ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΞΥΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ

Αστεροειδής πέρασε  ξυστά  από  τη Γη αυτή την εβδομάδα, αλλά οι επιστήμονες τον εντόπισαν μόλις λίγες ημέρες πριν περάσει δίπλα μας.

Ακούγεται σαν την πλοκή της ταινίας Armageddon;

Οι επιστήμονες χθες το βράδυ αποκάλυψαν ότι ένας αστεροειδής που αποκάλεσαν ο «Ο δολοφόνος της πόλης», ήρθε πιο κοντά στη Γη από ότι είναι το φεγγάρι, αυτή την εβδομάδα – και κανείς δεν είχε καταλάβει ότι κατευθυνόταν προς εμάς.

Ο αστεροειδής βρέθηκε σε απόσταση μόλις 72420χλμ από τον πλανήτη μας, απόσταση που μπορεί να φαίνεται τεράστια, αλλά οι αστρονόμοι λένε ότι είναι εξαιρετικά μικρή. Είναι μια από τις πλησιέστερες γνωστές προσεγγίσεις αστεροειδούς στη Γη από τότε που αρχίσαμε να εντοπίζουμε αντικείμενα στο διάστημα.

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 2019 ΟΚ, κατευθύνθηκε προς τη Γη με ταχύτητα περίπου 25χλμ το δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους, παρά τρίχα τη γλυτώσαμε. Θα μας χτυπούσε με 30 φορές την ενέργεια της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα αν είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρά μας.

Η NASA παρακολουθεί αντικείμενα στο διάστημα που πλησιάζουν στη Γη, αλλά εντόπισε τον 2019 ΟΚ μόλις λίγες μέρες πριν περάσει δίπλα μας.

Γιατί τους ξέφυγε;

Λοιπόν, ο αστεροειδής είναι μεταξύ 57 και 130 μέτρων σε διάμετρο, ενώ το μεγαλύτερο αεροσκάφος σε λειτουργία (Airbus A380-800) έχει μήκος περίπου 73 μέτρα. Έτσι, ουσιαστικά, ήταν σαν να έψαχναν για έναν κινητήρα του τζετ στο διάστημα. Επίσης,  ο εντοπισμός του ήταν ακόμη πιο δύσκολος καθώς προερχόταν από την κατεύθυνση του ήλιου, ταξίδευε με πολύ υψηλές ταχύτητες, και επιπλέον άρχισε να αντανακλά το φως που χρειάζεται για να τον δουν τα τηλεσκόπια μόνο όταν ήταν ήδη πολύ κοντά στη Γη.  Οι  αστρονόμοι απλά έπρεπε να κοιτάξουν στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή.

Οι πρώτοι που είδαν τον αστεροειδή την Τετάρτη, ήταν μια ομάδα στο Παρατηρητήριο SONEAR της Βραζιλίας

Παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος, ο αστεροειδής θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές εάν έπληττε τη Γη.

“Θα είχε εκραγεί σαν ένα πολύ μεγάλο πυρηνικό όπλο, με αρκετή δύναμη για να καταστρέψει μια πόλη”, δήλωσε στην Washington Post ο Alan Duffy, επικεφαλής επιστήμονας στο Βασιλικό Ίδρυμα της Αυστραλίας.

Το 1908, ένας αστεροειδής μικρότερος από τον 2019 ΟΚ είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σιβηρία. Δεν έπληξε το έδαφος, αλλά εξερράγη στον ουρανό. Η έκρηξη ισοπέδωσε όλα τα δέντρα σε μια περιοχή διπλάσια από τη Νέα Υόρκη.

Ενώ ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν αποτελεί πλέον απειλή, η εμφάνισή του σε απόσταση αναπνοής από τον πλανήτη μας,  θέτει ερωτήματα σχετικά με τις προετοιμασίες μας, αν ένας τεράστιος αστεροειδής κατευθυνθεί προς εμάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ