Ή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ Ή ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Ο Β. Κόκκαλης για τις προγραμματικές δηλώσεις και τους αγρότες

«Όταν στις προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης δεν απαντώνται καίρια και βασικά ερωτήματα (που αφορούν τον πρωτογενή τομέα), δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή δεν υπάρχει σχέδιο, ή δε γνωρίζουν. Διαλέξτε και πάρτε, αλλά και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα».

Τα παραπάνω σημείωσε από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός έθεσε μία σειρά ερωτημάτων για καίρια ζητήματα που αφορούν τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΕΛΓΑ, προειδοποιώντας πως μία ενδεχόμενη είσοδο στον τομέα της ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα, θα σημάνει σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού χαρακτηρίζονται από μία πρωτοτυπία: Δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις, αλλά διαπιστώσεις. Η παράθεση κάποιων γεγονότων ως αληθινών, δε θεωρούνται προγραμματικές δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός πρέπει να μας πει για το ασφαλιστικό, για την πιθανή κατάργηση του αφορολόγητου. Μπορεί κάποιος να πει πολλά γι’ αυτή την ασάφεια κι αυτή την έκθεση ιδεών που ακούστηκε.

Θέλω να σταθώ στον πρωτογενή τομέα όμως. Γιατί όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είμαστε έτοιμοι για μία εποικοδομητική αντιπολίτευση, τεκμηριωμένη με στοιχεία. Αλλά δεν άκουσα πραγματικά, τίποτε ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας σήμερα άμεσα ή έμμεσα, ανέρχονται στο 25% του συνολικού πληθυσμού. Αυτοί οι άνθρωποι, όχι εμείς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περίμεναν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό κάποιες βασικές πολιτικές εν συντομία κι εν συνεχεία από τον αρμόδιο υπουργό την εξειδίκευση αυτών των πολιτικών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν να ακούσουν για την έννοια του «ενεργού αγρότη», που επιτάσσει η Ε.Ε., περίμεναν να ακούσουν ποια είναι τα ακριβή περιβαλλοντικά μέτρα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Περίμεναν επίσης τη θέση του για την πιθανότητα εξωτερικής σύγκλισης, για τις αρνητικές πιθανές συνέπειες του Brexit στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Περίμεναν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς, να ακούσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανοιχτή διαβούλευση στη χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ, όπως επίσης και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, εκτός κι αν έχετε την εντύπωση ότι δεν είναι υψηλό. Να σας θυμίσω εδώ, τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για την επαναφορά του «αγροτικού πετρελαίου». Τι θα γίνει με το αφορολόγητο και το ακατάσχετο των επιδοτήσεων. Περίμεναν να ακούσουν για την – εξαγγελθείσα από εμάς – ρύθμιση για τη μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμών.

Αντ’ αυτού, ακούσαμε γενικές και αόριστες έννοιες, για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Ανέφερε επί λέξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους μικροκαλλιεργητές και να προστατεύσουμε το αγροτικό εισόδημα με αγροτικές επενδύσεις». Ποιοί θα κάνουν τις επενδύσεις; Ξέχασε και ξεχνά τον βασικό πρωταγωνιστή, τον ίδιο τον αγρότη. Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητά των αγροτικών επιχειρήσεων; Αυτά είναι πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση δε θα προσπαθήσουμε απλά να αναδείξουμε πως δεν υφίσταται σχέδιο από την κυβέρνηση. Θα αποδείξουμε τεκμηριωμένα ότι το δικό μας σχέδιο είναι δίκαιο, παραγωγικό και ανταγωνιστικό.

Όταν στις προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης δεν απαντώνται καίρια και βασικά ερωτήματα, δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή δεν υπάρχει σχέδιο, ή δε γνωρίζουν. Διαλέξτε και πάρτε, αλλά και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα.

Σε ότι αφορά τον ΕΛΓΑ, στις 18/12/2018 ο ΕΛΓΑ αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό γιατί υπήρχαν αδικίες. Γιατί δε διαλέγετε το δρόμο της αποκατάστασης αυτών των αδικιών με έναν ΕΛΓΑ δημόσιο; Γιατί δε διαλέγετε αυτό που έχουν ζητήσει όλοι θεσμικοί φορείς, να καλύπτονται και άλλα ζημιογόνα αίτια και πηγαίνετε κατευθείαν στην ιδιωτική ασφάλεια;

Το είπε από τούτο εδώ το βήμα ο κ. Βορίδης και το ανέφερε και στην πρωινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ. «Αρχίζει η συζήτηση για μια σχέση δημοσίας και ιδιωτικής ασφάλισης» είπε χαρακτηριστικά. Να θυμίσω πως σήμερα η αξία του ασφαλίστρου ανέρχεται στο 4% περίπου της καλλιέργειας για να καλύψει το 80%. Γνωστή ασφαλιστική εταιρεία πρότεινε 14%. Θα το βρείτε μπροστά σας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ