ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους χοιροτρόφους του Νομού Λάρισας,  πως από την 12-08-2019, κλιμάκια της Υπηρεσίας μας θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις τους, στα πλαίσια της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων,

προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας, τα οποία είχαμε επισημάνει σε αυτούς, κατά το σεμινάριο που διεξήχθη στην Υπηρεσία μας το Σεπτέμβριο του 2018.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων δηλαδή αυτών που διατηρούνται σε αυλές, υποχρεούνται για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων:

  1. Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου, ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο ή έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα αγριογούρουνων.
  2. Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο των χοίρων και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων, δηλαδή χρήση σαπουνιού και απολυμαντικού διαλύματος.
  3. Καθαριότητα του χώρου στέγασης των χοίρων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων.
  4. Περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρο στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό.
  5. Σωστή συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων.
  6. Αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα.
  7. Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων με τη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων, εξωτερικής χρήσης στο περιβάλλοντα χώρο.
  8. Τακτική χρήση κατάλληλων εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα.
  9. Αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο.
  10. Δήλωση των χοίρων τους με πρόσφατη απογραφή στις κατά τόπους Δ/νσεις Κτηνιατρικής και άμεση σήμανση αυτών με ενώτια.

Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι απαγορεύεται:

  1. Η είσοδος ή ενδεχόμενη μεταφορά ενήλικων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων.
  2. Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων.
  3. Η είσοδος κυνηγών και του εξοπλισμού τους, καθώς και των ενδυμάτων και υποδημάτων τους στο χώρο στέγασης των χοίρων.
  4. Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις εκτός περιφραγμένων χώρων της εγκατάστασης.

Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα παραπάνω μέτρα συντελούν στην αποφυγή εισόδου και εξάπλωσης της ασθένειας Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ευρίσκεται σε περιοχές της γειτονικής Βουλγαρίας.

Πρέπει οι χοιροτρόφοι να προβούν σε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφευχθεί ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελευθέρας βοσκής, καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων μετά από βρώση μολυσμένης ζωοτροφής ή επαφή τους με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό ή άλλα αντικείμενα.

Για την επιτυχία όλων των παραπάνω καλούνται οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των χοιροτρόφων να συνδράμουν τις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες:

1.Στην εφαρμογή των σχολαστικών μέτρων βιοασφάλειας με κάθε πρόσφορο μέσον εκ μέρους των μελών τους .

2.Στην ενημέρωση των οικείων κτηνιατρικών υπηρεσιών για την ύπαρξη οικόσιτων εκτροφών σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις εκτροφές τους.

  1. Τον έλεγχο και τη συντήρηση των περιφράξεων των εγκαταστάσεών τους.
  2. Στην άμεση απογραφή των χοίρων τους και την προσκόμιση των σχετικών δελτίων στην κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής τους.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών ή μη δήλωσης των ζώων τους στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και σήμανσης των χοίρων τους, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και δεν χορηγείται καμία μεμονωμένη αποζημίωση ή ενίσχυση, όταν διαπιστώνεται ότι η τυχόν εμφάνιση της ασθένειας των χοίρων προκλήθηκε εσκεμμένα ή από αμέλεια του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ