Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα που κάθε σπιθαμή του εδάφους της μαρτυρεί πολιτισμό και ιστορία. Εκτός από τους ιστορικούς τόπους με παγκόσμια ακτινοβολία -Αθήνα, Δελφοί, Ολυμπία-μνημεία υπάρχουν παντού όπως αρχαία ιερά κι εξωκλήσια σε σχεδόν απάτητες βουνοκορφές, και στο βυθό των θαλασσών μας,
καταποντισμένα λιμάνια, πλοία, έργα τέχνης, απλοί αμφορείς και τόσα άλλα σε μεγάλο πλήθος.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ που βρίσκεται στην Τσαριτσάνη είναι η μοναδική σχολή στη Θεσσαλομακεδονία την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σ’ αυτό λοιπόν το πνευματικό κέντρο, όπως χαρακτηρίσθηκε εκείνη την εποχή, δίδαξαν οι σπουδαιότεροι λόγιοι και σοφοί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Ν. Πεταλιάς, οι πατριώτες μας Χρυσάνθος Κουλούρης και Αθανάσιος Θεμελής καθώς και ο Σεβαστός Λεοντιάδης. Αργότερα δίδαξαν ο Ευγένιος Βούλγαρης, μέγας διδάσκαλος του γένους, ο Κων/νος Μοναχός και ο διάσημος Τυρναβίτης Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος, θεμελιωτής της Ελληνικής Παιδείας.
Όμως τη δόξα και τη φήμη, τη μεγάλη ακμή της την γνώρισε κατά τη διάρκεια της Σχολαρχίας του Πατριώτη μας Κων/νου Οικονόμου Εξ Οικονόμων στις αρχές του 19ου αιώνα και του Λαρισαίου Λόγιου Κ. Κούμα, ο οποίος κατέβαλλε φιλότιμες προσπάθειες για να πείσει τους αγράμματους χειρώνακτες γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το γυμνάσιο αυτό, προς τιμή του μεγάλου Ευεργέτη μας ονομάστηκε από τότε Οικονόμειος Σχολή και εμπλουτίστηκε με αξιόλογα βιβλία και πολλά όργανα φυσικής και χημείας. Μετά την απελευθέρωση του ΄12 εξελίχθηκε σ’ ένα από τα πρότυπα γυμνάσια του κράτους, το μοναδικό στην επαρχία Ελασσόνας.
Την Δευτέρα 24 Ιουνίου επισκεφθήκαμε την Οικονόμειο Σχολή, η Πρόεδρος του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO N Λάρισας, Θεοδώρα Κάλλα, ο Δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου, ο Ομότιμος Καθηγητής και Πρόεδρος UNESCO Ολύμπου Αθανάσιος Μπίντας, η Γεωργία Κουτσιάη, Διευθύντρια του Γυμνασίου & Λυκείου Τσαριτσάνης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσαριτσάνης, Αχιλλέας Μητσιμπόνας, οι Δημοτικοί Συμβουλοι, Κώστας Καραγιάννης και Δίτκου Μαρία καθώς και ο Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ευάγγελος Σαπουνάς.
Αποφασίσθηκε να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να συμπεριληφθούν στην Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO τα αξιόλογα χειρόγραφα και ΤΑ πολύτιμα συγγράμματα του Κ. Οικονόμου καθώς και το πλήθος εκθεμάτων τα οποία μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Βόλου.