Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης περιφέρειας Θεσσαλίας
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ, να προχωρήσει στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και μάλιστα κατακαλόκαιρο που είναι κλειστές οι σχολές για να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών.
Υπενθυμίζουμε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για το άσυλο ήταν αυτό του νόμου Γιαννάκου, το οποίο είχε αποσυρθεί κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος και το επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαίσιο αυτό δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην αστυνομία σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων. Τι επιδιώκουν να πετύχουν λοιπόν;
Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υποκριτική. Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στα πανεπιστήμια. Το ήδη υπάρχον πλαίσιο για τα πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ’ αυτά.
Αυτό που λείπει σήμερα στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής. Για να λυθούν προβλήματα, όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας, όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου, απαιτείται η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό που θα δουλεύει με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.
Η προσπάθεια κατάργησης του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Στοχεύει στο φοιτητικό κίνημα, στο κίνημα των εργαζομένων. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετούν την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων.
Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και την κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί η “ασυλία” στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζομένων. Για αυτό, πέρα από την κυβέρνηση της Ν.Δ και μια σειρά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν την κατάργηση του ασύλου.
Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες θα βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, τα πτυχία θα υποβαθμίζονται συνεχώς και οι απόφοιτοι θα δουλεύουν με άθλια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η απάντηση από την πλευρά των φοιτητών-σπουδαστών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, πρέπει να είναι αγωνιστική και ξεκάθαρη. Να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου! Να μην περάσουν οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί για την Ανώτατη Εκπαίδευση!