ΚΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Μεγάλη συγκέντρωση του Κ. Μπαργιώτα στο Εμμανουήλειο

 Στον Τύρναβο, τον τόπο που πέρασε τα μαθητικά του χρόνια, έκλεισε τον κύκλο των προεκλογικών του συγκεντρώσεων ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής, κος Κ. Μπαργιώτας. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο. Στην ομιλία του ο βουλευτής δεν θα μπορούσε βεβαίως

να μην αναφερθεί στην πολιτική συγκυρία και την εκλογική δυναμική του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, κατά κύριο λόγο αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες/κτηνοτρόφοι της περιοχής από την αντι-αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας: 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 

«Οι αγρότες/κτηνοτρόφοι είναι αγανακτισμένοι. Πώς να μην είναι; Μετά από 4,5 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με ολίγο από ΑΝ.ΕΛ., δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος της αγροτικής παραγωγής που να μην έχει πληγεί από τις αντιαγροτικές κυβερνητικές πολιτικές. Η κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς, εξελίχθηκε στον καλύτερο μαθητή της Τρόικας εφαρμόζοντας με ευλάβεια τις επιταγές των Μνημονίων, με συνέπεια την εκτόξευση του κόστους λειτουργίας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Θα αναφέρω μια σειρά επώδυνων και αντιαγροτικών μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία τετραετία και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα αγροτικά νοικοκυριά:

  1. Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, των άμεσων ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένων, με συντελεστή που κυμαίνεται από 22 έως 45%. Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.
  2. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεση τους με το φορολογητέο εισόδημα.
  3. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  4. Επιβολή επί τριετία ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Καταργήθηκε, αφού διέλυσε τους μικρούς παραγωγούς που δραστηριοποιούταν στην εσωτερική αγορά και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις συνεταιριστικές οργανώσεις.
  5. Αλαλούμ με τους αμβυκούχους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αποστόλου, κατά την επίσκεψή του στον Τύρναβο να δηλώνει πρόθυμος να αντικαταστήσει τον φόρο στο εμφιαλωμένο κρασί με ένα νέο, υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο; Έκανα αμέσως επίκαιρη ερώτηση τονίζοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί ταφόπλακα για το επάγγελμα των αμπελουργών. «Εάν αυξηθεί ο φόρος στο χύμα τσίπουρο, μόνο στον Τύρναβο θα εγκαταλειφθούν πάνω από 12.000 στρέμματα με αμπέλια και πάνω από 200.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Σήμερα, το βράσιμο στο τσίπουρο κρατά στο επάγγελμα του αμπελουργού μικροκαλλιεργητές και στηρίζει πάνω από 25.000 οικογένειες» είχα πει χαρακτηριστικά.
  6. Τεράστια αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του για τους αγρότες αλλά και πληρωμή του 2015 με δυο χρόνια καθυστέρηση.
  7. «Έπαιξε» με την ΚΑΠ, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των αγροτών, παρά τις μεγαλοστομίες για δήθεν εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
  8. Ανεπίτρεπτο και δίχως τεκμηρίωση παιχνίδι με τα ιστορικά δικαιώματα στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, που δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια στους αγρότες. Δασικοί χάρτες που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον έρχονται απλώς να αφαιρέσουν αγροτική γη. Νέο σχέδιο οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που στερεί -ακόμα και μετά τις διορθώσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση μετά την γενική κατακραυγή- από πολλούς παραγωγούς την εξισωτική αποζημίωση, η οποία αποτελούσε ένα μέσο εξισορρόπησης του πολύ υψηλού κόστους που προϋποθέτει η δραστηριοποίηση τους στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
  9. Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού.
  10. Ψήφιση του νόμου 4386/2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με στόχο, την χειραγώγηση των συνεταιριστικών οργανώσεων με ακατανόητες παρεμβάσεις στα καταστατικά τους, αντί για μείωση της γραφειοκρατίας που θα διευκόλυνε την δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών.
  11. Τα τελευταία χρόνια, με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι, τα εισοδήματά των γεωργών και των κτηνοτρόφων μειώνονται και αυτό που επικρατεί είναι η παραπλάνηση των καταναλωτών και η κερδοσκοπία σε βάρος τους.
  12. Η καταστροφή των ροδακινοπαραγωγών. Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες για τα αδιάθετα ροδάκινα και νεκταρίνια, καθώς λόγω του ρωσικού εμπάργκο χιλιάδες τόνοι παραμένουν καθηλωμένοι είτε στα ψυγεία των Συνεταιρισμών είτε στα δέντρα με τις τιμές να έχουν πάρει τον κατήφορο. «Δεν τα μαζεύω από τα δέντρα» μου έλεγε αγρότης στη Νεάπολη. Στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 20% η παραγωγή και η κυβέρνηση πέτυχε την απόσυρση 30 χιλιάδων τόνων ροδάκινου από την αγορά, που θα αποφέρουν στους αγρότες της 14 εκ. ευρώ. Η αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη.

Η μοναδική αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ήταν η πολιτική της οικονομικής εξουθένωσης του αγρότη/κτηνοτρόφου. Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ούτε στόχοι ούτε συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

«Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει σε ωμό εκβιασμό ένα θεμιτό του στόχο, αυτόν της αυτοδυναμίας. Στην πραγματικότητα μας λέει «Μητσοτάκης ή χάος». Η επιδίωξη της αυτοδυναμίας από την πλευρά της ΝΔ γίνεται συνώνυμη με νέες περιπέτειες. Δεν το κάνει πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία. Το έκανε και το 2012. Οδήγησε τη χώρα δύο φορές σε εκλογές για να πάρει άρον – άρον την εξουσία. Το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αποκαλύπτεται ότι η προτεραιότητα της ΝΔ δεν είναι η πολιτική σταθερότητα αλλά το πώς θα κατακτήσει ανεξέλεγκτη την εξουσία. Είναι ολοφάνερο ότι μόνο ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής αποτελεί εγγύηση για τη σταθερή πορεία που έχει ανάγκη ο τόπος. Θα αποτελέσει αντίβαρο τόσο στις συντηρητικές πολιτικές όσο και στον ανεύθυνο λαϊκισμό. Και τώρα προεκλογικά ακούμε «θολές» προγραμματικές θέσεις. Θεωρεί η ΝΔ ότι αρκεί να ελαφρύνεις τους φόρους για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό. Αυτό άλλωστε έκανε και το 2004-09 με καταστροφικές συνέπειες. Μόνο που αυτή είναι βέβαιη συνταγή αποτυχίας. Κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο».

Η «ΧΡΗΣΙΜΗ ΨΗΦΟΣ» ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ           

  • Γιατί είναι ο μόνος αυθεντικός εκφραστής της κεντροαριστεράς σήμερα. Ποια κεντροαριστερά εκφράζει ο κ. Τσίπρας;
  • Γιατί είναι αντίβαρο στον λαϊκισμό-τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξέλεγκτη Δεξιά. Χρειάζεται μια καθαρή και ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές, που θα αποτρέπει την κυριαρχία της Δεξιάς και παράλληλα θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο και καθοριστικά το ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται την παρουσία ενός στιβαρού, κεντροαριστερού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Γιατί είναι το κόμμα που έκανε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και έχει σχέδιο ολοκληρωμένο (Το Σχέδιο Ελλάδα) για την έξοδο από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντα το κόμμα της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού. Το κόμμα που πήρε την Ελλάδα φτωχή και την παρέδωσε το 2004 στην 28 θέση στον κόσμο, στον πυρήνα της Ευρώπης και στο ευρώ. Όσο και εάν προσπαθούν να απαξιώσουν την πρόσφορα του ΠΑΣΟΚ, όσα λάθη και εάν έγιναν, είμαστε το κόμμα που μεταμόρφωσε τη χώρα.

Απέναντι στην απόλυτη απουσία αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το Κίνημα Αλλαγής έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη στην πράξη των μικρομεσαίων αγροτών και της πραγματικής παραγωγής καθώς και την ανακούφιση της αγροτικής οικογένειας. Με παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας: αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, φορολόγηση των καθαρών κερδών από την αγροτική παραγωγή με συντελεστή έως 13%, καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά εισοδήματα, αφορολόγητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, χωρίς τις οποίες δε μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή, αφορολόγητο των αγροτικών αποζημιώσεων και καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου. Με την ενίσχυση του συνεργατισμού και των συλλογικών οργανώσεων των παραγωγών: Κίνητρα σε αγρότες οργανωμένους σε Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς με 35% μειωμένη φορολογία εισοδήματος και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφής ΦΠΑ καθώς και ειδικά φορολογικά κίνητρα για την οργάνωση και ανάπτυξη των οργανώσεων παραγωγών και των συνεταιρισμών. Με επιμέρους μέτρα, όπως η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους  αγροτοεργάτεςως μέσο ουσιαστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής, η Θεσμοθέτηση Συμβουλευτικής Δομής για τον αγρότη και η Προστασία και προώθηση των επωνύμων/τοπικών προϊόντων ποιότητας διεθνώς. Και φυσικά με την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας και κάθε ευρώ της ΚΑΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας».

ΠΕΡΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

«Εμείς θα κάνουμε ό, τι κάναμε πάντα. Θα διαφυλάξουμε το συμφέρον της χώρας! Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση στις πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές μας θέσεις. Στα εθνικά θέματα, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη συνταγματική αναθεώρηση, στην επαναδιαπραγμάτευση των αρνητικών όψεων της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους εταίρους, θα συμβάλλουμε ουσιαστικά, Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις με απλή αναλογική. Ο λόγος για τον οποίον καταψηφίσαμε την απλή αναλογική όταν την έφερε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ήταν ότι βλέπαμε ότι πηγαίναμε σε ακυβερνησία».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ