ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ ΣΤΟ ΜΑΛΑΟΥΙ

Στις 16 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου του 2019, 5 άτομα ποδηλατούν 500χλμ στο Μαλάουι με στόχο την ενίσχυση 825 παιδιών με σχολικές στολές. Αν σου έλεγε κάποιος πως προσφέροντας λίγα ευρώ σε ένα παιδί στην άλλη άκρη του κόσμου, αυτό θα μάθει γράμματα θα το έκανες;

Η διαφορά ανάμεσα στο σχολείο και στη ζωή είναι πως στο σχολείο μαθαίνεις κάτι και μετά κάνεις και τεστ σε αυτό. Στη ζωή δίνεις το τεστ, το οποίο σε διδάσκει το μάθημα που πρέπει να πάρεις. Το εθελοντικό project Spin the Wheel μάς δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα τέτοιο τεστ!

Τι είναι όμως το Spin the Wheel; Είναι η αφορμή να πάρει γρήγορες στροφές η ρόδα της αλληλεγγύης. Στο πρώτο Spin the Wheel (# 1) η καθηγήτρια Κάλλι Ρουμελιώτου ήθελε να ενώσει το πάθος της για ποδηλατικές εκδρομές με έναν τρόπο συμβολής στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Η διδασκαλία, άλλωστε, είναι κάτι περισσότερο από το να διανέμεις τη γνώση, είναι να εμπνέεις την αλλαγή. Έτσι, τον Ιούλιο του 2017, 8 μέλη της ομάδας ταξίδεψαν 800 χλμ. Από το Μαλάουι στην Τανζανία με την πρωτοβουλία να ενισχύσουν, μέσω της ποδηλατικής διαδρομής τους, 7000 παιδιά σε 21 σχολεία με χαρτικά, τετράδια και αθλητικό εξοπλισμό, καθώς και να προσφέρουν 2 φορητούς υπολογιστές σε 2 ιδρύματα για ευάλωτες ομάδες ανθρώπων και να βάψουν 4 σχολικές αίθουσες.

Τον φετινό Ιούλιο έρχεται η συνέχεια! Για ένα μήνα, μια τρελοπαρέα ποδηλάτες, 5 άτομα, 3 άνδρες και 2 γυναίκες, θα διανύσουν μια απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων από το νότιο Μαλάουι (πόλη: Lilongwe) στο βόρειο Μαλάουι (πόλη: Livingstonia) με στόχο την ενίσχυση 825 παιδιών με σχολικές στολές.

Γιατί η σχολική στολή είναι τόσο σημαντική στο Μαλάουι;

– Επειδή διασφαλίζει σε ένα παιδί την πρόσβαση στην εκπαίδευση για 3 χρόνια, που σημαίνει ότι η στολή διαρκεί για αυτό το χρονικό διάστημα και λειτουργεί ως «εισιτήριο» για το σχολείο.

– Αποτρέπει την εγκυμοσύνη του παιδιού, του βιασμού και της εφηβικής ηλικίας, καθώς, χωρίς σχολική στολή, αυτή είναι η μόνη προκαθορισμένη ζωή για ένα κορίτσι στο Μαλάουι.

– Θέτει όλη την οικογένεια σε μια “ανώτερη” κοινωνική θέση, καθώς οι γονείς μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Με λίγα μόνο ευρώ μπορεί ο καθένας μας να εξασφαλίσει μια τέτοια στολή και παράλληλα να εγγυηθεί το εκπαιδευτικό μέλλον ενός παιδιού θωρακίζοντας και εδραιώνοντας το δικαίωμα των παιδιών στην χώρα αυτή στην μάθηση και στην γνώση.

Είναι τραγικό πως παγκοσμίως έχουμε να κάνουμε με την πιο μορφωμένη γενιά στην ιστορία, αλλά παρόλα αυτά σε κάποιες γωνιές του πλανήτη η φτώχεια αποτελεί ακόμη εμπόδιο για τη μόρφωση.

Στο Μαλάουι 1 στους 3 ενήλικες είναι εντελώς αναλφάβητοι, ένα βιβλίο αντιστοιχεί σε 5 παιδιά, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές περιμένουν τη σειρά τους να πάρουν το μολύβι, να γράψουν σημειώσεις και να λύσουν τις ασκήσεις τους.

Το Spin the Wheel βάζει τα δυνατά του για να αποδείξει πως η μόρφωση είναι ένας τρόπος απόδρασης από τη φτώχεια και ζητάει την βοήθεια όλων μας. Μια επένδυση στη μόρφωση άλλωστε αποδίδει τον καλύτερο τόκο….

Ας αποδείξουμε πως τα μαθήματα δεν δίνονται, παίρνονται.

Βοήθησε κι εσύ την προσπάθεια των παιδιών εδώ:

https://www.ulule.com/spinthewheel2/

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ