ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ ιππίατρος, Νίκος Διακάκης, μιλάει στο paidis.com με αφορμή δημοσιεύματα για κρούσμα του ιού σε ιπποειδές στην περιοχή του Βρυοτόπου

Την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης επιχείρησαν σήμερα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας με ρεπορτάζ για την εμμφάνιση κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο στην περιοχή του Βρυοτόπου στο δήμο Τυρνάβου.

Η σελίδα σε μια προσπάθεια να αναδείξει την πραγματική διάσταση του προβλήματος και την ύπαρξη ή μη κινδύνων τόσο για τα άλογα, όσο και για τον άνθρωπο, επικοινώνησε με τον γνωστό ιππίατρο και καθηγητή της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, κ. Νίκο Διακάκη, ο οποίος με την ομάδα του από το 2010 ασχολείται με τον ιό. Ο κ. Διακάκης και η ομάδα του λοιπόν μετά από πολυετή επιδημιολογική έρευνα σε άλογα όλης της χώρας, και ειδικά του νομού Λάρισας και του Τυρνάβου κατέληξαν και στην παρασκευή εμβολίου το οποίο πλέον χρησιμοποιείται για την προστασία των αλόγων σε όλη την Ευρώπη.

Τα άλογα δεν μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο κ. Διακάκης που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή του Βρυοτόπου, ήταν καθησυχαστικός ως προς τη μετάδοση του ιού από τα άλογα ξεκαθαρίζοντας ότι ο ιός δεν μεταδίδεται ούτε από άλογο σε άλογο, ούτε από άλογο σε άνθρωπο, ούτε από άνθρωπο σε άλογο, ούτε φυσικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, και αυτό γιατί όπως τόνισε άνθρωπος και άλογο είναι τελικοί ξενιστές του ιού.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η εικόνα που έχει το πανεπιστήμιο για τα κρούσματα του ιού είναι ότι τα τελευταία χρόνια ήταν σε ύφεση, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά η εμφάνιση κρούσματος σε άλογο σημαίνει ότι θα πρέπει η περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές να μεριμνήσουν ώστε να γίνουν ψεκασμοί κωνωποκτονίας για να θωρακιστούν οι περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ