ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς που καλούν την κυβέρνηση να κάνει πράξη όσα έλεγαν προεκλογικά κορυφαία στελέχη της ΝΔ για το πρόβλημα

Για ακόμη μια φορά οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων, στις 10 – 11 και 16 Ιουλίου. Μια ζημιά που ήρθε ως συνέχεια όλων των προηγούμενων ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή μας ( χαλάζι, ανεμοθύελλα).

Με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί λόγω των χαμηλών τιμών, είναι επιτακτική ανάγκη να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά αυτή, και όχι με τα ψίχουλα που τους δινόταν τα δύο προηγούμενα χρόνια μέσω των de minimis, με τη δικαιολογία ότι δεν καλύπτεται η συγκεκριμένη ζημιά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Για το λόγο αυτό ζητάμε από τον ΕΛΓΑ, να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων γι’ αυτό το ζημιογόνο αίτιο.

Καλούμε επίσης την νέα κυβέρνηση να κάνει πράξη όλα όσα δήλωναν τα στελέχη της το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όταν οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα κατά τα έτη 2017 και 2018.

Ζητάμε επίσης από τη σημερινή υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραμπατζή να κάνει πράξη τις δηλώσεις των προηγούμενων χρόνων. Συγκεκριμένα σε δήλωση της, την 5 / 7 / 18 κατέθεσε τα εξής :

“Για ακόμη μια φορά οι παραγωγοί της χώρας μετρούν πληγές από τις καταρρακτώδεις και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες επί μία εβδομάδα, έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές τόσο στις δενδρώδεις όσο και στις δυναμικές καλλιέργειες. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά οι παραγωγοί, όχι απλά δεν έχουν το στοιχειώδες, δηλαδή την συνδρομή και υποστήριξη από τον ΕΛΓΑ αλλά συναντούν την απροθυμία του να τους αποζημιώσει. Όπως αναφέρει η κ. Αραμπατζή ο ΕΛΓΑ δεν προβαίνει, ως οφείλει, σε αναγγελίες ζημιών αλλά αντιθέτως φέρνει πορίσματα από επιστημονικές έρευνες των ΗΠΑ, περί «σύμπλοκων φαινομένων» για να ισχυριστεί ότι δεν καλύπτονται οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις”.

Οι αγροτικοί σύλλογοι Τυρνάβου και Αργυροπουλίου – Λυγαριάς, καλούμε τους αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ