ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΣΕΒΕΕ & ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 

Τη συμπλήρωση ενός αιώνα «θεσμικής παρουσίας και δράσης» των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στην Ελλάδα γιόρτασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, σε ανοιχτή εκδήλωση,  που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κουμάς»,

στη Λάρισα.

Μια αναδρομή στο χθες μιας πορείας για προκοπή, κοινωνική δικαιοσύνη, και αξιοπρεπή διαβίωση των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών στην Ελλάδα έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας το 1919. Μέσα από την παρουσίαση κομβικών στιγμών της ΓΣΕΒΕΕ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ανέδειξε τους αγώνες αλλά και τη σημασία αυτής της πολυετούς δράσης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων μέσα στα χρόνια συνδέοντας το νήμα της ιστορίας με το σήμερα. Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης παρουσίασε το σύνολο των εορταστικών και επιστημονικών ενεργειών που έχει υλοποιήσει και θα συνεχίσει να πραγματοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καθόλη τη διάρκεια του πανηγυρικού έτους εορτασμού των 100 χρόνων της ΓΣΕΒΕΕ. Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν.Λάρισας Δημήτρης Παλιογιάννης έκανε την έναρξη της ημερίδας καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους.

Ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση έδωσε η δυναμική παρουσία παλαίμαχων συνδικαλιστών από τη Θεσσαλία. Οι παλαιοί συνδικαλιστές καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Ομοσπονδιών της περιοχής τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ για τη συμβολή και τη μαχητική τους δράση στις Ομοσπονδίες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις περιοχές δραστηριοποίησης τους.

Ο ιστορικός Δημήτρης Μπαχάρας πραγματοποίησε εισήγηση διατρέχοντας και τονίζοντας σημαντικές στιγμές για τη διαμόρφωση της τάξης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στην Ελλάδα, ανέλυσε τους αγώνες και τις διαμάχες που έχουν αναδυθεί για τη διεκδίκηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων από τη δεκαετία του 1970 έως και τη δεκαετία του 1990.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους συνδικαλιστές επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι μέλη της Διοίκησης Ομοσπονδιών και Σωματείων μελών της ΓΣΕΒΕΕ καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων, εργοδοτών και εργαζομένων. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, εκπρόσωπος του ΚΚΕ Πέτρος Κρίκης, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος Λάρισας Γιώργος Σούλτης, ο πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Ευάγγελος Αγγελάκης.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ θα συνεχιστούν να πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου 1και πιο συγκεκριμένα του ΠΕ5 «Συμπλήρωση, επέκταση και διαχείριση του ιστορικού αρχείου της ΓΣΕΒΕΕ» της πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ» με κωδικό ΟΠΣ 5001290. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)  μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ