Γ. ΚΑΡΑΒΑΝΑΣ: ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ασυνήθιστη επίθεση του πολιτευτή της ΝΔ στο νομό σε συνυποψηφίους τους εκλεγμένους στο κοινοβούλιο και σε όσους επιισκέφθηκαν κατεστραμμένες καλλιέργειες

Αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση του πολιτευτή της ΝΔ στο νομό Λάρισας, Γ. Καραβάνα, για τους βουλευτές που επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές από την ανεμοθύελλα, το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις στο νομό Λάρισας, αφού οι δύο από τους 4 βουλευτές που κατηγορεί, προέρχονται από το κόμμα του και ήταν συνυποψήφιοι στις εκλογές

της 7ης Ιουλίου.

Χαρακτηρίζοντας τριτοκοσμικές γελοιότητες τις επισκέψεις ο κ. Καραβάνας αναφέρει:

“Ουρά πάλι οι βουλευτές που τρέχουν στα χωράφια με τα σκαρπίνια, και κοιτούν με δέος(!) τις σπασμένες ρώγες και τα σπασμένα κλωνάρια από την πρόσφατη χαλαζόπτωση…!

(Στοίχημα πως αν τους ζητήσετε να εκτιμήσουν, έστω κατά προσέγγιση, το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς ενός δεδομένου χωραφιού, δεν θα έχουν την παραμικρή ιδέα. Το πιθανότερο είναι να πέσουν τάξεις μεγέθους έξω. Και λογικό είναι!).

Δεν είναι δουλειά των βουλευτών η “επί τόπου εκτίμηση των ζημιών” και μπράβο σε όσους από αυτούς/ες δεν πήγαν. Αυτή είναι δουλειά των ειδικών γεωπόνων του ΕΛΓΑ, που μπορούν να ξέρουν σε ποιο βαθμό μπορεί να ανακάμψει ένα φυτό από κάποια φυσική καταστροφή και τι κόστος απαιτείται (η ζημιά συνήθως δεν αφορά μόνο την ίδια την καταστροφή αλλά κυρίως το κατά πόσο ένα χτυπημένο φυτό μπορεί να ανακάμψει. Για να εκτιμηθεί αυτό απαιτούνται ειδικές γνώσεις για το είδος της καλλιέργειας, το αναπτυξιακό στάδιο του φυτού, την έκταση της βλάβης που έχει υποστεί και άλλα πολλά, που οι φωτογραφιζόμενοι δεν μπορούν να γνωρίζουν).

Δουλειά των βουλευτών είναι α) να ψηφίσουν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο αποζημιώσεων και

β) να ασκούν έλεγχο στην εκάστοτε κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι ειδικοί δεν καταφθάνουν εγκαίρως. Όλα τα υπόλοιπα είναι τριτοκοσμικές γελοιότητες που πρέπει κάποτε να σταματήσουν. Ας το καταλάβουμε επιτέλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ