«ΚΑΙΕΙ» ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΥΣΗ ΣΙΤΟΚΑΛΑΜΙΩΝ

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και χάνει το 50% της επιδότησης θα μπορούσαμε να παραφράσουμε τη γνωστή παροιμία, με το θέμα να αφορά στους αμετανόητους που επιμένουν στην καύση σιτοκαλαμιών και υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς τη σχετική άδεια.

«Πονοκέφαλος» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η ανεξέλεγκτη καύση σιτοκαλαμιών για την Πυροσβεστική, που όμως «καίνε» πλέον και τις τσέπες αγροτών, αφού σύμφωνα με τον αρχιπύραρχο Χρ. Σπαθούλα, διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, μόνο για την περσινή περίοδο τουλάχιστον 150 αγρότες της Θεσσαλίας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους από το νομό Λάρισας, θα δουν τις κοινοτικές ενισχύσεις μειωμένες κατά 3%, καθώς τους έχει βεβαιωθεί παράβαση για ανεξέλεγκτη καύση σιτοκαλαμιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό εκτοξεύεται στο 20% εάν ο δράστης συλληφθεί επ’αυτοφώρω, ενώ ακόμη χειρότερα σε περίπτωση που κάποιος επαναλάβει για τρίτη φορά το ίδιο αδίκημα θα λάβει μόλις το 50% της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι εμπλεκόμενοι της περσινής περιόδου κατέθεσαν ενστάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα να λάβουν μειωμένες κατά 3% επιδοτήσεις, ενώ ήδη εξετάστηκαν και τουλάχιστον δύο περιπτώσεις για φέτος, χωρίς ωστόσο να προκύψουν στοιχεία εις βάρος των αγροτών.

Θυμίζουμε πως υπεύθυνη για τη χορήγηση αδειών καύσης υπολειμμάτων καλλιέργειας, που δίνονται ΜΟΝΟ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ενώ σε περίπτωση παράβασης η υπόθεση διαβιβάζεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με τη σειρά του επιβάλλει τις νόμιμες κυρώσεις που σχετίζονται με τη μείωση των επιδοτήσεων σε ποσοστό 3, 20 ή 50 τοις εκατό αναλόγως το αδίκημα.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ