ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΧΩΡΑ ΒΟΡΕΙΑ

‘Ενα ιστορικό κύμα καύσωνα φέρνει φέτος το καλοκαίρι πρωτοφανείς θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη και είναι έτοιμο να επεκταθεί βορειοανατολικά, στη Σκανδιναβία και στην Αρκτική. Μόλις βρεθεί πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, το μετεωρολογικό σύστημα που είναι υπεύθυνο γι αυτό το κύμα καύσωνα, θα μπορούσε να επιταχύνει την απώλεια του θαλάσσιου πάγου, που ήδη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για αυτή τη χρονική περίοδο.

Η ζέστη φέτος έσπασε όλα τα εθνικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το γερμανικό μετεωρολογικό πρακτορείο σημείωσε επίσημα 40,5 βαθμούς Κελσίου, και προβλέπεται να μετατοπιστεί βορειοανατολικά, στη Σκανδιναβία, αλλά και την Αρκτική.

Το πρόσκομμα Ωμέγα (Omega block)

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας περιοχής υψηλής πίεσης, που αναφέρεται ως θερμός θόλος, και αναγκάζει το ρεύμα αέρα να εκτρέπεται. Είναι σαν να δημιουργείται μια μεγάλη παράκαμψη στον ουρανό. Αυτή αντλεί τον θερμό αέρα από την έρημο της Σαχάρας οδηγώντας τον προς βορρά.

Το ανώτερο μοτίβο του αέρα που σχηματίζεται με αυτό τον τρόπο, μοιάζει με το σχήμα του ελληνικού γράμματος ωμέγα, γι αυτό και οι μετεωρολόγοι το αναφέρουν ως Omega block (πρόσκομμα Ωμέγα).

Η περιοχή υψηλής πίεσης, που είναι υπεύθυνη γι αυτό το κύμα θερμότητας προβλέπεται να μετατοπιστεί βορειοανατολικά, να πάει πάνω από τη Σκανδιναβία, αλλά και να μεταναστεύσει βόρεια στην Αρκτική.

Αυτή τη στιγμή, η έκταση του πάγου της Αρκτικής είναι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτή τη χρονική περίοδο.

Ένας θερμός θόλος πάνω από την Αρκτική, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα νέο και δυσοίωνο ρεκόρ φέτος.

Η αλλαγή του κλίματος είναι βασικός παράγοντας σε όλα αυτά που συμβαίνουν

Όλα τα καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν τώρα σε μια ατμόσφαιρα που έχει ουσιαστικά αλλάξει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ιδιαίτερα την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και άλλων αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αλλαγή χρήσης γης. Αυτά έχουν προκαλέσει την αύξηση των παγκόσμιων μέσων θερμοκρασιών κατά περίπου 1,8 βαθμούς από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, και το 2019 κινδυνεύει να είναι μια από τις 5 πιο ζεστές χρονιές από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι κλιματολογικές μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα, πιο σοβαρά και διαρκούν περισσότερο, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφανείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ