ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος

Η Νέα Δημοκρατία πιστή στο δόγμα «τάξη και ασφάλεια» και με έγνοια την τάχιστη εφαρμογή του σε όλους τους τομείς, προχωρά από τα πρώτα της ήδη νομοθετήματα στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Είναι πασιφανές ότι η σπουδή της εξηγείται από το γεγονός ότι νοιάζεται περισσότερο για την επικράτηση κατασταλτικών πρακτικών, παρά για την ουσιαστική τήρηση των κανόνων του ασύλου. Νομοθεσία και επαρκές πλαίσιο υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζονται όπως και σε πολλούς άλλους τομείς στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι σε κάποιους πανεπιστημιακούς χώρους υπήρξαν παρανομίες, κυρίως σε δύο ή τρία Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίες πρέπει βεβαίως να αντιμετωπιστούν.

Όχι όμως στη λογική του «Πονάει δόντι κόβει κεφάλι» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στη συντριπτική πλειοψηφία των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας, όπου οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες διεξάγονται απρόσκοπτα και τα Πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει δημιουργικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, η κατάργηση του ασύλου μοιάζει τουλάχιστον πράξη ακατανόητη.

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο, πέραν της ουσιαστικής σημασίας του, ενέχει και υψηλό συμβολισμό, ενώ η απόπειρα κατάργησής του αποτελεί casus belli για το φοιτητικό κίνημα.

Είναι περισσότερο από βέβαιο πως με αυτή την ενέργεια  η κυβέρνηση σπρώχνει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, τους φοιτητές μακριά από τα πανεπιστημιακά έδρανα (άραγε ανεπιθύμητη παρενέργεια ή επιδιωκόμενη εξέλιξη στο γενικότερο σχέδιο για την δυσφήμιση του δημόσιου πανεπιστημίου;).

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να καταλύσει ακόμη έναν θεσμό, ο οποίος, αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι στη Γαλλία θεσπίστηκε κατά τον Μεσαίωνα και συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα ότι δήθεν είμαστε η μοναδική χώρα που έχει Άσυλο.

Η Νέα Δημοκρατία μας πηγαίνει πιο πίσω κι από το Μεσαίωνα καταργώντας την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και της γνώσης!

Πόση συντηρητικοποίηση μπορεί να αντέξει αυτή η χώρα;

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έχει συγκεκριμένες σκοπιμότητες και είναι προφανώς η απαρχή για την περιστολή κι άλλων ελευθεριών (ποιος έχει άραγε σειρά; ίσως το οικογενειακό άσυλο;).

Επαναλαμβάνουμε ότι  υπάρχει επαρκές πλαίσιο, ώστε  και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών να διασφαλιστεί και η ομαλή λειτουργία και συνύπαρξη εντός των πανεπιστημιακών χώρων να υπάρχει, αρκεί να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία.

Αυτό όμως δεν αρκεί για τις επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας που είναι αυτές ενός κράτους τάξης και σιωπής, γι αυτό και προωθεί την προληπτική καταστολή.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουν την ανεμπόδιστη και ελεύθερη διακίνηση των ιδεών σε ένα ήρεμο και αρμονικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, συνθήκη που εξασφαλίζει το πανεπιστημιακό άσυλο. Η μη τήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας λειτουργεί σαν άλλοθι για την περαιτέρω περιστολή ελευθεριών και προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για την χώρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ