ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΖΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσε σήμερα, ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας, προκειμένου να συζητήσουν οι αμπελουργοί για τις κινήσεις τους απέναντι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο, αλλά και για όλα τα άλλα ζητήματα που τους απασχολούν.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Αμπελουργικός Σύλλογος σημειώνει:

«Ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο, αντιστοιχίζοντάς την με αυτή άλλων αλκοολούχων ποτών (όπως το ουίσκι).

Η απόφαση αυτή αν συνδυαστεί και με τα άλλα μεγάλα προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών, όπως παγιωμένες, αλλά και μειωμένες τιμές των σταφυλιών μας, μεγάλη φορολογία, χαμηλές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω ζημιών και καταστροφών κ.ά., θα οδηγήσει από τη μια στην εξαφάνιση της παραδοσιακής απόσταξης από τους “διήμερους αμβυκούχους” και μικροκαλλιεργητές, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ήδη χαμηλού εισοδήματός μας, ενώ από την άλλη θα ευνοήσει τους ποτοβιομήχανους.

Ο Σύλλογός μας, όπως και άλλοι Αγροτικοί Σύλλογοι, έγκαιρα είχαμε δει αυτό το ζήτημα και το θέσαμε ως βασικό αίτημα στις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών του 2017 με αποτέλεσμα, κάτω από την πίεση των αγροτικών μπλόκων, να μην εφαρμοστεί προσωρινά η ντιρεκτίβα της ΕΕ για αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο.

Οι ευθύνες της σημερινής όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες, αφού με όχημα την ΚΑΠ της ΕΕ οδηγούν και τους αμπελουργούς στο ξεκλήρισμά τους.

Οι προσχηματικές και υποκριτικές φωνές της ΚΕΟΣΟΕ και άλλων παραγόντων μόνο θυμηδία προκαλούν στους αμπελοκαλλιεργητές, αφού όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι δεμένοι στο άρμα της ΕΕ και της ΚΑΠ που και με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων μας έχουν φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση.

Καλούμε τους συναδέλφους αμπελουργούς και όχι μόνο μέσα από το Σύλλογό μας και σε συντονισμό και με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους να διεκδικήσουμε αγωνιστικά:

 Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

– Άμεση εκτίμηση των ζημιών και πραγματική αποζημίωση των αμπελουργών της περιοχής   μας που τα αμπέλια τους δέχθηκαν πλήγμα από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις .

 Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής   παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές για το σταφύλι και όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να   καλύπτουν το κόστος παραγωγής». 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ