ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων και δήλωση του συνεκπροσώπου Ν. Πουτσιάκα

Κλείνοντας έναν μήνα στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία δείχνει πλέον τις σαφείς προθέσεις και σχεδιασμό της για πλήρη αποδόμηση και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.

Χωρίς να έχει κρύψει ποτέ τις νεοφιλελεύθερες απόψεις και προτιμήσεις της για τους πλούσιους και ιδιαίτερα τους πολύ πλούσιους, κάνοντας τους ένα «δωράκι» 300 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, που περιμένουμε να δούμε κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού από πού θα περικοπεί, χθες έκανε ακόμα ένα δώρο, κυρίως στους μεγαλοεργοδότες, τους εργολάβους εργαζομένων και πρωτίστως στον προνομιακό του Εταίρο της τον Σ.Ε.Β., καταργώντας τη διάταξη της αιτιολογημένης απόλυσης.

Η συγκεκριμένη διάταξη (κατ’ επιταγή και του Ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη) ήταν μια από τις προοδευτικότερες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν γλίτωσε ούτε κι αυτή από τον οδοστρωτήρα της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε. η οποία αφήνει ακόμη πιο ελεύθερο το έδαφος στην εργοδοτική ασυδοσία, η κυβέρνηση προχωρά και με τη βούλα στη νομιμοποίηση ανεξέλεγκτων και καταχρηστικών ενεργειών των εργοδοτών, αποδυναμώνοντας στο ελάχιστο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης νομιμοποιεί και τις τυχόν αυθαιρεσίες εργολάβων στις υποχρεώσεις τους καταβολής δεδουλευμένων και σειρά φαίνεται να έχουν η κατάργηση των τριετιών, η θέσπιση του δωδεκάωρου, η θέσπιση της επταήμερης εργασίας και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη.

Τα παραπάνω θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων και με τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση της συνδικαλιστικής δράσης, μέσω της θέσπισης συστήματος καταγραφής των μελών (φακέλωμα των συνδικαλιστών), που συνιστά, όπως είναι κατανοητό, μέτρο αποτρεπτικό για συνδικαλιστική συμμετοχή.

Δεν είναι μόνο που προτιμά την εργασιακή ζούγκλα η Νέα Δημοκρατία, έχει προετοιμάσει συστηματικά και τους τρόπους να την επιβάλει.

Όντως ήταν έτοιμη και η συνταγή γνωστή από καιρό…

Ο Ν. Πουτσιάκας

Ο Συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Νίκος Πουτσιάκας δήλωσε σχετικά:

“Σήμερα γινόμαστε και πάλι μάρτυρες της αδημονίας της Νέας Δημοκρατίας να γκρεμίσει κάθε κοινωνικό κεκτημένο των εργαζομένων και πολιτών.

Ενόψει της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης η κοινωνική προστασία είναι το πολυτιμότερο μέσο που διαθέτουμε ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από τις ακόρεστες ορέξεις ασύδοτων εργοδοτών και εργολάβων εργαζομένων. Η προετοιμασία μας για αυτή μπορεί να γίνει μόνο με όρους κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης προς τον πολίτη, και όχι με νεοφιλελεύθερες ανθρωποφαγικές συνταγές.

Δεν πρέπει να συμβεί και δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα κοινωνικό κράτος προόδου και βιώσιμης ανάπτυξης.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ