδιά στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Η μεγάλη συνάντηση των χορευτικών των συλλόγων όλης της χώρας πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχ. Μαγειρίας αναφέρθηκε στην ουσία της εκδήλωσης, με τη συνεύρεση, συνέχιση και στέρεα βάση της παράδοσης των Βλάχων, μέσω των Ανταμωμάτων, εκθειάζοντας τη διοργάνωση των Τρικάλων με τη μέγιστη επιτυχία.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της συνάντησης από όλη τη χώρα στα Τρίκαλα, ως κέντρου της Ελλάδας. Χαιρετισμό απηύθυνε ως συνδιοργανωτής ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Κανίνας, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία του πρώτου μετά τη μικρασιατική καταστροφή Ελληνα Μητροπολίτη Σμύρνης, του κ. Βαρθολομαίου με την ιδιότητά του και ως Αρχιερέα της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, μετέφερε το μήνυμα και τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο χορός κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες με τα μέλη των Συλλόγων να δίνουν τον τόνο της χαράς, του κεφιού, με γνωστά – και άγνωστα για μη Βλάχους – τραγούδια.

Την επόμενη ημέρα, ο Κόρλου Μάρι (Μεγάλος Χορός), επίσης στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ενάντια στην υψηλή θερμοκρασία, αλλά με σύμμαχο την παράδοση και τον χορό, συνένωσε τους Συλλόγους και τους επισκέπτες και τους τρικαλινούς σε μια μεγάλη βλάχικη γιορτή.