ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τους συναρμόδιους υπουργούς

Να διορθωθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός αλλοδαπών εποχικών εργατών γης και κτηνοτροφίας που θα εργάζονται νόμιμα στον νομό Λάρισας ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, αναφέρει ότι «από τον Φεβρουάριο αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας βρίσκονται στην αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν νόμιμα εργάτες τρίτων χωρών στις εργασίες τους. Η εξάμηνη αυτή καθυστέρηση έχει προκαλέσει εύλογες διαμαρτυρίες, κυρίως, από κτηνοτρόφους, αφού δεν μπορούν να απασχολήσουν νόμιμα το προσωπικό που τους είναι απαραίτητο.

Ο αριθμός των εποχικών εργατών γης και των εργατών κτηνοτροφίας στο νομό Λάρισας, που αναφέρονται στη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 620/Β/26.02.2019), η οποία καθορίζει τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2019 και 2020 σε όλη τη χώρα, είναι ελάχιστος (6 εργάτες γης, 20 εργάτες διαλογής αγροτικών προϊόντων, κανένας εργάτης κτηνοτροφίας!). Ο αριθμός αυτός επ’ ουδενί δεν καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού. Ωστόσο, παρότι από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας -όπως πληροφορούμαστε- έγιναν εδώ και καιρό οι σχετικές ενέργειες για τη διόρθωση του αριθμού των εργατών που απαιτούνται, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, μεγεθύνοντας τα προβλήματα των παραγωγών».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η ενίσχυση της νόμιμης εργασίας εποχικών εργατών από τρίτες χώρες θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας, ενώ θα έχει θετικές συνέπειες στην οικονομία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ