EXPRESS ΠΣΕΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΔΡΑ ΤΟ 2013

Η πρόταση του Μ. Χαρακόπουλου για τις ζημιές στην περιοχή

Την αγροτική περιοχή του Αργυροπουλίου, που δέχθηκε για πολλοστή φορά το μένος των έντονων καιρικών φαινομένων τις τελευταίες μέρες, επισκέφθηκε ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μαζί με τον νέο δήμαρχο Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα και αγρότες της περιοχής, επισκέφθηκε δενδροκαλλιέργειες και αμπελώνες

που επλήγησαν σφόδρα από ανεμοθύελλα-ανεμοστρόβιλους και χαλαζόπτωση, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την καταστροφή που υπέστησαν οι πληγέντες και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα έντονα τοπικά καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες ισοπέδωσαν αμπέλια και δενδροκαλλιέργειες, ενώ ξεσκέπασαν στην κυριολεξία ποιμνιοστάσια και προκάλεσαν σφοδρή κατά τόπους χαλαζόπτωση. Αυτό που διαπίστωσα τόσο κατά την επιτόπου επίσκεψή όσο και στη συζήτηση που είχα με τους πληγέντες, είναι το μέγεθος της καταστροφής και η απόγνωση των παραγωγών.

Η πολιτεία οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων. Για τις καλλιέργειες που είναι στη συγκομιδή οι εκτιμήσεις πρέπει να είναι άμεσες και ο ΕΛΓΑ οφείλει να μεριμνήσει γι’ αυτό. Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ (12.07.2019) ότι ανάμεσα στις πληγείσες καλλιέργειες στην Π.Ε. Λάρισας είναι και τα αμπέλια.

Και τελευταίο, άλλα ιδιαίτερα σημαντικό, είναι οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ σε όσους αγρότες απώλεσαν και φυτικό κεφάλαιο και κυρίως, για τους κτηνοτρόφους που έπαθαν ζημιές στις εγκαταστάσεις τους, σε πάγιο κεφάλαιο.

Επ’ αυτού, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι γρήγορες διαδικασίες που είχαν διεκπεραιωθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 2013 -κατά τη θητεία μου ως αναπληρωτή υπουργού- για τις ζημιές από φωτιά στα μαστιχόδενδρα στη Χίο, οδήγησαν στην έγκριση των ΠΣΕΑ από τα ευρωπαϊκά όργανα σε χρόνο ρεκόρ έξι μηνών. Φρονώ ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε όλη τη χώρα από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα. Η τεχνογνωσία υπάρχει στο ΥπΑΑΤ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ