ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΟΓΩ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Ανακοίνωση που υπογράφουν ο Δημ. Κοντελές τακτικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας και Παν. Ρεμπάπης αναπληρωματικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας, εκλεγμένοι με τις Παρεμβάσεις

Εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών (ρύθμιση υπεραριθμίας,  βελτιώσεις, τοποθετήσεις σε οργανικά κενά κλπ ). Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία και δεν έχει γίνει τίποτα. Την αποκλειστική ευθύνη έχουν:

α. Το Υπουργείο Παιδείας που (λόγω εκλογών έχουν παγώσει όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές) δεν στέλνει αίτημα για εξαίρεση της παιδείας, όπως γίνονταν πάντα, όταν υπήρχαν τέτοιες διαδικασίες, σε περίοδο εκλογών .

β. Η αλαζονική και ρεβανσιστική συμπεριφορά της ΝΔ που μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απαιτεί να παγώσουν τα πάντα, ράβοντας κουστούμι επόμενης κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ από την διοίκηση δεν έχει γίνει η παραμικρή προεργασία, σε αντίθεση με άλλα ΠΥΣΔΕ και ΔΔΕ που έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες υπηρεσιακών μεταβολών όπως η σύνταξη- διόρθωση των πινάκων Α ( έχουμε αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’  Λυκείου), υπεραριθμίες  αριθμητικές και ονομαστικές σε κάθε σχολείο. Όλα αυτά βάζουν σε περιπέτειες το σύνολο των εκπαιδευτικών, τόσο σε ζητήματα διαφάνειας όσο και σε ακύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων όπως είναι η καλοκαιρινή άδεια, γιατί:

  1. Θα συνταθούν οι πίνακες Α, την περίοδο της καλοκαιρινής άδειας, από την διοίκηση ή στην καλύτερη περίπτωση από τους διευθυντές των σχολείων (λύκεια). Αυτό και στις δυο περιπτώσεις θα γίνει χωρίς να λάβουν γνώση οι εκπαιδευτικοί και ο σύλλογος διδασκόντων και χωρίς το δικαίωμα της ένστασης επί των πινάκων αφού δεν θα ξέρουν τι στέλνουν οι διευθυντές, που και πως προκύπτουν τα οργανικά κενά στις σχολικές μονάδες. Από έλεγχο και διαφάνεια σκίζουμε!!!!.
  2. Θα κληθούν οι συνάδελφοι ( όταν και αν το πληροφορηθούν) να κάνουν τις αιτήσεις για το αν θέλουν η όχι να κριθούν υπεράριθμοι για να συνεχιστεί η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι όλο σχεδόν το καλοκαίρι θα πρέπει να είμαστε σε on-line σύνδεση με την διεύθυνση και τις σχολικές μονάδες. Κάτι ανάλογο έγινε και το περσινό καλοκαίρι( για τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά). Τότε είχαμε καταγγείλει και προειδοποιήσει για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον εάν δεν βάλουμε όλοι μαζί φρένο στα αντεργατικά τους σχέδια. Υπάρχει βέβαια και ο Σεπτέμβρης αλλά και αυτό είναι σε βάρος των εκπαιδευτικών, ιδίως εκείνων που περιμένουν βελτίωση ή οριστική τοποθέτηση. Άσε που θα χαθεί η γνωστή όσο και γελοία δήλωση όλων των Υπουργών Παιδείας στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ότι «όλα και όλοι βρίσκονται στη θέση τους».

Αυτό που πρέπει και μπορεί να γίνει άμεσα την τελευταία εβδομάδα του διδακτικού έτους είναι: Να διορθωθούν οι πίνακες  Α στα ΓΕΛ (από τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της  Γ’ Λυκείου) από τους διευθυντές, να τεθούν υπόψη των εκπαιδευτικών και του συλλόγου διδασκόντων και να σταλούν στην ΔΔΕ για τον παραπέρα έλεγχο και επεξεργασία. Να γίνουν οι υπεραριθμίες αριθμητικές και ονομαστικές μαζί με τις ενστάσεις. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε περίοδο εκπαιδευτικής άδειας, συνάδελφοι μας να είναι σε on-line σύνδεση με την ΔΔΕ και τις σχολικές μονάδες, πόσο μάλλον να καλούνται στην ΔΔΕ ή στα σχολεία τους για να κάνουν αιτήσεις ή ενστάσεις.

Τέλος με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων, μερικές πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των ωρών Α ανάθεσης στους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας, με βάση την σχετική νομοθεσία και τις οδηγίες για την συμπλήρωση του πίνακα Α

Στην κατανομή λαμβάνονται υπόψη η Α ανάθεση και η αρχαιότητα στην σχολική μονάδα με την εξής σειρά: Α ανάθεση και αρχαιότητα δηλαδή: «Τοποθετούνται στο τραπέζι» (αρχίζοντας π.χ – χωρίς να έχει σημασία αυτό- από τον κλάδο ΠΕ01) οι ώρες Α ανάθεσης και κατανέμονται στους εκπαιδευτικούς που τις έχουν ως Α ανάθεση κατά σειρά αρχαιότητας.

Εάν οι ώρες Α ανάθεσης είναι περισσότερες από το υποχρεωτικό ωράριο, των οργανικά στην μονάδα εκπαιδευτικών, καλύπτονται όλοι και υπάρχει πλεόνασμα ωρών. Αν το πλεόνασμα είναι ίσο ή πάνω από 12 ώρες τότε έχουμε οργανικό κενό που θα καλυφθεί με την γνωστή διαδικασία. Εάν είναι κάτω από δώδεκα ώρες έχουμε λειτουργικό κενό που και αυτό περιγράφεται πως θα καλυφθεί ( με Β ανάθεση από εκπαιδευτικούς της μονάδας ή με συμπλήρωση με Α ανάθεση από εκπαιδευτικούς άλλης σχολικής μονάδας, στην διάθεση κλπ)

Εάν οι ώρες Α ανάθεσης είναι λιγότερες από το υποχρεωτικό ωράριο των οργανικά στην μονάδα εκπαιδευτικών τότε υπάρχει έλλειμμα ωρών. Σε αυτή την περίπτωση το έλλειμμα σε ώρες θα έχει ο εκπαιδευτικός που τοποθετήθηκε οργανικά τελευταίος στην σχολική μονάδα.

Δεν μπορεί εκπαιδευτικός της σχολικής μονάδας να συμπληρώσει το ωράριό του με ώρες Β ανάθεσης όταν στην ίδια σχολική μονάδα υπάρχει -με οργανική θέση- εκπαιδευτικός και τις ώρες αυτές τις έχει με Α ανάθεση. Ούτε να αφήνει ώρες Α ανάθεσης για να συμπληρώσει με Β ανάθεση.

Κοντελές Δημήτρης  Τακτικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας   Mail: kontedi@yahoo.gr

Ρεμπάπης Παναγιώτης Αναπλ/κό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας    Mail:  rebapis@otenet.gr

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ