ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Τσαριτσάνης

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ με νομοθετικές παρεμβάσεις να στρέψει σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση το οικοδόμημα του “Κλεισθένη”.

Ήταν αυτό το νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ισχυροποιούσε ακόμα περισσότερο την πρόσδεση δήμων και Περιφερειών στην κρατική διοίκηση.

Σημειώναμε, τότε και ολόκληρη την προεκλογική περίοδο με σκοπό να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι προβλέπει την παραπέρα περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και τις Περιφέρειες και προωθεί την αύξηση της τοπικής φορολογίας.

Και ακόμη ότι :
– Ενισχύει τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
– Ανοίγει διάπλατα το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων όπως στη διαχείριση των σκουπιδιών, τη διαχείριση των υδάτων, τη διαχείριση του αποχετευτικού συστήματος και των βιολογικών καθαρισμών.
– Ενισχύει την πρακτική της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών, πράγμα που σημαίνει ότι η λογική κόστους- οφέλους θα διέπει τη λειτουργία τους με επιβάρυνση των δημοτών.
– Διατηρεί και επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στους εργαζόμενους στους δήμους και τις Περιφέρειες, γεγονός που σημαίνει υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και παραχώρηση περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Όλα αυτά για ποιο σκοπό; Για να υπηρετεί καλύτερα η Τοπική την κερδοφορία των επιχειρήσεων και το παραπέρα ξεζούμισμα των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Το μόνο θετικό του «Κλεισθένη» ήταν τα άρθρα για την απλή αναλογική που αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη αναλογικότητα της ψήφου, αλλά από μόνα τους δεν ήταν αρκετά να φέρουν την άνοιξη.

Ακόμα και αυτό, με θράσος, η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και διάφοροι νυν και πρώην δήμαρχοι και περιφερειάρχες σε ρόλο λαγού, προσπαθούν να μας πείσουν πως βάλλει κατά της “κυβερνησιμότητας”, προκρίνοντας καλπονοθευτικά συστήματα για να βρίσκονται με μεγαλύτερη ευκολία στο σβέρκο μας.

Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ κλείνει όποια χαραμάδα αντιπροσωπευτικότητας υπήρχε στο όνομα να αποφευχθεί η «ακυβερνησία», αφήνει άθικτο όλο το οπλοστάσιο του “Κλεισθένη”. Πραγματικά, δεν τους χωρίζει τίποτα με τις δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κλπ. τη στιγμή που όλοι μαζί προσκυνούν και υπηρετούν την ΕΕ και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα είχαμε μιλήσει και για τη σχετικότητα των ελάχιστων θετικών, όπως η απλή αναλογική και για την προοπτική να συνθλιβούν οι τοπικές κοινωνίες με την αφαίρεση των όποιων αρμοδιοτήτων τους ή με την παροχή αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους.

Με τις αλλαγές που εισάγονται προς ψήφιση στη Βουλή, οι Οικονομικές Επιτροπές και Ποιότητας Ζωής στους Δήμους ουσιαστικά διορίζονται από την παράταξη του Δημάρχου, αποκτούν περισσότερες αρμοδιότητες που αφαιρούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ από τις Κοινότητες αφαιρούνται αποφασιστικές αρμοδιότητες και γίνονται εισηγητικές.

Δηλαδή, η Κοινότητα, πλέον θα εισηγείται (και δεν θα αποφασίζει, όπως ήταν η προηγούμενη διατύπωση):
– για την κατανομή του αναλογούντος στην κοινότητα ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259,
– ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, που της αναλογούν, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259.

Ακόμη, Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας … ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο.

ΔΗΛΑΔΗ, αυτόματα- χωρίς την ψηφοφορία στις 1 Σεπτέμβρη όπως προβλεπόταν με τον προηγούμενο νόμο!

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέβηκε στην Τσαριτσάνη με ένα ψηφοδέλτιο αγώνα, γνωρίζοντας τι ακολουθεί από δω και μπρος.

Η σημερινή επίθεση της ΝΔ με τη στήριξη και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και την άσφαιρη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλοιώνει τη λαϊκή ψήφο, ξεγυμνώνει την επίφαση της δημοκρατίας τους και εκβιάζει καταστάσεις.

Αφαιρεί από τις κοινότητες και τους ελάχιστους πόρους (που θα παρείχε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο και μέσα από χίλια κύματα).

Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι από οποιαδήποτε θέση και να βρεθούμε θα αποτελέσουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι εδώ και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις στο πλευρό του λαού.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com