ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ

Η άποψη της εφημερίδας των συντακτών

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ήταν αρκετά αποκαλυπτικές τόσο για όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή αλλά και για όσα τήρησε σιγήν ιχθύος.

Στη συζήτηση, προκλήθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης –και εντόνως από τον Αλέξη Τσίπρα– να αποκαλύψει τις προθέσεις του και να δώσει ολοκληρωμένη εικόνα των κυβερνητικών σχεδιασμών. Αναμένουμε να το κάνει σήμερα κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του. Δεν είμαστε, όμως, καθόλου σίγουροι γι’ αυτό.

Στα σημεία όπου ήταν απολύτως σαφής, ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική για την οποία δεν υπήρχαν αμφιβολίες. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αρκούν. Το πρώτο αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Προεκλογικά η Ν.Δ. υποσχέθηκε πως θα ζητήσει την άμεση τροποποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, ώστε αυτά να μειωθούν, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και κυρίως η νυν αξιωματική αντιπολίτευση. Τώρα δεσμεύεται να τηρήσει τη συμφωνία, η οποία για να εφαρμοστεί απαιτεί αντιλαϊκές, φορομπηχτικές –δηλαδή νεοφιλελεύθερες– πολιτικές.

Το δεύτερο αφορά τη ΔΕΗ. Καθημερινά οι κυβερνητικοί ιθύνοντες την απαξιώνουν. Ο πρωθυπουργός έδωσε το ολοκληρωμένο σχέδιο: θα τη σώσουμε για να την πουλήσουμε σε στρατηγικό επενδυτή, είπε με λίγα λόγια.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για τις παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης. Τότε τις είχε καταγγείλει ως προεκλογικού χαρακτήρα. Τις είχε όμως ψηφίσει το κόμμα του προς άγραν ψήφων. Στις προγραμματικές δηλώσεις σιώπησε. Τι θα κάνει με τη 13η σύνταξη, με τα επιδόματα, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που ζητούν οι δανειστές και την οποία εννοούν ως μείωση του αφορολογήτου, με την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου;

Κυρίως τι θα κάνει με το ασφαλιστικό; Τα στελέχη της Ν.Δ. μιλούν για μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα φέρει την είσοδο των ιδιωτών τόσο στις επικουρικές όσο και στις κύριες συντάξεις. Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέχασε να πει κάτι γι’ αυτό; Είναι φανερό πως η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα. Προωθεί ό,τι θεωρεί ώριμο και προετοιμάζει το έδαφος για τα υπόλοιπα περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία. Το κύριο για τους εργαζόμενους είναι να μην της δώσουν ποτέ αυτή την ευκαιρία.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ