ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ – ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΥΠΕΡΠΙΣΤΩΣΗ

Η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη

Ήδη σύμφωνα με υπολογισμούς της οργάνωσης Global Footprint Network καταναλώθηκαν οι φυσικοί πόροι που μπορούσε να αναπαράγει ο πλανήτης κατά το τρέχον έτος, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και με ανησυχητικό άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με το 2018.

Για το 2019 καταναλώσαμε 1,75 φορές περισσότερο απ’ ότι έχουν δυνατότητα να παράγουν αειφορικά τα οικοσυστήματα του πλανήτη και σε ορισμένες δυτικές κυρίως χώρες, φθάνουν τις 3 έως 5 φορές παραπάνω.

Υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών με τον πιο ανησυχητικό τρόπο και με επιπτώσεις που είναι ήδη εδώ, αποτυπωμένες στην κλιματική κρίση που χτυπάει αλύπητα κάθε γωνιά της γης.

Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα φθάσουμε σύντομα σε αδιέξοδο, γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα έστω και καθυστερημένα, πριν είναι αργά.

Το αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να αλλάξει αμέσως και να κυριαρχήσουν οι βιώσιμες και μόνο επιλογές, μέσα από ένα σχέδιο άμεσης μετάβασης προς αυτή τη λογική.

Χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο μέγιστης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πλήρης εγκατάλειψη των  εξορύξεων υδρογονανθράκων, ένα μοντέλο τοπικοποιημένης παραγωγής με ουδέτερο  αποτύπωμα άνθρακα, ορθή και λελογισμένη αγροδιατροφική μετάβαση, και υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά με μείωση κυρίως των ζωικών πρωτεϊνών .

Επίσης απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μια συνολικά αποτελεσματική πολιτική για την  προστασία, ανάδειξη, και ορθή αξιοποίηση της βιοποικιλότητας.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να αντιστραφεί η τάση και να ξεκινήσουμε να πετυχαίνουμε να εξαντλούνται οι πόροι του πλανήτη μας όλο και πιο αργά μέσα στη χρονιά, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μη τους έχουμε εξαντλήσει όταν αυτή εκπνέει.

Είναι στο χέρι μας, αρκεί η κατανόηση του προβλήματος και η συνειδητοποίηση του αδιεξόδου να οδηγήσει σε βούληση για τομή με τον τωρινό τρόπο σκέψης και πρακτικές.

Συνήθως τα  δύσκολα και το καινούρια φαντάζουν ανέφικτα, μέχρι να γίνουν πραγματικότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ