Η Κ.Ε.ΔΗ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ

Απάντηση στους γονείς που διαμαρτύρονται επειδή το παιδί τους δεν θα φιλοξενηθεί σε βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Τυρνάβου δίνει η διευθύντρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Τυρνάβου Ελένη Χατζηζήση. Στην απάντησή της αναφέρει τα εξής:

“Όπως πολύ σωστά αναφέρεται από την κ. Κοκότη, η μητέρα προφανώς και μπέρδεψε τις υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου.

Η «καταγγελία», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα σας κ. Παιδή, της μητέρας βρέφους 19 μηνών,  αφορά την ΚΕΔΗΤ. Η μητέρα προσήλθε στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Τυρνάβου στις 6/8/2019 για να εγγράψει το βρέφος της στη δομή μας (Βρεφονηπιακό Σταθμό Αγία Λαύρα) όπου φιλοξενεί βρέφη από 2 μηνών εώς νήπια 4 ετών (υποχρεωτική εγγραφή τους στην 1θμια εκπαίδευση).

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός είναι ο μόνος που λειτουργεί σύμφωνα με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας με συγκεκριμένες θέσεις όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με τα τετραγωνικά του κτίσματος και το ανάλογο προσωπικό, που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει συγκεκριμένα 22 βρέφη και 11 νήπια.

Η υπηρεσία μας εξυπηρετώντας τους γονείς καθ’όλη τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεών τους για χορήγηση voucher από την ΕΕΤΑΑ και κατά τη διάρκεια των ενστάσεων , με ανακοίνωσή της αλλά και προσωπικά σε όλους τους γονείς που προσήλθαν στην υπηρεσία μας αλλά και τηλεφωνικά, τους ενημέρωσε εγκαίρως ότι τα οριστικά αποτελέσματα για τη χορήγηση των voucher θα ανακοινώνονταν από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ στις 23/07/2019 (μετά από παράταση που έλαβε) και στην ανακοίνωσή της ανέφερε συγκεκριμένα ότι όποιος έχει λάβει επιταγή-voutser να προσέλθει στα γραφεία της ΚΕΔΗΤ.

Από 24/07/2019 (τις πρωινές ώρες) οι θέσεις στο Βρεφονηπιακό Σταθμό είχαν καλυφθεί με ωφελούμενους – γονείς που προσήλθαν για εγγραφή του παιδιού τους. Από 25/07/2019 η υπηρεσία είχε ετοιμάσει ήδη τις σχετικές συμβάσεις και εξουσιοδοτήσεις των γονέων .

Βέβαια, η «καταγγελία» της συγκεκριμένης μητέρας , που φυσικά και μπορούμε να καταλάβουμε την αγανάκτηση της, μας δίνει την δυνατότητα να εξηγήσουμε την διαδικασία που τηρήθηκε , νομίμως  από την υπηρεσία μας και χωρίς να υποβόσκει οποιανδήποτε σκοπιμότητα.

Εξηγήσαμε σε όλους τους γονείς  που δεν μπορέσαμε να κάνουμε αποδεκτή την εγγραφή τους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ ότι  :

  1. Οι θέσεις του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγία Λαύρα είναι συγκεκριμένες λόγο της άδειας λειτουργίας του
  2. Δεν δυνάται να ειδοποιήσουμε προσωπικά των κάθε γονέα, λόγω του ότι θα έπρεπε να είχαμε αποθηκεύσει τους προσωπικούς κωδικούς ΤΑΧΙΣΝΕΤ  και να παρακολουθούμε την πορεία της αίτησής τους, ενώ όλοι οι γονείς γνώριζαν ότι η αίτηση κατέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και έπρεπε να υποβληθεί αυστηρά από τον ίδιο τον ωφελούμενο. Εκ περιτροπής η υπηρεσία εξυπηρέτησε όλους όσους δεν μπορούσαν να την υποβάλλουν μόνοι τους, και φυσικά χωρίς να αποθηκεύσει είτε να κρατήσει προσωπικά στοιχεία των γονέων όπου και νομικά είναι παράνομο  και διώκεται ποινικά  (δείτε το σχετικό νόμο περί προσωπικών δεδομένων).
  3. Τα μόρια που έλαβε ο κάθε ωφελούμενος μπορεί να τα γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Η επιταγή VOUTSER που εκδίδεται από τη ΕΕΤΑΑ δεν αναγράφει τα μόρια που λαμβάνει ο κάθε ένας, και μόνο η ΕΕΤΑΑ είναι αρμόδια για τη μοριοδότηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Επομένως από τη στιγμή που γονείς προσήλθαν στην υπηρεσία μας στις 24/07/2019 για εγγραφή του παιδιού , η υπηρεσία νομίμως και ακολούθησε τη διαδικασία που ορίζεται από την προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για τους φορείς υλοποίησης, και φυσικά δεν είναι και ούτε ήταν ποτέ σε θέση να ταξινομήσει η ίδια τις επιταγές VOUTSER σύμφωνα με τα μόρια , όπως έχει ισχυριστεί.
  4. Ποτέ δεν στείλαμε παιδάκι να εγγραφεί σε άλλη ιδιωτική ή δημόσια δομή , το μόνο προσωπικό μου παράπτωμα ήταν να αναφέρω στη συγκεκριμένη μητέρα (γνωρίζοντάς την προσωπικά) ότι είναι κρίμα να μη χρησιμοποιήσει το voutser και στην ερώτησή της τι να κάνω της πρότεινα το κοντινότερο βρεφονηπιακό σταθμό που γνώριζα. Η απάντηση αυτή θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι προσωπική μου και δεν φέρει θέση ο Δήμος Τυρνάβου αλλά φυσικά ούτε και η ΚΕΔΗΤ.
  5. Επίσης σε όλες τις πόλης της ελληνικής επικράτειας και δομές  έχει τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (σχετικά άρθρα στον Τύπο 24-07-2019  για 5ωρη παραμονή γονέων για την εγγραφή των παιδιών τους, στη δομή που επιθυμούν) για το λόγο ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να γνωρίζει τα μόρια.

Λανθασμένα λοιπόν τηρήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και όσα ορίζει η ΕΕΤΑΑ στην σχετική της πρόσκληση;

Mήπως παρεξηγήθηκε η καλή μας πρόθεση για εξυπηρέτηση των δημοτών μας και όχι μόνο;

Ή τελικά το να προστατεύεις  τον εαυτό ως υπάλληλος και να ενεργείς νόμιμα χωρίς παρανόμως να έχεις κρατήσεις προσωπικά στοιχεία και κωδικούς , μας καθιστά τελικά και συγκεκριμένα εμένα ως διευθύντρια  παράνομη και κατακριτέα;

Τέλος, σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία και το βήμα να εκθέσω τα όσα έχουν  λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες και να δώσουμε περαιτέρω εξηγήσεις και διευκρινήσεις σε αυτό το θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς  που δεν μπορέσαμε να κάνουμε δεκτό το αίτημά τους”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ