ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΑΜΠΕΛΩΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΣΣΑ

Στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στην Τανζανία βρέθηκαν από τις 10 Ιουλίου μέλη του Ανθρωπιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου “ΦΙΛΟΤΗΣ” συμμετέχοντας οικονομικά και με προσωπική δουλειά στην κατασκευή ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων -κουζίνα και μπάνιο- για τον συνεταιρισμό γυναικών στο χωριό Gongo.

Στην αποστολή συμμετέχουν η νηπιαγωγός από τον Τύρναβο, Ελένη Αναστασοπούλου, ο επαγγελματίας από τον Αμπελώνα, Βασίλης Καλαμπούκας, και οι Λαρισαίοι Κυρατσώ Τσιόπα εκπαιδευτικός, και Λεωνίδας Κίτσιος εμπορικός αντιπρόσωπος. Στήριγμά τους σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα ο Κώστας Κουκούλης, ένας λευκός Αφρικανός με όραμα και πάθος ο οποίος κάνει ένα μοναδικό έργο στην γύρω περιοχή.

Η αντιπροσωπεία της “Φιλότητας” έζησαν μία εξαιρετική εμπειρία τυγχάνοντας θερμής υποδοχής από τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή του Gongo που έδειξαν ευγνωμοσύνη για την απόφαση των εθελοντών να συμβάλλουν έστω και λίγο στην καλυτέρευση της ζωής των γυναικών του χωριού.

Με προσωπική εργασία των εθελοντών και με τη συνέργεια των κατοίκων του χωριού το έργο προχώρησε και έτσι γίνεται πράξη ο σχεδιασμός που προβλέπει οικολογικές τουαλέτες (μελέτη του Πανεπιστημίου της Dar es Salaam), κατασκευή σάλας-κουζίνας 40τμ, που θα είναι εναρμονισμένη με το περιβάλλον του χωριού και θα έχει παραδοσιακά χαρακτηριστικά.

Μπήκαν οι κολόνες σε βάση από μπετόν και η σκεπή θα γίνει με το παραδοσιακό makuti από κοκοφοίνικα.

Οι άνδρες της αποστολης, Βασίλης Καλαμπούκας και Λεωνίδας Κίτσιος έβαλαν πλάτη όπου χρειάστηκε, ενώ οι κυρίες της αποστολής, Κυρατσώ Τσιόπα και Ελένη Αναστασοπούλου, με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, επισκέπτονται καθημερινά το σχολείο και ασχολούνται με τα παιδιά.

Φυσικά υπήρχε και χρόνος για να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο, το ζωικό και φυτικό βασίλειο της Αφρικής αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες, όπως άλλωστε και κατά τη διάρκεια της συναναστροφής τους με τους ντόπιους στα καφενεία του Gongo.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ