Στο περιφερειακό συμβούλιο φέρνουν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές, Γιώργος Λούμας και Αστέριος Χαλάτσης το θέμα της καύσης αποβλήτων από την ΑΓΕΤ, υποστηρίζοντας ότι η καύση συνεχίζεται παρά τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες κατοίκων και φορέων της περιοχής.
Στην επερώτηση τονίζουν τα παρακάτω:
“Μεγάλη είναι η δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής του Βόλου από τη συνεχιζόμενη καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων SRF/ RDF από τη βιομηχανία της ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ.
Η πρόσφατη παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας, κατά την διαδικασία εκφόρτωσης RDFστην ΑΓΕΤ, απέδειξε ότι σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την εταιρία.
Οι έλεγχοι του φορτίου RDF στο λιμάνι του εργοστασίου, για την ποιότητα του υλικού και τον τρόπο εκφόρτωσης και μεταφοράς, για την τήρηση δήθεν των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ, όχι μόνο δεν αμφισβητούν την καρκινογόνα καύση, αλλά εμμέσως προωθούν τη λογική ότι αν αυτή γίνεται «σύννομα» τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, κινούνται στο γνωστό μοτίβο της «νομιμότητας». Όμως, οι διοξίνες, τα φουράνια και τα υπόλοιπα επικίνδυνα κατάλοιπα που παράγονται σε γιγαντιαίες ποσότητες, με βάση τις αδειοδοτήσεις προς την ΑΓΕΤ, δεν χωρίζονται σε νόμιμα και μη νόμιμα. Την ίδια θανατηφόρα επίπτωση έχουν!
Επί της ουσίας, η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, ουδέποτε αμφισβήτησε τη νομιμότητα της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που είναι στην υπηρεσία των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για κέρδη από τη διαχείριση των σκουπιδιών, την επεξεργασία, τη διάθεση, το διασυνοριακό εμπόριο και την αξιοποίησή τους για ανάκτηση ενέργειας. Και όχι μόνο. Αυτή τη «νομιμότητα» την επέκτεινε, δίνοντας από μεριάς της, με βάση τις αρμοδιότητες που έχει (και ας σταματήσει τα περί «αναρμοδιότητας») τις απαραίτητες εγκρίσεις. Με τις εγκρίσεις αυτές συνέβαλε στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση του εγκλήματος.
Επιπλέον απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εξακολουθεί να περιλαμβάνει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ 2016, σελ. 137) τα έξης: «Τα υπολείμματα των ΜΕΑ (Μέγιστη ποσότητα ΑΣΑ προς ταφή στον πίνακα 83) δύναται να οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση σε βιομηχανικές μονάδες στα πλαίσια του μέτρου ΙΙ.10 ΑΣΑ του ΕΣΔΑ “Εθελοντικές συμφωνίες με φορείς της βιομηχανίας για την απορρόφηση δευτερογενών υλικών και καυσίμων”», δηλαδή προβλέπεται να παράγεται SRF/ RDF χιλιάδων τόνων στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως η ΑΓΕΤ.
Στο ίδιο μήκος και η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ που απέδειξε, και στο ζήτημα της ΑΓΕΤ, ότι συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη «μετάβαση στην κυκλική οικονομία» αναφέρθηκε στην «ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και επισήμανε την ανάγκη για «την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα», δηλαδή από την καύση απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης για την παραγωγή τσιμέντου.
Ο Κ. Χατζηδάκης παίρνοντας το νήμα από τον Σ. Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτεται να επεκτείνει την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών, χωρίς «μεγάλες καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων». Οι δηλώσεις Χατζηδάκη στις πρώτες κιόλας αράδες της ομιλίας του αποδεικνύουν την ίδια τοξική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στην υγεία του λαού, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν τόσο η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας όσο και η Δημοτική Αρχή Βόλου.
Όσοι υποστηρίζουν ότι «η εκφόρτωση των σκουπιδιών από το πλοίο Φιόνα» γίνεται κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της ΑΓΕΤ», επικαλούνται τη «νομιμότητα» και ζητούν «από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να προστατέψει την υγεία των πολιτών» συμβάλλουν στο να θολώνουν τα νερά των ευθυνών και των υπευθύνων για το έγκλημα στην ΑΓΕΤ! Οι έλεγχοι που γίνονται, η τήρηση της «νομιμότητας», στηρίζεται στους νόμους που τα κόμματα της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξαν κόβοντας τους στα μέτρα των αναγκών της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. Νόμοι και περιβαλλοντικές μελέτες που αλλάζουν «κατά το δοκούν» για την εξυπηρέτηση συμφερόντων των ομίλων και από τη πολύμορφη διαχείριση των απορριμμάτων!
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας και το ΚΚΕ που μας στηρίζει, έχουμε εκφράσει εξ’ αρχής την πλήρη αντίθεσή μας στην καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ, στην λεγόμενη «νομιμότητα» τους, στην ύπαρξη δήθεν ασφαλών πρακτικών, τακτικών ελέγχων, καθώς επίσης και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και ορίων. Αποδεικνύεται ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, υπολογίζουν πρώτα και κύρια τα κέρδη τους, εις βάρος ακόμη και της δημόσιας υγείας. Εξάλλου αυτή η καλοφτιαγμένη αστική νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα να σκορπούν τους τοξικούς ρύπους στο περιβάλλουν, αρκεί «ο ρυπαίνων να πληρώνει», αγοράζοντας δικαιώματα στο χρηματιστήριο των ρύπων.
Επειδή, ο λαός του Βόλου δεινοπαθεί εξαιτίας και άλλων εστιών περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην πόλη και την προστασία του πληθυσμού (αέρια ρύπανση, λιμάνι, βιομηχανική δραστηριότητα, κυκλοφοριακό, κ.ά.), βάζει πλέον επί τάπητος το ζήτημα να μπορεί να ζήσει σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον και όχι σε θάλαμο τοξικών αερίων.
Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας:
- Θα αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της, σταματώντας να κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση, που ασφαλώς έχει την πρώτη ευθύνη, προκειμένου να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ–ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ;
- Θα τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και θα απαλείψει κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση;
- Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ;
- Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εφαρμοσθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ–ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς;
- Θα παρέμβει για να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων;”