ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΣ

Κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς, Αμπελώνα, Δαμασίου και του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου για το τσίπουρο

Σαν να μην έφταναν οι φυσικές  καταστροφές που έπληξαν τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου το τελευταίο διάστημα και οι εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων για ακόμα μια χρονιά , μιας  και οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται και το εμπάργκο στην Ρωσία παραμένει όπως παραμένουν

και τα καρτέλ των εμπόρων εις βάρος των παραγωγών , χωρίς καμία Κυβέρνηση έως τώρα να έχει δώσει λύση.

Τώρα έρχεται και η απόφαση του Ευρωπαικού  Δικαστηρίου για την φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Μια απόφαση που θα πλήξει δυο ντόπια και παραδοσιακά προϊόντα, αφού οδηγεί στο κλείσιμο 6.000 αμβικούχων διημέρων αμπελλοκαλλιεργητών-αποσταγματοποιών, ενώ θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και στη μείωση εισοδήματος 30.000  αμπελοκαλλιεργητών, εφόσον ο φόρος εκτινάσσεται στην καλύτερη περίπτωση από 0,59€/χιλ/μο στα 5,1€/χιλ/μο μιάς και μετατρέπεται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης έτοιμων προϊόντων ενώ στην χειρότερη περίπτωση θα αυξηθεί κατά 10,2€ / χιλ/μο έτοιμων προϊόντος.

Ανεπανόρθωτη ζημία θα υποστούν και δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια- εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς, όπως πλήγμα θα υποστεί και ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός, λόγο του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα παραγόμενα προϊόντα τους. Ο φόρος αυτός εξισώνει το τσίπουρο και την τσικουδιά, δύο παραδοσιακά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης με τα εισαγόμενα ουίσκι, βότκες και άλλα ακριβά ποτά.

Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί καθαρά μεγαλοποτοβιομηχάνους, μεγαλεμπόρους και εισαγωγείς εμφιαλωμένων ποτών και εξυπηρετεί την δική τους κερδοφορία , οδηγώντας σε αφανισμό αμπελουργούς-παραγωγούς.
Έναν αιώνα τώρα οι αγρότες στον Τύρναβο έχουν άδειες για μικρά καζάνια και παράγουν τσίπουρο από τα σταφύλια τους με το ειδικό καθεστώς που υπάρχει και είχε σαν στόχο την προστασία των αμπελλοκαλλιεργητών και την ενίσχυση του πενιχρού τους αγροτικού εισοδήματος.

Έτσι λοιπόν καλούμε άμεσα όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση επί του θέματος όπως και όλους τους τοπικούς βουλευτές του Νομού Λάρισας, τις κύριες και τους κυρίους Μάξιμο Χαρακόπουλο, Χρήστο Κέλλα, Μπίζιου Στέλλα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Κόκκαλη Βασίλη, Βαγενά Άννα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ. Λιακούλη Ευαγγελία του ΚΙΝΑΛ. Βελόπουλο Κυριάκο, αρχηγό κόμματος- βουλευτή της ελληνικής λύσης, μιας και ως τώρα κρατούν σιγή ιχθύος, ενώ θέση επί του θέματος υπέρ των αμπελοκαλλιεργητών-διημέρων έχει πάρει μόνο το Κ.Κ.Ε με τις σχετικές ερωτήσεις επί του Ευροπαικού κοινοβουλίου και με τον τοπίκο βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Γιώργο Λαμπρούλη.

Επίσης καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Τυρνάβου που συμμετείχαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, να πάρουν θέση δημόσια.
Στο άμεσο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσουμε ανοιχτή Γενική Συνέλευση, με σκοπό την οργάνωση του αγώνα μας, ώστε να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου που θα οδηγήσει στον αφανισμό την αμπελοκαλλιέργεια.

Ένα είναι το σίγουρο ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένουμε το θάνατο μας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com